Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Hirurška maskulinizacija lica – Jedan od ključnih koraka u vašoj polnoj tranziciji

hirurška maskulinizacija lica beograd centar 1

Hirurška maskulinizacija lica – Jedan od ključnih koraka u vašoj polnoj tranziciji

Hirurška maskulinizacija lica predstavlja integralni deo medicinske nege transrodnih osoba i veoma je važna u postupku transformacije iz ženskog u muški pol. Kako bi osećanje rodne disforije što pre bilo redukovano, maskuline se operacijama lica  podvrgavaju obično već u prvim fazama tranzicije. Tako se izgled facijesa operativnim putem brzo dovodi u saglasnost sa njihovim istinskim rodnim identitetom.

Rezultati su, jednom rečju, nemerljivi: lakša socijalna integracija i smanjenje anksioznosti uz istovremeni porast samopouzdanja. Svi ovi aspekti, važno je reći, nesumnjivo dovode do zadovoljstva i opšteg poboljšanja kvaliteta života.

Šta je hirurška maskulinizacija lica?

U nadasve izazovnom periodu tranzicije polova, hirurška maskulinizacija lica se postavlja kao jedna od najvažnijih intervencija rodnog usklađivanja. Skupom operativnih procedura, poglavina i lice žene poprimaju željene muške karakteristike. Uz podrazumevanu hormonalnu terapiju, metoidioplastiku i faloplastiku, maskulinizam se postiže tehnikama maksilofacijalne i estetske, odnosno plastične hirurgije.

hirurška maskulinizacija lica beograd centar 2

Foto: Pexels, Askar Abayev

Iako lica trans-muškaraca počinju poprimati muške crte brzo po započinjanju terapije testosteronom, mnogi od njih žele da stignu do većeg stepena maskuliniteta maksilofacijalne regije. Jasnije definisana muževnost, naročito na licu, u mnogome povećava mogućnost da se transrodna osoba u društvu lakše identifikuje kao muškarac.

Karakteristično muško lice ima jaču muskulaturu, uglastije je i obimnije u odnosu na žensko. Čeona kost je veća i isturenija, dok su obrve spuštenije i gušće. Brada i nos su takođe većih dimenzija, izraženiji i širi, a donja vilica četvrtastija. Adamova jabučica je kod muškaraca naglašena, a vrat korpulentniji. Uz sagledavanje svih proporcija lica i anatomije pacijenta, cilj hirurške maskulinizacije lica jeste dostizanje što prirodnijeg muškog izgleda.

Pročitajte još i: Da li operacija vilice spada u domen maksilofacijalne hirurgije?

Operacija maskulinizacije lica – Metode i rezultati

Kombinacijom hirurških postupaka, individualno prilagođenih, u Specijalističkoj ordinaciji za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar postižu se rezultati koji će u najvišoj mogućoj meri zadovoljiti potrebe i želje pacijenta. Prof. dr Zoran Stajčić, jedan od retkih maksilofacijalnih i estetskih hirurga na ovim prostorima koji vrši hiruršku maskulinizaciju i feminizaciju lica, proceniće strukturu vašeg lica i izneti predlog postupaka koje bi trebalo sprovesti. Uz uvažavanje vaših potreba i ciljeva, odgovoriće na eventualne nedoumice koje imate i dati stručno mišljenje o neophodnim zahvatima.

Hirurškom maskulanizacijom lica obuhvaćeno je nekoliko intervencija:

  1. povećanje / produženje čela;
  2. povećanje kostiju srednjeg masiva lica (predeo obraza);
  3. korekcija brade;
  4. korekcija donje vilice;
  5. operacija nosa;
  6. operacija Adamove jabučice.

U zavisnosti od zdravstvenog stanja, anatomije lica i preferencija pacijenta, ovi zahvati se mogu izvoditi pojedinačno, ali i tokom jedne višesatne operacije u opštoj anesteziji.

Pročitajte još i: Imajte bradu kakvu želite uz pomoć genioplastike! 

