Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

TOP 5 plastičnih operacija iz ugla maksilofacijalnog i estetskog hirurga

top 5 plasticnih operacija beograd centar 1

TOP 5 plastičnih operacija iz ugla maksilofacijalnog i estetskog hirurga

Top 5 plastičnih operacija – ovih nekoliko reči najpre asociraju na estetske intervencije koje su poznati vršili na svom licu. I zaista, Internet obiluje fotografijama koje prikazuju manje ili više uspele plastične operacije.

Zahvaljujući njima, neki su svoj izgled vidno poboljšali. Nažalost, kod drugih je želja da se dostigne savršenstvo otišla predaleko i preobrazila se u suštu suprotnost. U nameri da poprave neželjene posledice, ponovo bi se podvrgavali hirurškim zahvatima i neretko dodatno naruživali svoje lice.

O najčešćim estetskim zahtevima pacijenata govori prof. dr Zoran Stajčić, specijalista maksilofacijalne hirurgije, osnivač i vlasnik Specijalističke ordinacije Beograd–Centar.

Pročitajte još i: Plastična hirurgija i implantologija – Izgledajte savršeno za venčanje!

Šta čini top 5 plastičnih operacija sa stanovišta estetskog hirurga?

Tokom više od tri decenije hirurške prakse, susreo sam se sa najrazličitijim potrebama i težnjama u pogledu poboljšanja estetike lica. Iako se pri pomenu estetske intervencije najčešće prvo pomisli na pripadnice lepšeg pola, moram reći da i mnogi muškarci posežu za njima.

Naravno, nikoga ne treba osuđivati zbog namere da bude lepši i dopadljiviji – svako ima pravo da iznađe način kako bi se osetio zadovoljno i samouvereno.
plasticne operacije na licu beograd centar 5

Prof. dr Zoran Stajčić

Kroz svoj višedecenijski rad, uvideo sam da u top 5 plastičnih operacija nesumnjivo spadaju:

 1. podizanje kapaka;
 2. korekcija nosa;
 3. zatezanje lica i vrata;
 4. operacija klempavih ušiju;
 5. uklanjanje podbratka i masnog jastučeta obraza.

Kako izgleda podizanje kapaka?

Kao jedan od prvih znakova neumitnosti vremena, javlja se opuštena koža u predelu očne regije. Mnogi pacijenti na kliniku Beograd–Centar dolaze zbog opuštenih gornjih i(li) donjih kapaka, odnosno zbog neprijatnih kesica ispod njih.

Moram napomenuti da korekcija očnih kapaka ne spada u komplikovane procedure i pacijenti ne treba da je se plaše. Zatezanje kapaka ili blefaroplastika se izvodi u lokalnoj anesteziji i podrazumeva elipsasti rez u prevoju kapka, odnosno ispod trepavica, kako bi ožiljak bio neprimetan. Zatim sledi uklanjanje viška kože i, ukoliko je potrebno, masnih naslaga ispod očiju.

Pročitajte još: Kako se uklanjaju ksantelazme sa očnih kapaka?

Koje sve hirurške intervencije obuhvata korekcija nosa?

Povijen ili grbav nos je uzrok mnogog nezadovoljstva, naročito u adolescentskom uzrastu. Tokom tih, osetljivih godina, uobičajeno je neprestano preispitivanje sopstvenog izgleda i mesta u društvu.

Zbog toga se mladi vrlo često bore s velikim pritiskom, čemu prilazimo sa izuzetnim razumevanjem.

Korekcija nosa ili rinoplastika ponekad je ključna da se stekne samopouzdanje i lakše prebrode izazovi koje mladost nosi.

U operaciju nosa, poznatu i pod nazivom septorinoplastika, spadaju sledeće intervencije:

 1. korigovanje veličine nosa (smanjenje ili povećanje);
 2. smanjenje nosnog grebena;
 3. korigovanje vrha nosa;
 4. korigovanje vertikalne projekcije nosa;
 5. korigovanje širine nozdrva;
 6. korigovanje ugla između nosa i gornje usne;
 7. korigovanje devijacije septuma.

Redukcijom nazalnih kostiju i hrskavice, postiže se željena veličina, odnosno projekcija nosa i(li) njegovog vrha i nozdrva. Rinoplastika se izvodi u analgosedaciji ili u opštoj anesteziji (u zavisnosti od intervencije), a prvi rezultati su vidljivi već posle mesec dana.

