Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Hirurška feminizacija lica u Beogradu – Harmonija vašeg bića i tela

hirurška feminizacija lica beograd centar 1

Hirurška feminizacija lica u Beogradu – Harmonija vašeg bića i tela

Hirurška feminizacija lica u Beogradu predstavlja jedan od najzahtevnijih zahvata koji se izvodi kod muških osoba koje su promenile pol. Multidisciplinarni pristup u zbrinjavanju transrodnih osoba zahteva angažovanje specijalista iz oblasti psihijatrije, endokrinologije, ginekologije, urologije, plastične i maksilofacijalne hirurgije.

Hirurška feminizacija lica (eng. Facial Feminisation Surgery) vrši se u okviru plastične, odnosno maksilofacijalne hirurgije. Ovu hiruršku metodu definiše više operacija na licu, vratu i poglavini. Cilj ovih hirurških zahvata je pretvaranje muških karakteristika lica u ženske crte.

Koje zahvate obuhvata hirurška feminizacija lica u Beogradu?

Operacije koje za cilj imaju promenu pola, preporučljivo je izvoditi nakon 18. godine, odnosno po završetku rasta poglavine i vrata. Radiografskim snimanjem, prati se konačno formiranje temporomandibularnog zgloba i, u skladu sa tim, planiraju se intervencije.

Budući da su biološke crte muškog i ženskog lica diferencirane, neophodno je izvesti niz hirurških intervencija. Pomoću njih, date razlike će biti znatno ublažene.

Često se kod transrodnih osoba najpre vrše hirurški zahvati na licu kako bi se smanjili simptomi rodne disforije, a osoba se što pre socijalno integrisala kao žena.

Hirurška feminizacija lica u Beogradu obuhvata obično više intervencija, među kojima su:

 1. smanjenje visine čela;
 2. modelacija isturenog čela;
 3. podizanje obrva;
 4. skraćenje i suženje nosa;
 5. korekcija gornje usne;
 6. suženje brade;
 7. sužavanje uglova donje vilice;
 8. smanjenje Adamove jabučice;
 9. korekcija jagodica;
 10. liposukcija;
 11. lipofiling.

Čelo, obrve i oči – Kako nivelisati polne distinkcije?

Neke studije pokazuju da oblik čela predstavlja jednu od ključnih razlika između muškog i ženskog lica. Kod muškaraca, čelo je više nego kod žena, a kosmati deo je pomeren ka potiljku. Kako bi se dobilo manje i zaobljenije čelo, vrši se brušenje čeone kosti.

Međutim, kod nekih ljudi to nije moguće zbog njene debljine. Stoga se ponekad pristupa osteoplastici čeone kosti, njenom pomeranju prema unutra i fiksiranju mikro-pločicama i zavrtnjima.

Uz ovaj zahvat, često je potrebno i smanjiti visinu čela. Ovaj postupak podrazumeva spuštanje kosmate regije i odsecanje dela kože čela uz ivicu kose. Na kraju se vrši ušivanje kosmatog dela uz prethodno rastezanje poglavine.

hirurška feminizacija lica beograd centar 2

Podizanje obrva je još jedan od postupaka kojima se muške crte lica nivelišu i približavaju ženskim. Ženske veđe se prirodno nalaze iznad oboda, pa se ženstveniji izgled muškog lica postiže upravo njihovim podizanjem.

Ukoliko kod pacijenta postoji želja za zakošenjem uglova očiju, biće izvršen estetski zahvat poznat kao cat eyes ili foxy eyes.

Nos – Obuhvata li hirurška feminizacija lica u Beogradu rinoplastiku?

U odnosu na žene, muškarci imaju dužu i širu nosnu kost, dok je vrh nosa obično povijeniji. Kako bi se postiglo skraćenje i suženje nazalne piramide, primenjuju se metodi rinoplastike.

Modifikovanje kosti, hrskavice i mekog tkiva nosa može se vršiti u analgosedaciji ili u totalnoj anesteziji. Tom prilikom se menja njegova veličina i koriguje greben. Takođe, sa unutrašnje nazalne strane, vrši se i suženje nozdrva, kao i preoblikovanje vrha nosa u odnosu na gornju usnu.

