Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Uklanjanje ožiljaka

Uklanjanje ožiljaka predstavlja estetsku korekciju u slučajevima izrazitih ožiljaka nastalih različitim vidovima traume.

Uzroci nastanka ožiljaka na licu i telu

Ožiljci nastaju kao posledica povreda, opekotina, infekcija, kao i hirurških zahvata. Mogu biti manje ili više uočljivi, sa funkcionalnim posledicama ili bez njih. Određene regije tela imaju veću sklonost ka formiranju upadljivih i grubih ožiljaka. Takođe, ni sve osobe ne pokazuju jednaku sklonost ka stvaranju ožiljaka.

Koža je organ koji ima protektivnu funkciju i svako narušavanje njenog kontinuiteta usloviće nastanak ožiljka na njoj.

Da li je moguće potpuno uklanjanje ožiljaka?

U slučaju da je ožiljak isuviše upadljiv i da ometa svakodnevno funkcionisanje, estetska (plastična) hirugija lica nudi mogućnost za njegovo uklanjanje, odnosno ublažavanje.

Ožiljci se, dakle, koriguju iz estetskih i(li) funkcionalnih razloga. Operacija kojom se oni potpuno uklanjaju ne postoji. Dugotrajan period sazrevanja, od nekoliko meseci do godinu dana, uslovljava to da korekciju treba odložiti do završetka tog procesa.

Ako postoji sklonost ka stvaranju keloidnih ožiljaka, uvek je prisutan rizik od ponovne pojave nakon intervencije, uprkos primeni dodatnih mera.

  • Before-Uklanjanje ožiljaka
    After-Uklanjanje ožiljaka
    Pre Uklanjanje ožiljaka Posle

Uklanjanje ožiljaka – Hirurške tehnike

Kod uklanjanja ožiljaka, primenjuje se više hirurških tehnika. Prva i najčešća je isecanje ožiljka i približavanje ivica rane ako ima dovoljno okolnog tkiva.

Ožiljci koji povlače okolno tkivo, izazivajući funkcionalne poremećaje, uklanjaju se primenom takozvane plastike. Njome se menja pravac ožiljka i smanjuje snaga povlačenja.

Ožiljci nastali gubitkom tkiva praćeni su nedostatkom kožnog pokrivača. U tim slučajevima se vrši transplantacija kože sa iste osobe ili se pribegava postavljanju ekspandera u potkožni predeo okolne regije. To je vrsta silikonskog balona, u koji se na određeni period dodaje fiziološki rastvor, te se na taj način rasteže koža kojom će se pokriti defekt.

Postoperativni period

Sveži ožiljci ne treba da budu izlagani suncu u periodu od nekoliko meseci. Na tržištu postoje preparati u obliku masti ili gela, čija je uloga da ožiljak učine što manje izraženim, a samim tim i prihvatljivijim.

Važnost plastičnih operacija ogleda se u omogućavanju relativno normalnog života posle pretrpljene povrede. Dakle, estetske operacije na licu se pretežno izvode da bi lice, kao najizloženiji deo tela, poprimilo prihvatljiv izgled.

Posle nesreće, fizički hendikep je najčešće praćen psihičkim traumama. Uspešno izvedeni zahvati na licu mogu pružiti određeni stepen motivacije za nastavak pređašnjeg života. Korekcija defekata, odnosno estetski faktor, upravo su presudni za ponovno uspostavljanje uobičajenog životnog toka.

Uklanjanje ožiljaka - Ordinacija Beograd Centar 3
Uklanjanje ožiljaka - Ordinacija Beograd Centar 4

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com