Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Estetske intervencije na licu u dvadesetim godinama

estetske intervencije na licu beograd centar 1

Estetske intervencije na licu u dvadesetim godinama

Estetske intervencije na licu spadaju u red uobičajenih intervencija kojima se želi poboljšati izgled ove regije i povratiti mladolikost. Mnoge žene, ali i muškarci, u srednjim godinama se odlučuju na jedan ili više zahvata u okviru estetske hirurgije lica. Međutim, sve je više mladih koji za određene probleme traže pomoć u korektivnoj hirurgiji.

Estetske intervencije na licu kod mladih u dvadesetim godinama

Uvreženo je mišljenje da devojke i mladići u dvadesetim godinama nemaju razloga za estetske operacije na licu. Međutim, ponekad postoje objektivni razlozi za ove zahvate. Dakle, estetska hirurgija lica ne nalazi svoju primenu samo u zahtevima za rejuvenacijom. Ona je primenjiva i pri zahtevima za korekcijama urođenih ili stečenih deformiteta.

Šta omladina najčešće želi da promeni na svom licu i poglavini?

Sa ulaskom u adolescentsko doba, mnogi mladi počinju obraćati pažnju na svoj izgled. U tom periodu, mogu im zasmetati klempave uši koje su nasledili od dede ili povijen nos nasleđen po maminoj liniji. U njihovoj pojavi sve mora biti savršeno.

Na licu i glavi tinejdžera nema mesta za bilo kakvu anomaliju, makar ona bila porodično obeležje, na koje rođaci gledaju sa simpatijom i odobravanjem.

estetske intervencije na licu beograd centar 4

Deformacije na koži lica mogu se javiti upravo u ovim mladim godinama i samo pojačati već dovoljno intenzivnu osetljivost. Akne su jedna od posledica puberteta i javljaju se kod većine dečaka i devojčica. Kod nekih su ovi zapaljenski dermalni procesi toliko izraženi da ostavljaju trajan trag. Ožiljci od akni ili oni nastali kakvom traumom (teške opekotine i povrede) nisu prijatni za oko. Mladi pokušavaju na sve načine da ih prikriju, ali puder i šminka ponekad nisu dovoljni. Nekad su ožiljci toliko duboki i upadljivi da iziskuju hirurško uklanjanje.

Opravdanost estetskih hirurških intervencija nalazi se i u slučajevima prirodno spuštenih kapaka. Gornji kapci mogu natkriljivati jedno ili oba oka i predstavljati objektivnu smetnju. Zaklanjajući vidik, spušteni kapci znatno otežavaju čitanje i učenje, a mogu biti i prepreka u svakodnevnom kretanju. Kako bezbednost deteta ne bi bila ugrožena dok prelazi ulicu ili vozi bicikl, preporučuje se korekcija očnih kapaka.

Na koji način se izvodi korekcija klempavih ušiju?

Postupcima otoplastike (eng. otoplasty) vrši se korekcija ušiju koje su preterano odvojene od glave. U nekim slučajevima, samo jedno uho prominira nad površinom glave. Ova upadljiva nesimetrija za dete može predstavljati smetnju u socijalnoj integraciji. U školskom dobu, mališani se zbog pomenutog nedostatka mogu distancirati od svojih vršnjaka.

Povlačenje u sebe zbog zadirkivanja jedna je od posledica koje klempave uši mogu doneti u periodu odrastanja.

Klempave uši najčešće su urođena anomalija, a mogu se javiti i nakon određenih trauma ili infekcije. Otoplastiku nije preporučljivo izvoditi pre navršene šeste godine, odnosno pre završetka formiranja ušne školjke. Gornja granica za ovu intervenciju jeste završetak puberteta i postizanje definitivne forme ušne hrskavice.

