Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Nadogradnja kosti vilice radi ugradnje implanta

nadogradnja kosti vilice beograd centar 1

Nadogradnja kosti vilice radi ugradnje implanta

Nadogradnja kosti vilice (eng. jaw bone augmentation) predstavlja hiruršku proceduru neophodnu u slučajevima nedostatka vilične kosti, a za potrebe ugradnje zubnih implanata. Nadogradnja kosti se može vršiti kako u donjoj, tako i u gornjoj vilici.

Kada se mora izvršiti nadogradnja kosti vilice?

Nadogradnja kosti vilice je postupak kojim se omogućava povećanje količine kosti u delu vilice gde je ona resorbovana ili gde je potrebna dodatna podrška za ugradnju implanta.

Zbog čega dolazi do resorpcije vilične kosti?

Resorpcija ili gubitak alveolarne kosti nastaje kao posledica dentogene infekcije, traume, parodontalnog oboljenja, ekstrakcije zuba, urođenih malformacija ili procesa starenja.

Kod mnogih pacijenata, posle vađenja ili nehotičnog izbijanja zuba iz čašice s vremenom dolazi do postepenog gubljenja koštanog tkiva usled odsustva intraosealne stimulacije vlaknima parodontalnih ligamenata.

povecanje kosti vilice beograd centar 1

Tako se na mestu nedostajućeg zuba stvara sve veći prostor, što neminovno vodi poremećaju položaja susednih zuba.

Pročitajte još i: Oralna hirurgija – Dentogene infekcije

Da li je moguća ugradnja zubnog implanta ako nema dovoljno kosti?

U nedostatku vilične kosti, neophodno je izvršiti augmentaciju, odnosno nadogradnju koštanog tkiva da bi implantološki zahvat bio omogućen.

Naime, koštani transplant se integriše u kost, pa predstavlja svojevrsni kalem i dodatni izvor minerala koji pospešuje osteogenezu – novo formiranje kosti, odnosno njenu revitalizaciju.

Nadogradnja kosti vilice – Zahvat i dalja procedura

Za nadogradnju vilične kosti koristi se:

  1. kost pacijenta (autotransplant);
  2. veštačka kost.
Kada su u pitanju rezultati i potencijalne komplikacije, kao najpouzdaniji vid augmentacije pokazao se onaj autotransplantom. 

Ovu vrstu transplanta telo uvek najbolje prihvata jer je u pitanju sopstveno tkivo pacijenta. Budući da je autogeni koštani transplant potpuno biokompatibilan, rizik od odbacivanja je sveden na minimum.

Zbog toga se u  Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar, pouzdanim hirurškim postupcima, obično izvodi upravo ovaj način nadoknade kosti vilice.

Pročitajte još i: Da li operacija vilice spada u domen maksilofacijalne hirurgije? >>

Kako se izvodi nadogradnja kosti vilice autogenim koštanim transplantom (autotransplantom)?

Ova hirurška intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji, što je čini bezbolnom za pacijenta. U cilju obezbeđenja neophodnog koštanog tkiva, prof. dr Zoran Stajčić, specijalista maksilofacijalne i oralne hirurgije, kao i oralne implantologije, uzima deo kosti ugla donje vilice ili brade ispod prednjih donjih zuba.

U zavisnosti od deformacije, kost se na predodređeno mesto ugrađuje u obliku bloka ili koštanih delića s ciljem najbolje adaptacije. Posle toga sledi fiksacija.

nadogradnja kosti vilice beograd centar 2

Autotransplant u obliku bloka

Ako je u pitanju fiksacija bloka, ona se izvodi zavrtnjima (šrafovima), dok se fiksacija koštanih delića vrši primenom membrane ili titanijumskih mrežica.

Kod manjih defekata, naročito uz istovremenu ugradnju implanata, primenjuje se veštačka kost u kombinaciji sa koštanim delićima autotransplanta.

Na prvi pogled, nadogradnja kosti vilice se može učiniti pomalo zastrašujućom. Ipak, pacijent treba da bude siguran da je izvodi hirurg koji zbog svoje stručnosti i iskustva uživa izuzetan kredibilitet među pacijentima i kolegama širom sveta.

Pročitajte još i: Maksilofacijalni hirurg i zbrinjavanje deformacija lica i vilica >>

Koliko vremena treba da prođe od augmentacije vilične kosti da bi se ugradio implant?

Kod nedostatka manje količine kosti, moguće je uz ugradnju implanta izvršiti istovremenu nadogradnju vilične kosti.

nadogradnja kosti vilice ordinacija beograd centar 5

Srastanje koštanog transplanta traje 4 meseca, a u slučaju granula srastanje traje 6–9 meseci. Potom se postavlja zubni implant. Posle njegove uspešne oseointegracije, izrađuje se kruna na implantu, čime pacijent dobija prirodan izgled zuba.

U našoj ordinaciji se koriste isključivo implanti najvišeg kvaliteta, renomiranih svetskih proizvođača Nobel Biocare i Straumann.

Njihovom primenom, ostvaruje se najbolja korelacija proizvoda i usluge, odnosno najviši rezultati oralnohirurške i implantološke intervencije.

Pročitajte još i: Kako se ugrađuju zubni implanti? >>

Zašto Beograd–Centar posećuju pacijenti sa svih meridijana?

Osobe kod kojih je došlo do velikog gubitka kosti i koje su odbijene kao kandidati za ugradnju implanata, javljaju se Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar ne bi li ipak uspele da reše problem koji imaju.

Upravo zbog toga što možemo odgovoriti na izazove koji se drugima čine nepremostivim, našem hirurškom timu već treću deceniju poverenje ukazuju ljudi iz svih krajeva sveta. Operacija nosa, ušiju, usana, brade, jagodica, čela, potiljka, Adamove jabučice i mnoge druge razlog su zbog kojeg stanovnici Australije, Kanade, Amerike, Velike Britanije i drugih krajeva Evrope dolaze upravo kod nas.

Naučni i hirurški renome prof. dr Zorana Stajčića, višedecenijska hirurška praksa i visok nivo profesionalnosti i kvaliteta najbolja su preporuka i sigurnost za pacijente.

Pročitajte još i: TOP 5 plastičnih operacija iz ugla maksilofacijalnog i estetskog hirurga >>

Utisci pacijenata koji su se dugo borili sa nedostatkom zuba ili sa drugim problemima u maksilofacijalnoj regiji, dragoceno su svedočanstvo da kod nas postoje hirurzi koji su spremni da ponude rešenje čak i veoma komplikovanih problema.

implanti beograd centar 4

Možda ste već obeshrabreni brojnim neuspelim pokušajima da svoj funkcionalni ili estetski nedostatak korigujete. Ipak, nemojte klonuti duhom. Svakog radnog dana, 11–19 č., možete zakazati pregled na našoj klinici i zatražiti pomoć koja vam je potrebna.

Pročitajte još i: Zubna proteza na implantima >>
Podelite:

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com