Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Zubna proteza na implantima

zubna proteza na implantima beograd centar 1

Zubna proteza na implantima

Zubna proteza na implantima se kroz praksu pokazala kao veoma funkcionalno i ekonomično rešenje za brojne pacijente. U takozvanom trećem dobu, mnogi se suočavaju sa manjkom zuba. Kako bi ih nadomestili, obraćaju se implantolozima u potrazi za najboljim rešenjem.

Pročitajte još i: Ugradnja zubnih implanata – Luksuz ili potreba?

Kako se na implante postavlja totalna proteza?

Kao jedna od ekonomičnijih mogućnosti, pacijentima koji nemaju nijedan zub predlaže se izrada zubne proteze na implantima. Ovaj postupak podrazumeva ugradnju četiri, odnosno šest implanata u bezubu vilicu. To su metodi poznati pod nazivom All-on-4 i All-on-6, a njihova praktičnost se ogleda u lakom skidanju i nameštanju.

Nakon ugradnje titanijumskih implanata, izrađuje se redukovana totalna zubna proteza. Ona se na implante postavlja fiksnom vezom (multiunit-abutmenti) ili mobilnom vezom (lokatori). Ovim vezama, omogućava se svakodnevno korišćenje proteze bez komplikacija, s ravnomernom raspodelom sila žvakanja.

Pacijenti mogu žvakati hranu, govoriti i smejati se bez bojazni da će im proteza ispasti.

Multi-unit abutmenti se prilagođavaju potrebama i fiziološkim karakteristikama vilica pacijenta. Zbog toga se proizvode prema vrstama implanata i pod različitim uglovima. Uobičajeni uglovi izrade su 0 °, 17 °, 30 ° i 45 °. Izuzetno se mogu napraviti pod specifičnim nagibima, od 52,5 ° i 60 °.

zubna proteza na implantima beograd centar 2

Lokatori predstavljaju metalne pričvršćivače valjkastog oblika, koji se ugrađuju u implant. U protezu su, sa druge strane, ugrađene metalne kapice, koje naležu na lokatore. Ceo ovaj sistem funkcioniše po principu drikera, odnosno „muškog i ženskog“ pola. Zbog toga se ove proteze nazivaju još i protezama na drikerima. One se veoma lako postavljaju i pacijent ih, kada se uvežba, može stavljati i bez ogledala. Kada proteza „škljocne“, to je znak da je dobro i stabilno postavljena.

Baza totalne proteze se sastoji iz tankog metalnog dela i akrilata ružičaste boje, koji liči na desni. Budući da proteza naleže na alveole, njena boja se usaglašava sa alveolarnim koloritom. Zato je gotovo neprimetna i adekvatna za svakodnevno korišćenje.

Pročitajte još i: Kako se ugrađuju zubni implanti?

Zubna proteza na implantima – Vrste i karakteristike

Najjednostavnije i najekonomičnije rešenje predstavljaju totalne proteze na dva implanta. Pacijenti koji su imali mobilni protetski aparat zadovoljni su stabilnošću i komforom koji ova proteza omogućava.

Vizil proteza na teleskopima je drugi tip protetskog aparata, koji zahteva ugradnju najmanje četiri implanta. Svaki od njih ima zaseban teleskop sistem. Ovaj inovativni sistem podrazumeva užu (primarnu) i širu (sekundarnu) krunu. Preciznim ulaskom uže krune u širu, obezbeđuje se dobra postojanost proteze i održanje rezultata. Bez spojnice na nepcu, ovakav protetski metod pruža priličan komoditet pacijentu.

zubna proteza na implantima beograd centar 3

Pacijentima kod kojih je prisutan gubitak dentalne kosti, savetuje se vizil proteza na prečkama. Za ovu protezu je takođe potrebno ugraditi četiri implanta. Oni su dodatno međusobno povezani specijalnom prečkom, koja osigurava odličnu protetsku stabilnost i dobru retenciju.

Kako bi se nadomestio gubitak svih zuba u vilici, vizil proteza na šraf je još jedno dobro rešenje. Ova proteza se isto postavlja na četiri implanta, s tim što se za njih dodatno fiksira naročitim šrafovima. Na ovaj način, pacijent dobija fiksni protetski rad, koji se po potrebi može skidati. Za slučaj da postoji potreba za dodatnom korekcijom ili čišćenjem, proteza se može skinuti i vratiti na mesto.

Sistem All-on-6 podrazumeva postavljanje keramičkog mosta na šest dentalnih implanata i odličan je vid nadomešćivanja zuba u potpuno bezubim vilicama.

Kako izgleda dentalna proteza postavljena na implante?

U odnosu na mobilnu protezu, zubna proteza na implantima je daleko sigurnija. Ona se ne pomera pri viličnim pokretima i ostaje čvrsto na svome mestu. Baza totalne proteze se sastoji iz tankog metalnog dela i akrilata ružičaste boje, koji je nalik desnima. Budući da proteza naleže na alveole, njena boja se usaglašava sa alveolarnim koloritom. Gotovo neprimetna i veoma praktična, adekvatna je za svakodnevno korišćenje. Pacijenti zbog toga dobijaju na samopouzdanju i boljoj životnoj funkcionalnosti.

Ova vrsta protetske nadoknade je veoma efikasno rešenje za totalnu bezubost.

Prednost ove metode u odnosu na ugradnju implanata duž celih vilica ogleda se prevashodno u njenoj ekonomičnosti. Međutim, u poređenju sa apsolutnim implantološkim radom, pacijenti zubnu protezu na implantima ne mogu doživeti kao sopstvene zube.

Ukoliko je vaš problem totalna bezubost, u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar  možete se konsultovati u vezi sa najefikasnijom solucijom. U skladu sa vašim zdravstvenim stanjem, željama i mogućnostima, odredićemo adekvatnu terapiju.

zubna proteza na implantima beograd centar 4

Implantologija, odnosno rekonstrukcija bezubih vilica, jedna je od primarnih oblasti kojima se bavimo. Sa više od tri decenije iskustva, ponosni smo što smo hiljadama pacijenata vratili osmeh na lice.

Ponovno uspostavljanje dentalnog niza važno je zbog održanja dobrog stanja celokupnog organizma. Zbog toga, ne treba čekati, već što pre zakazati pregled kod prof. dr Zorana Stajčića.

Podelite:

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com