Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Sinus-lift – Podizanje poda sinusa i zubni implanti

sinus-lift beograd centar 1

Sinus-lift – Podizanje poda sinusa i zubni implanti

Sinus-lift predstavlja intervenciju podizanja poda maksilarnog sinusa radi ugradnje dentalnog implanta. Ovaj oralnohirurški zahvat se primenjuje u slučajevima značajnog smanjenja zapremine koštanog tkiva posle gubitka zuba.

Pročitajte još i: Frontalni i maksilarni sinusi – Oboljenja i hirurgija >>

Šta je sinus-lift?

Sinus-lift ili sinus-graft je hirurški postupak koji podrazumeva podizanje membrane ili poda maksilarnih sinusa kako bi se obezbedio prostor za dodatnu kost, uz istovremenu zaštitu paranazalnih šupljina.

U zavisnosti od stanja, sinus-lift može obuhvatati jedan ili oba maksilarna sinusa, a njegova efikasnost je veoma visoka – čak 94%.

Gubitak volumena maksilarne kosti je primetan posle vađenja premolara (pretkutnjaka) i molara (kutnjaka). U slučaju da je pacijentu potrebno ugraditi zubni implant, neophodna je nadogradnja.

Augmentacija kosti maksile se vrši onda kada dođe do gubljenja njene količine, što implicira preveliku blizinu koštanog poda sinusa i mesta postavljanja implanta. Stoga se nadogradnjom stvaraju uslovi za formiranje deblje kosti ispod sluzokože sinusa.

Gubitak zuba i maksilarne kosti – Ko su kandidati za podizanje poda sinusa?

Uzroci nastanka spuštenog poda sinusa najčešće su:

 1. dugotrajni gubitak zuba bez neophodne terapije;
 2. parodontopatija;
 3. maksilofacijalna trauma;
 4. cista ili tumor;
 5. urođeni nedostatak zuba.
Pročitajte još i: Oralna hirurgija – Dentogene infekcije >>

Kandidati za sinus lift su, dakle, pacijenti koje karakteriše:

 1. gubitak više bočnih zuba u gornjoj vilici;
 2. gubitak značajne količine kosti u zadnjem delu maksile;
 3. prirodno tanka maksilarna kost;
 4. oštećena maksilarna kost (oboljenjem, otežanom ekstrakcijom ili traumom).
Pročitajte još i: Tumori glave i vrata >>

Hirurgija maksilarnog sinusa u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar

Hirurgija maksilarnih sinusa je jedno od specijalističkih područja prof. dr Zorana Stajčića, maksilofacijalnog hirurga, oralnog hirurga i implantologa. Kako bi pacijentu bio obezbeđen najviši komoditet i prijatnost, sinus-lift se u našoj ordinaciji izvodi u lokalnoj anesteziji, ređe u analgosedaciji.

Ukoliko se primenjuje analgosedacija, pacijent se nalazi u polusvesnom stanju. Tom prilikom je u mogućnosti da delimično komunicira sa hirurgom, istovremeno ne osećajući nikakve senzacije dok intervencija traje.

Preoperativna priprema uključuje ortopantomografski snimak, kao i CBCT snimak gornje vilice i sinusa radi isključivanja potencijalnih oboljenja sinusa, najčešće cista.

sinus-lift beograd centar 2

Foto: Wikipedia

Kako se izvodi sinus-lift?

Osim pristupa kroz ležište implanta (transkreastalna metoda), najčešće primenjivana tehnika sinus-lifta je bočni pristup kroz trepanacijski otvor. Medijalni zid sinusa se podiže najmanje za oko 10 mm tako da se dobije potrebna visina za ugradnju implanta.

Otvor na lateralnom zidu sinusa je metod koji se primenjuje kada je visina preostale alveolarne kosti manja od 6 mm, a omogućava podizanje poda sinusa do 10 mm. Na taj način se obezbeđuju uslovi za ugradnju zubnog implanta.

Ova tehnika sinus-lifta uključuje naredne postupke:

 1. otvaranje i povlačenje mekog gingivalnog tkiva;
 2. otkrivanje lateralnog zida maksilarnog sinusa;
 3. uklanjanje kosti piezoelektričnim instrumentom;
 4. izlaganje Šnajderijanove / Šnajderove membrane (obloge šupljine maksilarnog sinusa);
 5. uklanjanje sinusne membrane;
 6. trans-sinusni rez i formiranje otvora;
 7. augmentacija sinusa;
 8. ušivanje.

Augmentacija poda sinusa se najčešće vrši granulama veštačke kosti, mešavinom ovih granula i kosti domaćina ili njihovom kombinacijom sa PRF-om. PRF je fibrin obogaćen trombocitima, dobijen iz krvi pacijenta.

Pročitajte još i: Nadogradnja kosti vilice radi ugradnje implanta >>

Sinus-lift kao priprema za dentalne implante

Većina pacijenata koja je iz nekog razloga ostala bez jednog ili više zuba nastoji da taj gubitak nadomesti. Mnogi se tada opredeljuju za ugradnju implanata i krunica, odnosno proteza na implantima.

Proces prirodnog srastanja zubnih implanata sa viličnom kosti naziva se oseointegracija. Da bi ona bila moguća, potrebna je određena količina koštanog tkiva maksile.

Zbog toga se, kako je rečeno, pristupa podizanju poda sinusa i augmentaciji maksile onde gde je gornjovilična kost deficitarna toliko da onemogućava implantološki zahvat.

sinus-lift beograd centar 3

Utisak našeg pacijenta iz Australije

Prema tome, cilj ove oralnohirurške procedure je ugradnja dodatne kosti ispod sluzokože maksilarnog sinusa kako bi na raspolaganju bila dovoljna količina koštanog tkiva kao podrška zubnom implantu.

Da li je moguće ugraditi implant u isto vreme kada se izvodi sinus-lift?

Kod većine pacijenata, period zarastanja kosti posle sinus-lifta traje 6–9 meseci. U zavisnosti od primenjenog materijala, poslednjih godina prof. dr Stajčić i njegov tim, skoro po pravilu, izvode sinus-lift uz istovremenu ugradnju implanata.

Iza prof. dr Zorana Stajčića, specijaliste oralne hirurgije i implantologije, stoji četvorodecenijsko iskustvo u sinus-liftu i ugradnji implanata.

Zašto su implanti najbolja zubna nadoknada?

S obzirom na visoku biokompatibilnost dentalnih implanata, oni su, dugoročno gledano, najefikasniji način nadomešćivanja izgubljenih zuba.

Njihovo uspešno srastanje sa koštanim tkivom za rezultat ima:

 1. potpuno prirodni izgled vilice;
 2. stabilnost zuba;
 3. normalan govor;
 4. žvakanje bez ikakvih smetnji.
sinus-lift beograd centar 4

Foto: Unsplash, Olga Zabegina

Nobel Biocare i Straumann su proizvođači najkvalitetnijih titanijumskih implanata, koji se u ordinaciji Beograd–Centar godinama ugrađuju s punim poverenjem i sigurnošću.

Da biste saznali da li ste kandidat za sinus-lift i ugradnju implanata, radnima danima, 11–19 č., možete zakazati konsultacije na našoj klinici. Tom prilikom ćete dobiti sve potrebne informacije i dogovoriti termin intervencije.

Pročitajte još i : Ugradnja zubnih implanata – Luksuz ili potreba? >>
Podelite:
1Komentar

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com