Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Operacija nosa – Rinoplastika

operacija nosa beograd centar 1

Operacija nosa – Rinoplastika

Operacija nosa predstavlja skup hirurših zahvata kojima se koriguju devijacije nazalne pregrade i izgled nosa. Povijen ili grbav, baburast ili predugačak, uz pomoć plastične hirurgije svaki nos može postati estetski prihvatljiv i atraktivan.

Operacija nosa – Indikacije za izvođenje zahvata

Operacija nosa se stručno naziva rinoplastika i izvodi se kod ljudi koji imaju određene funkcionalne ili estetske nedostatke, odnosno potrebe. Rinoplastika je postupak estetske plastične hirurgije, kojim se poboljšava forma i funkcionalnost nazalne regije.

Korekcija nosa obuhvata smanjenje naglašenog grebena nosa, promenu njegove veličine ili vrha. Plastični hirurg može korigovati i širinu nozdrva, ugao između nosa i gornje usne, ali i ispraviti nosnu krivinu.

operacija nosa beograd centar 2

Operativni metod je ponekad neizbežan kada se određeni prirodni ili stečeni deformiteti postavljaju ispred normalnog rada organizma. Perforacija nazalne pregrade i zapaljenje sluznice nosa funkcionalni su defekti koji mogu otežavati disanje i smanjivati dotok vazduha u pluća i mozak. Kod pacijenata kod kojih su indikovana ova stanja, preporučuje se septoplastika, odnosno korigovanje devijacije nosne pregrade (septuma).

Pročitajte još i: Dijagnostikovana vam je devijacija nosa? Rešenje je u septoplastici!

Ukoliko je nos slomljen usled kakve traume, primenjuju se postupci rekonstruktivne hirurgije. Operativnim metodama, oštećene ili smrskane nazalne kosti mogu se rekonstruisati. Tom prilikom se oblikuju kosti i hrskavica nosa, ali i okolno meko tkivo. Nos se na ovaj način dovodi u zadovoljavajuće funkcionalno i estetsko stanje.

Pročitajte još i: Hirurško zbrinjavanje preloma nosa

Kada se vrši rinoplastika?

Korekcije slomljenog nosa poznate su još iz perioda 3000 godina pre nove ere, a potrebe za rinoplastikom i septoplastikom su permanentne. Savremena naučna i tehnološka dostignuća, plastičnu hirurgiju svrstavaju u sam vrh rekonstruktivnih disciplina. Bilo da su potrebe pacijenata uzrokovane povredom ili genetskim nedostatkom, estetska hirurgija lica će odgovoriti na sve zahteve.

Pacijenti se, ako imaju problem sa disanjem ili hrkanjem, obično prvo obraćaju otorinolaringologu. Ukoliko se ustanovi da je u pitanju devijacija nosnog septuma, ovaj specijalista pacijenta može uputiti maksilofacijalnom hirurgu. Nakon dijagnostičkog pregleda i sprovedenih analiza, hirurg će predložiti najbolje rešenje za dati problem.

operacija nosa beograd centar 3

Operativno zbrinjavanje nosnih devijacija može se vršiti tek nakon završetka procesa rasta kostiju nazalne regije. Kod devojčica je to period oko 16. godine, dok je kod dečaka ta granica oko 18. godine. Gornji starosni limit nije određen, što znači da je rinoplastiku moguće vršiti u bilo kom kasnijem životnom razdoblju. Šta više, u srednjem i starijem dobu rinoplastika ima efekat podmlađivanja.

Kod pacijenata koji imaju zahteve i za drugim korekcijama, rinoplastika se može kombinovati sa korekcijom brade, očnih kapaka i drugim hirurškim zahvatima.

Pročitajte još i: TOP 5 plastičnih operacija iz ugla maksilofacijalnog i estetskog hirurga

Korekcija nosa – Najmodernije metode za lepši nos

Kako izgleda operacija nosa?

Korekcija nosa najčešće se izvodi u analgosedaciji ili opštoj anesteziji i obično traje od jednog do dva sata. Prilikom hirurške intervencije, unutar nozdrva se povlače rezovi kako bi se izbegli spoljašnji ožiljci. Koža se nakon toga odiže od koštanog i hrskavičavog skeleta, na kom se vrši redukcija. Putem ove, zatvorene metode, menjaju se oblik i pozicija hrskavice i nazalnih kostiju.

U slučaju da je potrebno izvršiti augmentaciju (povećanje) nosa, koristi se hrskavica nosne pregrade ili ušne školjke. Za uvećanje nosne kosti, ponekad se upotrebljava i deo rebra kao autogeni transplant.

Period oporavka posle rinoplastike

Postoperativni period podrazumeva zadržavanje pacijenta jedan dan na klinici i dvonedeljni oporavak u kućnim uslovima. Tokom takozvanog nultog dana, odnosno dana operacije, pacijent leži na blagom uzglavlju. Preko očiju su mu postavljeni hladni oblozi kako bi se smanjio očekivani blagi otok. Ako je izvršena fraktura nazalnih kostiju, očekivan je veći otok. Podlivi su uobičajeni nakon operacije nosa i postepeno nestaju oko petog dana.

Da bi se olakšalo disanje, tamponi iz nosnih hodnika se uklanjaju prvog dana. U slučaju da je vršeno ispravljanje septuma, odnosno nosne pregrade, tamponi ostaju pet do sedam dana.

Nos je nakon operacije učvršćen flasterima i kompresivnom maskom od termoplasta, odnosno gipsa, a bol se eliminiše analgeticima. Stoga, nema razloga za zabrinutost. Nakon intervencije, naš hirurški tim pruža podršku pacijentima u vidu redovnih kontrola i konsultacija.

Operacija nosa – Konačni rezultati za atraktivniji izgled i zadovoljstvo sobom

Posle dvonedeljnog oporavka, pacijent se može vratiti redovnim aktivnostima. Ipak, dugotrajno izlaganje suncu i većim naporima ne preporučuje se bar mesec dana. Takođe, poželjno je izbegavati nošenje naočara, duvanje nosa i naglo povlačenje garderobe preko njega kako ne bi došlo do krvarenja.

Procenu konačnih rezultata moguće je izvršiti tek nakon godinu dana, dok su prvi rezultati vidljivi posle splašnjavanja otoka. Već tada, moći ćete da spoznate poboljšanu formu svoga nosa.

operacija nosa beograd centar 4

U Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar, dobićete najbolju intervenciju iz oblasti rinoplastike, odnosno estetske hirurgije lica. Važno je pomenuti da, kojem god zahvatu da pribegavate, morate biti spremni na izvesni period privikavanja na rezultate.

Novo lice, ma koliko lepo i atraktivno bilo, može biti uzrok anksioznosti. Za sve je potrebno vreme, pa tako i za prihvatanje novog, poboljšanog izgleda. Uz našu punu podršku i oslonac najbližih, sigurno ćete vrlo brzo nakon željene korekcije naći zadovoljstvo i samopouzdanje.

Pročitajte još i: Estetske intervencije na licu u dvadesetim godinama

 

20 Comments

Leave a Reply