Produženje čela se postiže stvaranjem većeg rastojanja između obrva i linije kose. Nakon reza napravljenog u liniji vlasišta kako bi ožiljak bio što manje primetan, koža se odiže i povlači naviše. Ukoliko se želi stvoriti uglastije i veće čelo, to se vrši pomoću implanata.

hirurška maskulinizacija lica beograd centar 3

Foto: Unsplash, Shane

U dosezanju muževnosti maksilofacijalne regije značajnu ulogu ima i korekcija jagodica. Redukcijom isturenih jagodičnih kostiju ili njihovim povećanjem, dolazi se do snažnije, maskulantne forme ovog dela lica. Da bi osteotomija bila omogućena, rez se pravi u unutrašnjosti usne duplje, čime se izbegava stvaranje spolja vidljivih ožiljaka.

Pročitajte još i: Jagodične kosti – Korekcija za lepši izgled lica
Razlika između muške i ženske brade ogleda se u njenoj liniji, veličini i formi: muška brada je šira, uglastija i dominantnija.

Postupak mentoplastike podrazumeva osteotomiju brade sa ugradnjom kosti u sredini, pomoću koje se vrši produženje i(li) proširenje brade (genioplastika). Uz korekciju brade, šire se i uglovi donje vilice primenom implanata, što doprinosi povećanju ukupne širine lica i boljoj definisanosti njegovog donjeg masiva. Ovim metodama je moguće postići zaista impresivne rezultate u pogledu višeg nivoa maskuliniteta lica.

Koje još intervencije obuhvata hirurška maskulinizacija lica?

Centralni i svakako dominantan deo lica jeste nos, a kako bi on poprimio muške karakteristike, neophodno je izvesti rinoplastiku. Željeni izgled nosne oblasti postiže se produženjem nazalne kosti i smanjenjem ugla između nosa i gornje usne, kao i proširenjem nozdrva. Vrh nosa se takođe može korigovati tako da i on dobije muževniji oblik.

Hrskavica grkljana, poznatija kao Adamova jabučica, tipično je obeležje muškog pola.

Naglašavanje ovog organa se vrši malim rezom ispod brade, transplatacijom hrskavice sa rebra. Uvećanje Adamove jabučice jedan je od primarnih zahteva trans-muškaraca.

hirurška maskulinizacija lica beograd centar 4

Foto: Unsplash, Shane

Više od trideset godina iskustva prof. dr Zorana Stajčića u operisanju poglavine i lica transrodnih osoba pokazatelj su da se hirurška maskulinizacija lica u Srbiji uspešno vrši.

Beograd je odavno upisan na svetsku mapu transrodne hirurgije, o čemu svedoče naši mnogobrojni pacijenti – trans-muškarci iz zemlje, regiona i inostranstva.

U traganju za sigurnošću i najboljim rezultatima, oni su dugo željeni izgled postigli uz svesrdnu pomoć hirurga Specijalističke ordinacije Beograd–Centar. Mnogi od njih su bili prijatno iznenađeni kada su saznali da zbog ovih intervencija ne moraju putovati u daleke zemlje i tako dodatno komplikovati svoju situaciju. Rešenje im se nalazilo na dohvat ruke – u centru Beograda, u Kraljice Natalije 35.

Pročitajte još i: Hirurška feminizacija lica u Beogradu – Harmonija vašeg bića i tela >>
VAŽNO: Centar za prava LGBTIKA osoba Geten nevladina je organizacija koja se ne zalaže samo za različite vidove podrške LGBTIKA osobama, nego prevashodno za upoznavanje javnosti sa njihovim potrebama, socijalnim položajem i brojnim preprekama sa kojima se susreću.
Ukoliko želite da doprinesete nastojanju ove organizacije za ostvarenjem podjednakih prava svih naših građana, na njihovom sajtu se upoznajte sa mogućnošću doniranja i drugim vrstama pomoći.
Podelite:

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com