Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Operacija ušiju – Otoplastikom do ušnih školjki kakve ste oduvek želeli!

operacija usiju beograd centar 1

Operacija ušiju – Otoplastikom do ušnih školjki kakve ste oduvek želeli!

Operacija ušiju je pojam pod kojim se podrazumeva hirurška korekcija oblika, veličine i(li) položaja ušnih školjki. Ovaj zahvat nije medicinski indikovan i pacijenti mu pribegavaju iz estetskih razloga.

Iz kojih razloga se izvodi operacija ušiju?

Ušne školjke predstavljaju vidljivi deo spoljašnjeg uha, karakterističan za svakog ponaosob. Budući da svaka osoba ima specifičan oblik i veličinu ušiju, one su jedno od najočitijih individualnih distinktivnih obeležja. Ipak, njihovim izgledom, nasleđenim ili stečenim, mnogi nisu zadovoljni, pa se odlučuju na hiruršku intervenciju.

Pročitajte još i: Estetske intervencije na licu u dvadesetim godinama >>

Razlozi zbog kojih se podvrgava otoplastici su sledeći:

 1. klempave uši (otapostaza);
 2. deformacija ušne školjke;
 3. asimetrija ušiju (mikrotija i makrotija);
 4. nezadovoljstvo prethodnom operacijom.

Klempave uši

Najčešći zahtev s kojim se pacijenti obraćaju plastičnom hirurgu jeste korekcija prominentnih ušnih školjki, previše odvojenih od glave. Klempave uši otapostaza (eng. bat ears) predstavljaju urođenu anomaliju, uglavnom genetski predodređenu.

Osim genetskih poremećaja, sledeći faktori mogu biti uzrok nastanka ove deformacije tokom prenatalnog perioda:

 1. gestacijska infekcija majke;
 2. vaskularni poremećaji ploda;
 3. udružene deformacije poglavine, uha i drugih organa.

operacija usiju beograd centar 4

Otapostaza je uglavnom obostrana, ponekad jednostrana, i kod većine je slabije izražena, retko veoma naglašena. Osobe koje pate od ove deformacije pokušavaju da je prikriju na različite načine: dužom kosom, kapom ili ukrasima za glavu, poput marama ili traka.

Srećom, otoplastika se može izvoditi od navršene 6. godine, tako da je ovaj nedostatak moguće otkloniti i pre nego što postane opterećujuć za dete. Odlučujuću ulogu u opredeljenju roditelja da ga podvrgnu operaciji ušiju imaju psihički, emotivni i socijalni faktor.

Idealno je da ovaj zahvat bude izveden pre okončanja puberteta, odnosno do konačnog formiranja hrskavice ušne školjke. U tom uzrastu, njena mekoća je veća, pa je podobnija za remodelaciju.

Otoplastici se svakako mogu podvrći i odrasle osobe. Ipak, očekivani estetski rezultati mogli bi biti relativno slabiji zbog završenog razvoja hrskavičavog tkiva.

Pročitajte još i: Maksilofacijalni hirurg i zbrinjavanje deformacija lica i vilica >>

Deformacije ušne školjke

Klempavost ušiju ponekad je udružena sa još nekom anomalijom cele ušne školjke, bilo u pogledu njene veličine, bilo u pogledu forme. Ušna školjka može imati manje ili više upadljive deformacije oblika, koje se javljaju u vidu ispupčenja na gornjem obodu i drugih nepravilnosti kontura školjke. Deformisana ušna školjka se manifestuje kao:

 1. sužena;
 2. preklopljena (urolana);
 3. previše naborana;
 4. previše zategnuta (bez antihelikalnog, spiralnog nabora).

Sve ove anomalije se javljaju u blagom ili u teškom obliku, a pouzdan uzrok njihovog nastanka nije poznat.

operacija usiju beograd centar 2

Korekcija ušne školjke u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar

U određenim slučajevima, ušna školjka može biti parcijalno ili potpuno nerazvijena (bebe rođene bez ušne školjke). Uzrok ovoj pojavi je prenatalna zakržljalost ili postnatalna osakaćenost usled perihondritisa (zapaljenja hrskavice uha), traume ili karcinoma.

Ovaj nedostatak se manifestuje kao odsustvo dela ili celine ušne školjke i naziva se anotija. Kod takvih pacijenata, u narodu zvanim čulavim ili čuljim, neophodna je rekonstrukcija ušne školjke.

Traume, poput odsecanja dela ili cele ušne školjke, ujeda insekta ili psa, pirsinga ili povreda koje uzrokuju othematom, indikacije su za rekonstrukciju ušne školjke.

