Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Česta pitanja

Beograd Centar  >  Česta pitanja

Česta pitanja

Nakon specijalističkog pregleda i uspostavljanja dijagnoze, mnogi pacijenti se susreću sa medicinskim terminima koji iziskuju dodatno objašnjenje.

Kako biste se bolje upoznali sa određenim stanjem, predlažemo da odgovore na svoje nedoumice potražite u odeljku o najčešće postavljanim pitanjima.

Naš hirurški tim vam stoji na raspolaganju za sva dodatna pojašnjenja i konsultacije.

Kako da zakažem pregled?

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona: +381 11 3610 651 i +381 65 3610 651.

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu: ordbeogradcentar@gmail.com.

Živim daleko, da li je moguća video-konsultacija s prof. dr Stajčićem?

Konsultaciju je moguće ugovoriti putem Viber ili Whatsapp aplikacije na mobilnom telefonu, slanjem poruke na br. +381 63 229 848. Predložite dan i vreme konsultacije, dobićete potvrdu ili drugi termin.

Fotografije lica i glave možete poslati na imejl-adresu ordbeogradcentar@gmail.com i opisati svoj problem. Prof. Stajčić će Vam brzo odgovoriti.

IMAM ISTURENU VILICU / BRADU. KOJI JE POSTUPAK?

Po pravilu, u terapiji deformacije vilice učestvuju ortodont i hirurg budući da isturena / uvučena vilica ima za posledicu nepravilan odnos zuba. Potrebno je zakazati pregled ili video-konsultaciju, kada ćete dobiti potpunu informaciju o redosledu postupaka.

KANDIDAT SAM ZA HIRURŠKU FEMINIZACIJU LICA. ŠTA OVA OPERACIJA PODRAZUMEVA?

Hirurška feminizacija lica je skup postupaka / operacija od kojih je samo poneka potrebna kod pacijenta, a u ređem slučaju sve. Najčešće se vrši redukcija čeone kosti u predelu obrva, smanjenje Adamove jabučice, oblikovanje brade ili vilice, operacija nosa i sl.

ŽELIM DA POVEĆAM / SMANJIM JAGODICE.

Ova operacija se izvodi u opštoj anesteziji pristupom kroz usta. Jagodične (zigomatične) kosti se u novom položaju fiksiraju mini-pločama i zavrtnjima od titana, koji se ne vade.

Da li se estetska (plastična) hirurgija lica vrši u opštoj ili lokalnoj anesteziji?

U zavisnosti od vrste zahvata, estetska (plastična) hirurgija lica se može vršiti u lokalnoj i opštoj anesteziji. Lokalna anestezija je primenjiva pri korekciji usana, očnih kapaka i ušiju, dok se u opštoj anesteziji izvodi operacija nosa, brade i zatezanje lica (fejslifting).

Kakva je priprema za opštu anesteziju?

Priprema pacijenta za opštu anesteziju obuhvata sprovođenje anamneze, sa ciljem prikupljanja podataka o pacijentu, relevantnih za operativni tok: nasledne i stečene bolesti, medikamenti koje pacijent uzima i dr.

Tokom procene zdravstvenog stanja pacijenta, uobičajen je fizikalni pregled, odnosno slušanje srca i pluća. Ako je neophodno, sprovode se dodatni testovi, u vidu analize krvi i EKG snimanja. U zavisnosti od vrste operacije, ponekad se ispituje i sklonost pacijenta alergijama. Prema potrebama, uzimaju se brisevi nosa, grla, kože ili otvorene rane.

Gde se vrše operacije u opštoj anesteziji?

Radi najveće bezbednosti pacijenta, operacije u opštoj anesteziji se vrše pod budnim okom anesteziologa Opšte bolnice Bel Medic. Postoperativni tok podrazumeva smeštanje pacijenta na odeljenje intenzivne nege i praćenje njegovog zdravstvenog stanja nakon operacije.

Da li će moje telo odbaciti zubni implant?

Zubni implanti se izrađuju od titanijuma, koji je biokompatibilan. To znači da uspešno srasta sa kosti. Nikome nikada organizam nije odbacio implant kao strano telo. Mogu se javiti poteškoće i komplikacije svojstvene bilo kojoj hirurškoj intervenciji, za koje postoje mere i sredstva izlečenja. Pacijenti, prema sopstvenim tvrdnjama, implante osećaju kao prirodne zube i veoma su zadovoljni njihovom funkcionalnošću.

Mogu li u istom danu da dobijem zubni implant i krunu?

U Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar, kod mnogih pacijenata je moguće u istom danu postaviti zubni implant i krunu. U zavisnosti od indikovanog stanja pacijenta, naši specijalisti će odrediti najbolji metod i vremenski okvir terapije.

Koliko mi implanata treba kada nemam nijedan zub?

U jednu vilicu se ugrađuje 6–8 implanata, na kojima se izrađuje 12–14 keramičkih kruna.

Primenjuje se i takozvani All-on-4 postupak, kada se istog ili narednog dana postavlja privremena proteza. Ona se ne skida i služi do izrade nove, definitivne proteze.

Da li je moguće na implantima napraviti zube koji se ne skidaju?

Da. U većini slučajeva, moguće je izraditi krune, mostove ili proteze koji su pričvršćeni za implante zavrtnjima ili cementom. Pacijenti ih čiste i peru kao kada su imali svoje zube.

Rečeno mi je da nemam dovoljno kosti, da li mogu dobiti implante?

Odgovor je DA. Naš zadatak je da Vam nadoknadimo izgubljenu kost. Posle obavljenog pregleda i 3D snimka, naš tim će odrediti način koji najviše odgovara Vašem slučaju.

Kazano mi je da su mi spušteni sinusi, mogu li dobiti implante?

Svakako. Do sada smo uradili nekoliko stotina intervencija poznatih kao sinus-lift i stvorili uslove za ugradnju imlanata. Zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji i dobro se toleriše.

Nedostaje mi samo jedan zub, moram li ugraditi implant?

Odgovor je NE. Procenjuje se stanje susednih zuba i na osnovu toga se predlaže izrada mosta ili ugradnja implanta.

Koliko zuba mogu da izvadim u jednoj poseti?

U jednoj poseti, mogu Vam se izvaditi svi zubi indikovani za vađenje, bez ugrožavanja Vašeg zdravlja i kvaliteta života.

Ljudi se pribojavaju ovakvog pristupa zbog predrasuda i straha. Kada čujete obrazloženje, donećete ispravnu odluku o broju zuba koje treba izvaditi.

Mogu li da vadim zub u opštoj anesteziji?

Vađenje jednog ili svih zuba se uobičajeno sprovodi u lokalnoj anesteziji. Međutim, kod pacijenata sa velikim strahom ili poteškoćom obuzdavanja refleksa gađenja, povraćanja, kašljanja i sl., primenjuje se opšta anestezija. U tom slučaju, neophodan je pregled kod kardiologa radi provere zdravstvenog stanja pacijenta, posebno rada srca i funkcije pluća.

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com