Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Imajte bradu kakvu želite uz pomoć genioplastike!

genioplastika beograd centar 1

Imajte bradu kakvu želite uz pomoć genioplastike!

Genioplastika je hirurška metoda koja se primenjuje u slučaju neproporcionalne, tj. preširoke, suviše izdužene, premale, prekratke ili asimetrične brade. Takozvana dvostruka brada, odnosno podbradak takođe može predstavljati estetski problem, za koji se rešenje nalazi upravo u genioplastici.

Kome je važna genioplastika?

Lice je najistaknutije u pojavi svakog od nas i zato je veoma važno da njegovim izgledom budemo zadovoljni. Estetika lica može biti ozbiljno narušena ukoliko je neki njegov deo upadljivo neskladan u odnosu na druge delove.

Ljudi se ponekad rađaju sa izvesnim malformacijama koje im smetaju i koje žele da otklone. To mogu biti klempave uši, zakrivljen nos, uvučena ili isturena vilica, prominentno čelo ili suviše tanke usne.

Tako ni široka i jaka brada ne deluje privlačno na ženskom licu, koje je prirodno nežnije muskulature u odnosu na muško. Sa druge strane, problem mikrogenije (male brade) može biti problem muškarcima.

Koliko je kriterijum lepote relativan, pokazuje i to što je rupica na bradi za nekoga estetski neprihvatljiva pojava, dok je nekom drugom simpatično lično obeležje.

Pročitajte još i: TOP 5 plastičnih operacija iz ugla maksilofacijalnog i estetskog hirurga
genioplastika beograd centar 4

Foto: Pexels, Dids

Narušena struktura lica može biti i posledica saobraćajnih i drugih nezgoda, poput povreda na radu ili u sportu. Budući da se ove anomalije nekada čine kao nerešiv problem, kod pacijenata mogu stvoriti intenzivan osećaj nelagode i nesigurnosti. Srećom, savremena maksilofacijalna, ortognatska i estetska hirurgija mogu odgovoriti na sve izazove koji se tiču lica, poglavine i vrata.

Pročitajte još i: Hirurško zbrinjavanje preloma nosa

Genioplastika ili mentoplastika – Postoji li razlika?

Korekcija brade ili genioplastika poznata je i pod nazivom mentoplastika. To ponekad unosi zabunu iako je reč o istoj oblasti maksilofacijalne hirurgije.

Ma koji termin da je upotrebljen, zahvat koji iza njega stoji odnosi se na više vidova korigovanja brade:

  1. povećanje (augmentaciju);
  2. smanjenje (redukciju);
  3. vertikalnu korekciju.
Svi ovi postupci za cilj imaju poboljšanje projekcije brade, usaglašavanje delova lica i uspostavljanje skladnog i prijatnog izgleda.

Kod transrodnih osoba, koje se podvrgavaju hirurškoj feminizaciji ili maskulinizaciji lica, genioplastika je važna intervencija tokom polne tranzicije.

Pročitajte još i: Smanjenje Adamove jabučice

Šta treba znati o samoj operaciji brade?

Prvi uslov da biste se podvrgli genioplastici jeste da imate 16 (devojke), odnosno 18 godina (mladići) jer se u tom periodu završava rast skeleta.

Ako je ovaj uslov ispunjen, možete zakazati pregled kod maksilofacijalnog, odnosno plastičnog hirurga. Kao i pri donošenju drugih značajnih odluka, važno je odabrati specijalistu sa velikim iskustvom i ugledom među pacijentima i kolegama.

Prof. dr Zoran Stajčić, osnivač i vlasnik klinike Beograd–Centar, uživa reputaciju hirurga koji svakoj intervenciji pristupa visoko profesionalno i odgovorno. Fokusiranost na najveću dobrobit pacijenta i pozitivan ishod svake, pa i najzahtevnije operacije, nesumnjivo uliva sigurnost pacijentu i njegovoj porodici.

Da li je bolji implant u bradi ili genioplastika?

U potrazi za efikasnim rešenjem u pogledu modifikovanja brade, pacijenti se ponekad nađu u nedoumici: da li se treba opredeliti za ugradnju implanta ili genioplastiku (mentoplastiku). Međutim, dilema ne treba da postoji.

Kao jedna od najčešćih kontraindikacija postavljanja implanta u bradu javlja se njegovo pomeranje, odbacivanje kao stranog tela, ali i druge komplikacije. Zbog toga se pacijenti često obraćaju prof. dr Zoranu Stajčiću kako bi izvršili sekundarnu, hiruršku korekciju svoje brade.

Dakle, jedini pouzdan i permanentan način korigovanja brade jeste klizna genioplastika.

Na koji način se izvodi mentoplastika – klizna genioplastika?

Ovaj hirurški metod podrazumeva horizontalnu (potkovičastu) osteotomiju mentuma i pomeranje koštanog tkiva u određenom smeru. Pomicanje kostiju prema napred ili njihovo povlačenje unazad uslovljeno je dijagnostikovanom retrogenijom ili progenijom. Ukoliko je kod pacijenta prisutna asimetrija brade, kosti se pomeraju bočno.

Vertikalna i horizontalna korekcija brade

Vertikalne promene se odnose na smanjenje i povećanje visine brade, dok se horizontalne tiču njenog suženja ili proširenja. Kako bi kosti ostale u novom položaju, obavezna je fiksacija titanijumskim mini-pločama i zavrtnjima renomiranog proizvođača KLS Martin.

Pročitajte još i: Da li operacija vilice spada u domen maksilofacijalne hirurgije? 

genioplastika beograd centar 2

Koliko traje intervencija?

Operacija brade se izvodi u opštoj anesteziji i obično traje oko jedan sat. Pridržavanje medicinskih protokola i obezbeđivanje optimalnih uslova za izvođenje intervencije u ovoj vrsti anestezije, nalaže angažovanje anesteziologa.

Prema Ugovoru o tehničko-poslovnoj saradnji sa Opštom bolnicom Bel Medic, prof. dr Stajčić pacijente ordinacije Beograd–Centar operiše na ovoj klinici.

Kako izgleda postoperativni oporavak?

Posle uspešno obavljenog zahvata, pacijent se najčešće jednu noć zadržava na odeljenju kako bi njegovo stanje na najbolji način bilo propraćeno. Posle zakazivanja kontrolnog pregleda, uz ordiniranje analgetika i savete o ishrani i tretiranju otoka, otpušta se kući.

Da li je genioplastika medicinski indikovana?

Ova vrsta hirurške intervencije nije medicinski indikovana. To znači da zdravlje pacijenta nije ugroženo ako ima asimetričnu, preširoku, izduženu ili premalu bradu.

Genioplastika je, dakle, kozmetička procedura koja spada u delokrug plastične hirurgije lica.

genioplastika beograd centar 3

Foto: Pixabay, Tante Tati

Međutim, čak i fizički nedostatak može biti uzrok nemira i nezadovoljstva. U tom slučaju, ne bi trebalo preispitivati sopstvenu odluku da se on trajno otkloni.

Ohrabrujuća je činjenica što put do harmoničnog lica i unutrašnje ispunjenosti ne mora biti uvek težak i nesaglediv. Ponekad je potreban samo jedan estetski zahvat da se dobije dugo željeni izgled i poboljša način življenja.

Od toga vas možda deli samo jedan telefonski poziv: +38111 3610 651 i +38165 3610 651 i poseta Specijalističkoj ordinaciji Beograd– Centar u Kraljice Natalije 35.

Pročitajte još i: Estetske intervencije na licu u dvadesetim godinama
Podelite:
20 Komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com