Pročitajte još i: Dijagnostikovana vam je devijacija nosa? Rešenje je u septorinoplastici!

Koliko je zatezanje lica i vrata popularno kod nas?

Fejslifting je nesumnjivo jedna od najtraženijih estetskih intervencija i definitivno ulazi u top 5 plastičnih operacija ne samo u svetu, nego i kod nas.

Mladolikost je must have savremenog doba, kako se to popularno kaže, i ponekad zna biti determinantan u pogledu kvaliteta života.

top 5 plasticnih operacija beograd centar 2

Lifting lica se obično vrši zajedno sa liftingom vrata (eng. neck lift), a oba zahvata poznata su pod zajedničkim nazivom ritidektomija. U oba slučaja, reč je o zatezanju kože, potkožnog tkiva i fascija (SMAS), kao i uklanjanju viška kože kako bi se dobila bolja forma ovih dveju regija. Uz ove intervencije, na našoj klinici se često vrši i zatezanje čela i podizanje obrva.

Rezultati su posle ovih estetskih operacija i više nego zadovoljavajući – lice i vrat izgledaju podmlađeni bar desetak godina.

Pročitajte još i: Lifting vrata – Jeste li u pravim godinama za ovu estetsku intervenciju?

I operacija klempavih ušiju ulazi u top 5 plastičnih operacija. Možete li reći nešto više o tome?

Koliki problem klempave uši mogu predstavljati čak i deci u ranom školskom uzrastu uvideo sam mnogo puta tokom svoje hirurške karijere.

Prominentne ušne školjke, previše odvojene od glave, zaista mogu biti opterećujuć faktor tokom odrastanja zato što ruganje vršnjaka zna biti teško podnošljivo.

Kako bi ovaj problem bio trajno otklonjen, izvodi se otoplastika, odnosno korekcija klempavih ušiju.

top 5 plasticnih operacija beograd centar 3

Važno je reći da se ovoj operaciji ne može pristupiti pre navršene 6. godine deteta. S druge strane, idealno je da bude izvedena do kraja puberteta, odnosno do završetka formiranja hrskavice.

Kome je neophodno uklanjanje podbratka i masnog jastučeta sa obraza?

U našu ordinaciju su dolazili mnogi pacijenti oba pola kojima je smetala takozvana dvostruka brada, odnosno veliki i upadljivi podvaljak, godinama formiran. Uklanjanje podbratka je intervencija eliminisanja masnog tkiva (liposukcija) i viška kože ispod brade.

Kod određenih pacijenata, neophodno je prethodno izvođenje hirurške korekcije brade (genioplastika) kako bi krajnji rezultat bio potpun.

top 5 plasticnih operacija beograd centar 4

Foto: Unsplash, Alexander Krivitskiy

Da bi lice poprimilo izraženije konture, ponekad je potrebno oblikovanje obraza (eng. buccal fat removal), koje podrazumeva hirurško uklanjanje masnog jastučeta iz njega.

Ova intervencija je brza, izvodi se ambulantno, u lokalnoj anesteziji, traje oko pola sata, posle čega se pacijent otpušta kući. Budući da se izvodi kroz usta, ožiljci nisu primetni i pacijent zbog njih ne treba da bude zabrinut.

Da li se još neka intervencija može pridružiti spisku Top 5 plastičnih operacija?

Svakako. Zajedno sa smanjenjem i zatezanjem obraza, pacijenti najčešće zahtevaju i povećanje jagodica. Ovi udruženi estetski zahvati nesumnjivo doprinose lepšoj definiciji središnjeg dela lica i eleganciji pojave.

Hirurško povećanje usana se takođe pokazalo kao veoma popularna metoda, kojom je označena korekcija volumena ovog senzualnog dela lica.

Dame su poslednjih godina spoznale da sopstvenom šarmu mogu pridoneti i zakošenjem uglova očiju – poznatim kao cat eyes ili foxy eyes, pa nam se i zbog toga često obraćaju.

Činjenica koju moje angažovanje svakodnevno potvrđuje jeste da čak i najmanja korekcija može uneti veliku egzistencijalnu promenu.

Bilo da je u pitanju podmlađivanje, operacija nosa ili druga kakva intervencija, pacijent sa na plastičnu operaciju odlučuje uveren u to da će ona načiniti pozitivnu prekretnicu u njegovom životu.

Pročitajte još i: Ugradnja zubnih implanata – Luksuz ili potreba?
Podelite:
OZNAKE:
30 Komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com