 

estetske intervencije na licu beograd centar 2

Otoplastikom se može promeniti veličina, oblik i pozicija ušnih školjki. Ova operacija se izvodi u bolničkim ili ambulantnim uslovima, uz primenu lokalne ili opšte anestezije. Hirurški rez se povlači iza uha, odnosno u naboru ušne školjke. Na taj način se omogućava pristup hrskavičavom tkivu. Hrskavica se zatim dovodi u pravilan položaj i fiksira šavovima. Ožiljci su gotovo neprimetni jer se nalaze iza uha.

Sa ciljem očuvanja operativnih rezultata, nakon zahvata se vrši imobilizacija. Pacijentu će biti ordinirani analgetici i preporučeno spavanje na leđima. Posle skidanja zavoja, neophodno je nositi traku za kosu u trajanju od dve do šest nedelja. Na taj način, uši će biti pokrivene i biće sprečeno njihovo pomeranje i narušavanje postignutih rezultata.

Estetske intervencije na licu – Kako se koriguju grbav nos i „pospane“ oči?

Mnogi ljudi se rađaju sa nasleđenim anomalijama nosa. Neki ih smatraju svojim markantnim obeležjem, koje ih čini jedinstvenim i prepoznatljivim. Neki drugi pak žele korigovati ono što su im genetika i priroda podarili.

Reč-dve o rinoplastici

Hirurška disciplina kojom se vrši korekcija nosa naziva se rinoplastikom (eng. rhinoplasty). Pacijenti koji su nezadovoljni izgledom svoga nosa, podrvgavaju se njegovoj estetskoj korekciji.

Povijen ili grbav nos, odnosno nos previše izdužen i sa zadebljanjem na vrhu, nisu dopadljivi i atraktivni. Zbog toga ne treba osuđivati one koji se žele osloboditi takvog izgleda nazalne regije.

Pročitajte još i: Operacija nosa – Rinoplastika

estetske intervencije na licu beograd centar 3

Devijacija nosne pregrade (septuma) uzrokuje smetnje u disanju, što takođe može biti indikacija za izvođenje septoplastike. Ponekad su estetski faktori u korelaciji sa funkcionalnim, pa se jednom operacijom rešavaju oba problema.

Pročitajte još i: Dijagnostikovana vam je devijacija nosa? Rešenje je u septoplastici!

Rinoplastika podrazumeva zahvate kojima se smanjuje naglašeni greben nosa, njegova veličina ili krivina. Širina nozdrva, kao i ugao između gornje usne i nosa takođe se modifikuju. Proverenim i inovativnim metodama rinoplastike, uspešno se ispravlja baburast ili sedlast nos. Pacijenti napokon dobijaju nos koji su sanjali i vode nesumnjivo ispunjeniji život.

Estetske intervencije na licu – Kako se rešava problem spuštenih kapaka?

Pospan izraz lica često proističe iz spuštenih očnih kapaka, odnosno pojave ptoze. Kod pacijenata kojima je dijagnostikovana ova anomalija, preporučuje se blefaroplastika ili podizanje očnih kapaka. Ukoliko ovaj deformitet postoji na oba oka i znatno ograničava vidik, neophodno ga je operisati.

Maksilofacijalna i estetska hirurgija u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar!

Koji god problem da imate – funkcionalne ili estetske prirode, zakažite specijalistički pregled u ordinaciji Beograd–Centar. Našem hirurškom timu, na čelu sa prof. dr Zoranom Stajčićem, obratili su se mnogi pacijenti sa raznolikim problemima i zahtevima – od progenije i mandibularnog prognatizma, preko fejsliftinga i cat eyes-a, do hirurške feminizacije / maskulinizacije lica.

Estetska hirurgija lica, maksilofacijalna i oralna hirurgija, kao i implantologija, oblasti su u kojima imamo višedecenijskog iskustva i zavidne rezultate. Zdravlje i zadovoljstvo pacijenata naš su najveći podstrek da budemo još bolji.

Pročitajte još i: TOP 5 plastičnih operacija iz ugla maksilofacijalnog i estetskog hirurga
Podelite:

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

ordbeogradcentar@gmail.com