Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Prelomi kostiju lica i vilica (traumatologija)

Prelomi kostiju lica i vilica deluju zastrašujuće mada retko ugrožavaju život. Povrede maksilofacijalne regije, zbog svoje lokalizacije, nose visok stepen fizičke i psihičke traume po pacijenta.

Saobraćajne nesreće, slučajni padovi, sportske povrede, tuče i povrede na radu samo su neki od mnogobrojnih mehanizama nastanka maksilofacijalne traume.

Prelomi kostiju lica i vilica su vrlo često udruženi sa povredama drugih delova tela ili organa (politrauma), kada se određuje prioritet zbrinjavanja. Zbog kompleksnosti oštećenja drugih delova tela, koja ugrožavaju život povređenog, zbrinjavanje maksilofacijalnih povreda se odlaže sve dok se zdravstveno stanje pacijenta ne stabilizuje.

U pojedinim slučajevima dugotrajnog lečenja i zbrinjavanja povreda koje ugrožavaju život, primarno zbrinjavanje se zamenjuje rekonstruktivnom hirurgijom.

Tipovi frakture kostiju maksilofacijalne regije

Prelomi kostiju lica i vilica mogu biti izolovani ili udruženi (politrauma), a u njih spadaju:

prelom nosne kosti;

prelom jagodične kosti;

prelom orbite;

prelom čeone kosti;

prelom kosti brade;

prelom donje vilice;

prelom gornje vilice;

prelomi zuba.

  • Before-Prelomi kostiju lica i vilica
    After-Prelomi kostiju lica i vilica
    Pre Prelomi kostiju lica i vilica Posle

Na koji način se tretiraju prelomi kostiju lica i vilica?

Prelomi kostiju lica i vilica se tretiraju na manje-više istovetan način kao i prelomi kostiju nekih drugih delova tela. Poseban način lečenja je određen mnoštvom faktora. Oni obuhvataju lokalizaciju preloma, utvrđivanje njegove prirode, starost i opšte stanje pacijenta.

Kada su u pitanju polomljena ruka ili noga, najčešće se postavlja gips koji imobiliše kost i omogućava njeno zarastanje. Pošto gips ne može da se postavi na lice, pronađeni su drugi načini koji omogućuju stabilizaciju kostiju lica.

Jedan od njih uključuje vezivanje gornje i donje vilice jedne za drugu. Kod nekih tipova preloma to se izvodi žicom, dok kod drugih zahteva hirurško postavljanje mini-ploča i zavrtanja na frakturne segmente. Ovaj način dopušta da vilice ne budu vezane u periodu zarastanja i naziva se rigidna fiksacija preloma.

Razvitak lečenja preloma na ovaj način izuzetno je unapredio period oporavka kod mnogih pacijenata, omogućivši im da se, za relativno kratko vreme, vrate normalnom funkcionisanju.

Tretman lečenja preloma kostiju lica i vilica trebalo bi da se odvija na jedan predvidiv način. Svi pristupi kostima lica valjalo bi da budu sprovedeni kroz samo nekoliko rezova. Oni moraju biti napravljeni na pravim mestima i, ukoliko je to moguće, da budu dobro sakriveni.

Prelomi kostiju lica i vilica - Specijalistička ordinacija Beograd-Centar 3

Zbrinjavanje povreda zuba i okolnih struktura

Izolovane povrede zuba su prilično uobičajene. Oralni hirurzi su često u prilici da vrše replantacije kod izbijenih zuba i saniraju prelome delova kosti koji su povređeni.

Povrede ovog tipa se saniraju tako što se povređeni zubi imobilišu uz pomoć žice i lepljive supstance, kojom se vezuju za susedne zube.

Izbijeni zub do trenutka replantacije treba držati u slanoj vodi ili mleku. Što pre se zub vrati u zubnu čašicu, to daje više šansi za bolji oporavak. Nikad ne treba pokušavati odvojiti povređeni zub potpuno od ležišta ako je ostao da visi na par končastih struktura. To su ligamenti koji drže zub u vilici i presudni su za uspeh replantacije. U slučajevima kada povređeni zub ne može biti spasen, zubni implant je najbolji zamenik prirodnog zuba.

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com