Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Hirurška feminizacija / maskulinizacija lica

hirurška feminizacija licaHirurška feminizacija lica (eng. facial feminisation surgery) predstavlja jedan od primarnih, ali i najzahtevnijih zahvata koji se izvodi kod muških osoba koje su promenile pol. Multidisciplinarni pristup u zbrinjavanju transrodnih osoba zahteva angažovanje specijalista iz oblasti psihijatrije, endokrinologije, ginekologije, urologije, plastične i maksilofacijalne hirurgije.

Hirurška feminizacija lica vrši se u okviru plastične, odnosno maksilofacijalne hirurgije. Ovu hiruršku metodu definiše više operacija na licu, vratu i poglavini, s ciljem da muške karakteristike lica pretvore u ženske crte lica.

Koje zahvate obuhvata hirurška feminizacija lica?

Operacije koje za cilj imaju promenu pola, preporučljivo je izvoditi nakon 18. godine, odnosno po završetku rasta poglavine i vrata. Radiografskim snimanjem, prati se konačno formiranje temporomandibularnog zgloba i, u skladu sa tim, planiraju se intervencije.

Budući da su biološke crte muškog i ženskog lica znatno diferencirane, neophodno je izvesti niz hirurških i estetskih intervencija kojima bi se date razlike ublažile. Često se kod transrodnih osoba najpre vrše hirurški zahvati na licu kako bi se smanjili simptomi rodne disforije, a osoba se što pre socijalno integrisala kao žena.

Hirurška feminizacija lica obuhvata operacije koje podrazumevaju smanjenje visine čela, zaokrugljivanje čela i redukciju veđa, skraćenje i suženje nosa, skraćenje gornje usne i suženje brade. Takođe, izvodi se i sužavanje uglova donje vilice, smanjenje Adamove jabučice i korekcija jagodica, kao i liposukcija i lipofiling.

Čelo, obrve i oči – Kako nivelisati polne distinkcije?

Neke studije pokazuju da oblik čela predstavlja jednu od ključnih razlika između muškog i ženskog lica. Kod muškaraca, čelo je više nego kod žena, a kosmati deo je pomeren ka potiljku. Kako bi se dobilo manje i zaobljenije čelo, vrši se brušenje čeone kosti.

Međutim, kod nekih ljudi to nije moguće zbog njene debljine. Stoga se ponekad pristupa osteoplastici čeone kosti, njenom pomeranju prema unutra i fiksiranju mikro-pločicama i zavrtnjima. Uz ovaj zahvat, često je potrebno i smanjiti visinu čela, odnosno kosmati deo spustiti odsecanjem dela kože čela uz ivicu kose, te ušivanjem kosmatog dela uz prethodno rastezanje poglavine.

hirurška feminizacija lica beograd centar 2

Podizanje obrva je još jedan od postupaka kojima se muške crte lica nivelišu i približavaju ženskim. Ženske veđe se prirodno nalaze iznad oboda, pa se ženstveniji izgled muškog lica postiže upravo njihovim podizanjem.

Rinoplastika u službi feminizacije lica

U odnosu na žene, muškarci imaju dužu i širu nosnu kost, dok je vrh nosa obično povijeniji. Kako bi se postiglo skraćenje i suženje nazalne piramide, primenjuju se metodi rinoplastike.

Modifikovanje kosti, hrskavice i mekog tkiva nosa može se vršiti u intravenskoj sedaciji ili u totalnoj anesteziji. Tom prilikom se menja njegova veličina i koriguje greben. Takođe, sa unutrašnje nazalne strane, vrši se i suženje nozdrva, kao i preoblikovanje vrha nosa u odnosu na gornju usnu.

Jagodice i obrazi  – Na koji način postići ženstveni izgled?

Ženske jagodice su izraženije u odnosu na muške, dok su obrazi popunjeniji i mekši. Estetsko naglašavanje regije jagodičnih kostiju i obraza izvodi se osteotomijom jagodičnih kostiju koje se potom šire u polje, ubacuje transplant kosti i fiksiraju mini-pločama i zavrtnjima od titana. Na ovaj način, postiže se i relativna punoća obraza.

hirurška feminizacija lica beograd centar 4

Umesto osteotomije, mogu se ugraditi i specijalno napravljeni, komercijalno dostupni, takozvani implanti za obraze (eng. cheek implants), izrađeni od bioinertnog materijala.

Kako do senzualnih usana?

Usne kod žena su punije i površinski manje. Razmak između osnove nosa i vrha gornje usne manji je nego kod muškaraca. Ženska gornja usna je kraća nego muška, ali i blago podignuta i odvojena od donje. To je razlog zbog kojeg dolazi do atraktivnog otkrivanja gornjih sekutića. Konture ženskih usana su blaže, a njihov volumen veći.

Senzualnost kojom odišu ženske usne može se postići na više načina. Takozvanom bull-horn operacijom, odnosno hirurškim uklanjanjem dela kože ispod nosa, blago se podiže gornja usna. Time dolazi do pomenutog suptilnog i ženstvenog eksponiranja gornjih zuba.

Povećanje rumenog dela usne, postiže se V-Y plastikom, odnosno svojevsrnim izvrtanjem unutrašnjosti usne ka spolja. Na ovaj način, usne izgledaju prirodno punije, rumenije i – izazovnije.

Postoje i druge metode, koje nisu invanzivne poput hirurških, ali njihovi efekti nisu dugotrajni. Takozvani fileri (najčešće hijaluron), jedan su od savremenih i veoma popularnih načina popunjavanja usana. Međutim, oni se obično resorbuju za oko šest meseci i postupak se mora ponoviti.

Ugradnja implanata na bazi silikona ili metakrila takođe nije preporučljiva zato što može uzrokovati komplikacije, poput infekcije ili odbacivanja stranog tela.

Hirurška feminizacija lica i korekcija brade, vilice i Adamove jabučice

Brada je kod muškaraca više četvrtastog oblika, a donja vilica je izraženija nego kod žena. Kosti brade se modeluju putem genioplastike kojom se ona smanjuje po širini i dužini.

Donja vilica se može suziti u predelu ugla i tela, a maseteri (mišići za žvakanje) mogu se stanjiti, čime se dobija ženstveniji izgled. Dostignućima genioplastike i maksilofacijalne hirurgije uspešno se vrši korekcija i feminizacija ovih delova lica.

Adamova jabučica je jedno od dominantnih obeležja muškosti. Prominencija i veličina ovog organa koriguje se putem hondrolaringoplastike (eng. tracheal shave). Pri izvođenju ovog zahvata, uklanja se prednji deo hrskavice laringsa, čime se postiže efekat feminizacije vrata. Važno je pomenuti da ova metoda nosi rizik od oštećenja glasnih žica, što može dovesti do postoperativnog mutiranja glasa.

Postupci hirurške feminizacije lica često se kombinuju sa estetskim metodama: korekcijom očnih kapaka i podočnjaka, fejsliftingom i liposukcijom podbratka i vrata.

hirurška feminizacija lica beograd centar 3

Ukoliko planirate promenu pola ili ste već u periodu tranzicije, zakažite konsultacije u vezi sa hirurškim metodama feminizacije lica. Bogato iskustvo prof. dr Stajčića u oblasti maksilofacijalne i kraniofacijalne hirurgije, kao i estetske hirurgije lica, doprineli su odličnim rezultatima u postizanju ženstvenog izgleda lica kod muških pacijenata koji su promenili pol.

Uz svesrdnu pomoć i stručnost hirurškog tima klinike Beograd–Centar, budite žena ne samo svojim bićem i osećajem, nego i pojavom.