Metode rekonstrukcije ušne školjke

Nadomešćivanje ušne školjke spada u jednu od najkompleksnijih plastičnih operacija. U zavisnosti od starosti pacijenta i tipa deformacije, koriste se sledeće tri nadoknade:

 1. protetski aparat (proteza);
 2. autogeni transplant (hrskavica pacijenta);
 3. artificijelni (veštački) transplant.

Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti, ali se kao najbolje rešenje pokazao autogeni transplant. Ukoliko postoje uslovi, autologna transplantacija hrskavice sa rebra pacijenta poželjna je zbog dobre adaptacije organizma (nema stranog tela koje bi moglo biti odbačeno). Drugi razlog za primenu autogenog transplanta je mogućnost modelovanja ušne školjke tako da u najvećem stepenu bude nalik na prirodnu.

Asimetrija ušiju Mikrotija i makrotija

Uši mogu biti nejednake ne samo u pogledu stepena njihove odvojenosti od glave (klempavosti), nego i u pogledu veličine. Pojava da je jedna ušna školjka znatno manja u odnosu na drugu naziva se mikrotija. Ako je jedna abnormalno veća ili su obe znatno obimnije nego što to odgovara anatomskoj konfiguraciji glave, u pitanju je makrotija.

Srećom, otoplastikom se i ovi estetski problemi uspešno rešavaju – povećanjem, odnosno smanjenjem jedne ili obe ušne školjke.

Nezadovoljstvo prethodnom operacijom

Reviziji otoplastike se podvrgavaju pacijenti koji su nezadovoljni rezultatima prethodnog hirurškog zahvata. Postizanje željenog oblika ušiju određeno je mnogim faktorima, pa jedan zahvat ponekad nije dovoljan i potrebno ga je ponoviti. U dogovoru sa estetskim hirurgom, biće iznađeno najbolje rešenje kako bi satisfakcija pacijenta bila potpuna.

Pročitajte još i: Plastična hirurgija – Značajan doprinos estetici lica >>

Kako se izvodi operacija ušiju?

Operacija ušiju se kod male dece izvodi u opštoj anesteziji, dok se kod starije dece i odraslih izvodi ambulantno, uz primenu lokalne anestezije, odnosno analgosedacije.

Otoplastici i drugim hirurškim zahvatima u opštoj anesteziji pacijenti ordinacije Beograd–Centar se podvrgavaju u bolnici Bel Medic u Beogradu. Posle prijema deteta i jednog od roditelja na odeljenje i neophodnih preoperativnih priprema, prof. dr Zoran Stajčić sa svojim medicinskim timom pristupa intervenciji.

operacija usiju beograd centar 3

Zahvat traje oko dva sata, a zadržavanje u bolnici je jedan dan. Operacija klempavih ušiju obuhvata rez na zadnjoj strani ušne školjke, gde se prilazi hrskavici. Posle njenog preoblikovanja (ekscizija viška hrskavice i kože), savijanja prema glavi i smanjenja cefaloaurikularnog ugla na 20–30°, rez se osigurava šavovima. Budući da se on povlači iza ušiju, ožiljak je neprimetan spreda i iz profila.

Ako je potrebna operacija deformisanih ušnih školjki, zahvat podrazumeva nadomešćivanje hrskavice, odnosno vraćanje hrskavičavog tkiva i kože u odgovarajući anatomski položaj.

Otoplastika – Postoperativni oporavak

Postoperativni tok obuhvata sedmodnevno nošenje obimnog mekog zavoja na glavi. Njegova uloga je u održavanju novog položaja i oblika ušnih školjki, ali i njihova zaštita od ozleda.

Kao i posle drugih operacija, moguć je podliv i blag bol, koji se uspešno otklanja analgeticima. Uklanjanje konaca se vrši sedmog dana od operacije, kada se zavoj zamenjuje elastičnom trakom. Povratak na posao ili u školu je očekivan posle deset dana, ali se i tada preporučuje izbegavanje aktivnosti koje bi mogle dovesti do povrede ušiju.

Operacija ušiju i druge estetske operacije – Put ka lepšem životu

Klempavost i druge deformacije ušiju nesumnjivo vode rađanju nezadovoljstva i nesigurnosti dece i mladih. Otoplastika nesumnjivo implicira pozitivne psihofizičke promene: poboljšan izgled, sigurnost u sebe i otklanjanje anksioznosti.

Upravo iz ovih razloga, mnogi se odlučuju i za druge estetske operacije u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar: korekciju nosa, usana, čela, očnih kapaka, jagodica, brade ili podbratka. Svi ovi zahvati deluju veoma motivišuće na pacijente i predstavljaju važnu prekretnicu nabolje. Zato, nemojte časiti ni časa: još danas zakažite pregled i načinite prvi korak ka srećnijem životu.

Pročitajte još i: TOP 5 plastičnih operacija iz ugla maksilofacijalnog i estetskog hirurga 
Podelite:
14 Komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

ordbeogradcentar@gmail.com