Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Ugradnja zubnih implanata – Luksuz ili potreba?

ugradnja zubnih implanata beograd centar 1

Ugradnja zubnih implanata – Luksuz ili potreba?

Ugradnja zubnih implanata za mnoge ljude se čini zastrašujućom zbog postupaka koje njihovo postavljanje zahteva. Zubni implanti predstavljaju titanijumske zavrtnje što se ugrađuju u viličnu kost i sa njom srastaju.

Indikacije za implantološki zahvat

Pacijenti koji su, usled traume ili slabe oralne higijene, ostali bez zuba, teže njihovoj nadoknadi. Razlog tome nije samo lep osmeh, odnosno estetski faktor. Oni su svesni da se odsustvo zuba može višestruko odraziti na opšte zdravlje njihovog organizma. Stoga, implantologija ima krucijalnu ulogu ne samo u smislu dopadljivosti osmeha, nego prevashodno u postizanju opšte zdravstvene dobrobiti. Zbog toga je ugradnja zubnih implanata veoma bitna sa funkcionalnog aspekta.

Ukoliko u vilici nedostaje samo jedan zub, dolazi do takozvane dentalne migracije, odnosno do narušavanja pozicije preostalih zuba. Sledstveno tome, funkcija žvakanja, a time i varenja, dovodi se u pitanje.

Zubi se prirodno oslanjaju jedan na drugi i pružaju potporu onima iz suprotne vilice. Zbog toga je veoma važno očuvati njihov broj i pravilan poredak. Primarna funkcija zuba se nalazi u kidanju i žvakanju, odnosno mrvljenju hrane. Na taj način, oni predstavljaju prvu etapu u procesu varenja. Kako bi se prirodna obrada hrane odvijala na pravi način, potrebno je da svi zubi budu prisutni i zdravi.

ugradnja zubnih implanata beograd centar 2

Kako očuvati zube?

Da bi se dentalni niz što duže održao, neophodno je svakodnevno sprovoditi pravilnu oralnu higijenu. Pranje zuba bar dvaput dnevno, pravilnom tehnikom i odgovarajućom četkicom, prvi je od zahteva za održavanje zuba zdravim. Uspostavljenje dobrih navika važno je sprovoditi od najranijeg uzrasta. Redovne stomatološke kontrole još jedan su od zahteva koji se mora ispuniti ukoliko se želi dočekati starost sa sopstvenim zubima.

Ukoliko se pak o njima ne vodi dovoljno računa, lako može doći do nagomilavanja plaka i stvaranja karijesnih lezija. Mnoštvo bakterija koje postoje u ustima prodiru do korena zuba i uzrokuju brojne dentogene infekcije. Zapostavljanjem i neblagovremenim saniranjem, karijes ili infekcija mogu dovesti do gubitka zuba.

Parodontopatija i ugradnja zubnih implanata

Pojava parodontalnih džepova takođe se postavlja kao jedna od posledica slabe higijene usne duplje. Povlačenje desni početak je ozbiljnog i progresivnog oboljenja – parodontopatije.

U Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar, primenjuju se najsavremeniji metodi parodontalne hirurgije, koji pomažu u lečenju čak i uznapredovale parodontopatije.

Kao i pri drugim bolestima, za razvoj parodontopatije mogu biti zaslužni genetski faktori. Hronična oboljenja i zavisnost od nikotina ili alkohola takođe bitno utiču na njenu pojavu.

Ovo oboljenje veoma brzo i nezaustavljivo napreduje ukoliko se ne leči. Njegovim razvitkom, dolazi do klaćenja zuba i, na kraju, do ispadanja iz zubne čašice. Na taj način, izvesne su bezube vilice i poremećaj funkcija čitavog organizma. Zbog toga se ugradnja zubnih implanata nikako ne može smatrati luksuzom, već potrebom i neophodnošću za očuvanje zdravlja.

Pročitajte još i: Oralna hirurgija u Beogradu – Kada je operacija neophodna?

ugradnja zubnih implanata beograd centar 4

Kako se postavljaju dentalni implanti u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar?

Ugradnja zubnih implanata je efikasan i pouzdan vid nadoknade izgubljenih zuba. Ovaj zahvat se obično vrši u lokalnoj anesteziji. Analgosedacija se primenjuje kod pacijenata sa naročitim potrebama ili kod onih sa patološkim oblikom straha.

Izrađeni od titanijuma, biokompatibilnog plemenitog metala, zubni implanti dobro srastaju sa kosti.

Zbog toga se smatraju adekvatnim zamenicima prirodnih zuba. Oseointegracija implanata sa koštanim tkivom je izuzetno uspešna i u 99% slučajeva je bez ikakvih kontraindikacija. Dakle, ugradnja zubnih implanata ne uzrokuje nikakve smetnje i pacijenti ih osećaju kao sopstvene zube.

Da li je ugradnja zubnih implanata potrebna u celoj vilici?

Prednost implanata u odnosu na dentalni most nalazi se u tome što se oni mogu ugraditi u potpuno bezubu vilicu. Na taj način, dentalni implanti će poslužiti kao nosilac mosta, odnosno fiksnog protetskog aparata.

Popularnim metodama all-on-4 i all-on-6, ovaj aparat se postavlja na četiri ili šest implanata. S obzirom na to da je oseointegracija implanata apsolutna u većini slučajeva, nema smetnji za njihovu ugradnju u celoj vilici.

Pročitajte još i: Zubna proteza na implantima

ugradnja zubnih implanata beograd centar 3

Ako kod pacijenta kojim slučajem nema dovoljno kosti za ugradnju implanta, izvodi se sinus lift. Pomoću autogenog ili artificijelnog koštanog zamenika, vrši se augmentacija alveolarne kosti maksile, odnosno nadoknada izgubljene koštane mase. Podizanjem poda sinusa (eng. sinus lift), stvaraju se uslovi za ugradnju implanata u gornju vilicu.

Pročitajte još i: Frontalni i maksilarni sinusi – Oboljenja i hirurgija

Višedecenijskim iskustvom u implantologiji i primenom implanata vrhunskih proizvođača Straumann i Nobel Biocare, klinika Beograd–Centar se ističe kvalitetom svoga rada. Zavidni rezultati i zadovoljni pacijenti osnova su naše dobre međunarodne reputacije.

Podelite:
16 Komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

ordbeogradcentar@gmail.com