Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Zubni implanti

NEDOSTATAK JEDNOG ZUBA

Ukoliko u vilici nedostaje jedan zub, primenjuje se hirurška tehnika ugradnje jednog implanta u alveolarnu kost, dovoljne debljine i visine između postojećih zuba. Najčešća indikacija jeste nedostatak jednog zuba između dva zdrava zuba kod pacijenata koji, iz bilo kojih razloga, žele da izbegnu preparaciju susednih zuba za krunice i izradu mosta.

Nedostatak jednog zubaNedostatak jednog zuba 1Nedostatak jednog zuba 2Nedostatak jednog zuba 3Nedostatak jednog zuba 4Nedostatak jednog zuba 5Nedostatak jednog zuba 6

TOTALNA BEZUBOST

Pacijenti koji žele da implantima nadoknade nedostatak svih zuba, skoro po pravilu, odlučuju se za fiksne nadoknade. Empirijski je utvrđeno da 6–8 implanata, ugrađenih u bezubu vilicu, mogu nositi fiksnu protetsku nadoknadu koja u sebi sadrži 12–14 krunica. Broj implanata zavisi od njihove dužine i prečnika, kao i od rasporeda zuba u suprotnoj vilici. Tako, na primer, šest implanata prečnika 4,1 mm, dužine 10–12 mm, ugrađenih između dentalnih otvora, mogu nositi 12 krunica. To znači da fiksna protetska nadoknada može sadržati dva distalna produžetka. Pri tome, mora se voditi računa o tome da najdistalniji implanti trpe najveći pritisak sila žvakanja. Ovo je posebno važno ako u suprotnoj vilici postoje bočni zubi ili fiksna protetska nadoknada.

Totalna-bezbolnostTotalna-bezbolnost-1

PROTEZA NA IMPLANTIMA

Savremeni zubni implant je titanijumski šraf koji se ugrađuje u kost vilice i srasta sa njom, a služi kao zamena za koren izgubljenog, odnosno nedostajućeg zuba. Zubni implanti su idealna opcija za pacijente kod kojih je došlo do gubitka zuba usled parodontopatije, neuspešnog lečenja zuba, traume ili iz bilo kog drugog razloga.

Ugradnjom zubnih implanata, izbegava se brušenje susednih zuba, koje je neophodno pri izradi mostova. Dakle, primena ove savremene metode nadoknađivanja izgubljenih zuba fiziološki je i funkcionalno opravdana. Kod terminalne bezubosti, ova metoda predstavlja jedinu mogućnost za dobijanje fiksne nadoknade.

Izgled i osećaj koji ima pacijent sa ugrađenim implantom identičan je onom kod prirodnih zuba. Pošto implant čvrsto srasta sa viličnom kosti, sprečeni su gubitak kosti i povlačenje desni, koji se često javljaju kod zubnih mostova i ispod proteza. Za pacijente, to znači sigurnost i veće samopouzdanje jer niko neće primetiti da imaju veštačku zubnu nadoknadu.

Proteza na implantimaProteza na implantimaProteza na implantima 5Proteza na implantimaProteza na implantima

RESORPCIJA KOSTI I IMPLANTI

Defekti alveolarnog nastavka viličnih kostiju, najčešće nastaju kao posledica resorpcije kosti zbog inflamacije oko korena zuba. Takođe, oni mogu biti rezultat gubitka kosti u toku vađenja zuba, odnosno traume. Sa aspekta statičkog planiranja i optimalnog rasporeda za kasnije protetsko zbrinjavanje, vrlo često se nalaze na mestima idealnim za ugradnju implanta. U slučajevima kada nije moguće postići primarnu stabilnost implanta u alveolarnoj kosti iznad, odnosno ispod granice defekta, indikovano je popunjavanje defekta koštanim autotransplantom ili zamenicima prirodne kosti. U tom slučaju, implantacija se odlaže za najmanje šest meseci.

Budući da se ovakvim zahvatom povećava volumen kosti u svim dimenzijama, mukoperiostalni režanj se mora mobilisati presecanjem periosta s ciljem da se, bez tenzije, ušije za palatinalnu stranu reza. Kada rekonstrukcija defekta ima za cilj nadoknadu visine alveolarne kosti, treba primeniti koštani autotransplant u vidu bloka, a preostale prazne prostore ispuniti granulama ili spongiozom. Trebalo bi ovakav transplant prekriti komercijalnom resorptivnom membranom ili periostom kao slobodnim režnjem.

Primenom membrane, sprečava se urastanje mekih tkiva kroz postojeće šupljine između granula, pri čemu površina kosti postaje glatka, te se i periost lako odvaja u drugom aktu za vreme ugradnje implanta. Kada se koštani defekt popuni granulama i ne prekrije membranom, granule imaju tendenciju migracije kroz periost, čak i u sluzokožu. To znatno otežava odlubljivanje periosta u vreme implantacije.

Resorpcija kosti i implantiResorpcija kosti i implantiResorpcija kosti i implantiResorpcija kosti i implanti 3Resorpcija kosti i implanti 4Resorpcija kosti i implanti 5Resorpcija kosti i implanti 6Resorpcija kosti i implanti 7Resorpcija kosti i implanti 9Resorpcija kosti i implanti 10Resorpcija kosti i implanti 11Resorpcija kosti i implanti 12Resorpcija kosti i implanti 13Resorpcija kosti i implanti 14Resorpcija kosti i implanti 15Resorpcija kosti i implanti 16Resorpcija kosti i implanti 17Resorpcija kosti i implanti 18Resorpcija kosti i implanti 19Resorpcija kosti i implanti 20RESORPCIJA KOSTI I IMPLANTI

LATERALIZACIJA NERVA

Po odizanju mukoperiostalnog režnja, okruglim borerom se uklanja korteks u projekciji mandibularnog kanala u željenom segmentu. U jednom delu stvorenog žleba u korteksu, kiretom se odstranjuje spongioza do sadržaja kanala. Pogodnim instrumentom, „šesticom “ ili uzanom kiretom, koji se uvodi u kanal između neurovaskularnog snopa i spongioze, štiti se nerv od mogućeg oštećenja borerom. Do oštećenja može doći prilikom finalnog uklanjanja kosti lateralnog zida mandibularnog kanala. Neurovaskularni snop se kiretom odvaja od zidova mandibularnog kanala i pomera lateralno kako bi se stvorio prostor za bezbednu ugradnju implanata. Po implantaciji, neurovaskularni snop se pušta da pasivno nalegne na implante.

Lateralizacija nervaLateralizacija nerva 1Lateralizacija nerva 2Lateralizacija nerva 3Lateralizacija nerva 4Lateralizacija nerva 5Lateralizacija nerva 6Lateralizacija nerva 7

SINUS LIFT

Kada visina alveolarne kosti u predelu maksilarnog sinusa iznosi manje od 10 mm, najčešće je indikovan neki od metoda „podizanja“ poda maksilarnog sinusa da bi se izbegla nepoželjna perforacija sluzokože i prodor implanta u sinusnu šupljinu. Za većinu hirurških tehnika ovog tipa, u literaturi se koristi izraz „sinus lift”. U zavisnosti od visine alveolarne kosti, podizanje poda sinusa se može izvršiti na više načina.

Sinus-lift specijalisticka ordinacijaSinus-lift specijalisticka ordinacijaSinus-lift specijalisticka ordinacijaSinus-lift specijalisticka ordinacijaSinus-lift specijalisticka ordinacijaSinus-lift specijalisticka ordinacijaSinus-lift specijalisticka ordinacija