Jagodice i obrazi  – Na koji način postići ženstveni izgled?

Ženske jagodice su izraženije u odnosu na muške, dok su obrazi popunjeniji i mekši. Estetsko naglašavanje regije jagodičnih kostiju i obraza izvodi se osteotomijom jagodičnih kostiju. One se šire u polje, zatim se ubacuje transplant kosti. Na kraju se zigomatične kosti fiksiraju mini-pločama i zavrtnjima od titana. Ovaj postupak je sjajan i za postizanje relativne punoće obraza.

hirurška feminizacija lica beograd centar 4

Umesto osteotomije, mogu se ugraditi i specijalno napravljeni, komercijalno dostupni, takozvani implanti za obraze (eng. cheek implants), izrađeni od bioinertnog materijala.

Kako do senzualnih usana?

Usne kod žena su punije i površinski manje. Razmak između osnove nosa i vrha gornje usne manji je nego kod muškaraca. Ženska gornja usna je kraća nego muška, ali i blago podignuta i odvojena od donje. To je razlog zbog kojeg dolazi do atraktivnog otkrivanja gornjih sekutića. Konture ženskih usana su blaže, a njihov volumen veći.

Senzualnost kojom odišu ženske usne može se postići na više načina. Takozvanom bull-horn operacijom, odnosno hirurškim uklanjanjem dela kože ispod nosa, blago se podiže gornja usna. Time dolazi do pomenutog suptilnog i ženstvenog eksponiranja gornjih zuba.

Povećanje rumenog dela usne, postiže se V-Y plastikom, odnosno svojevsrnim izvrtanjem unutrašnjosti usne ka spolja. Na ovaj način, usne izgledaju prirodno punije, rumenije i – izazovnije.

Koliko su pouzdane nehirurške metode povećanja usana?

Postoje i druge metode, koje nisu invanzivne poput hirurških, ali njihovi efekti nisu dugotrajni. Takozvani fileri (najčešće hijaluron), jedan su od savremenih i veoma popularnih načina popunjavanja usana. Međutim, oni se obično resorbuju za oko šest meseci i postupak se mora ponoviti, što može biti opterećujuće za pacijenta.

Ugradnja implanata na bazi silikona ili metakrila takođe nije preporučljiva. Ovi materijali mogu uzrokovati komplikacije, poput infekcije ili odbacivanja stranog tela.

Hirurška feminizacija lica u Beogradu – Korekcija brade, vilice i Adamove jabučice

Brada je kod muškaraca više četvrtastog oblika, a donja vilica je izraženija nego kod žena. Kosti brade se modeluju putem genioplastike kojom se ona smanjuje po širini i dužini.

Donja vilica se može suziti u predelu ugla i tela, a maseteri (mišići za žvakanje) mogu se stanjiti. Na taj način se postiže ženstveniji izgled. Dostignućima genioplastike i maksilofacijalne hirurgije uspešno se vrši korekcija i feminizacija ovih delova lica.

hirurška feminizacija lica beograd centar 3

Adamova jabučica je jedno od dominantnih obeležja muškosti. Prominencija i veličina ovog organa koriguje se putem hondrolaringoplastike (eng. tracheal shave). Pri izvođenju ovog zahvata, uklanja se prednji deo hrskavice laringsa, čime se postiže efekat feminizacije vrata. Važno je pomenuti da ova metoda nosi rizik od oštećenja glasnih žica, što može dovesti do postoperativnog mutiranja glasa.

Pročitajte još i: Smanjenje Adamove jabučice ili hirurška feminizacija vrata >>

Postupci hirurške feminizacije lica često se kombinuju sa estetskim metodama. U njih spadaju: korekcija očnih kapaka i podočnjaka, fejslifting i liposukcija podbratka i vrata.

Pročitajte još i: TOP 5 plastičnih operacija iz ugla maksilofacijalnog i estetskog hirurga >>

Hirurška feminizacija lica u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar

Većina transrodnih pacijenata koja je prošla kroz postupak hirurške feminizacije ili maskulinizacije lica u Specijalističkoj ordinaciji za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar libi se objavljivanja svojih fotografija pre i posle operativnih zahvata.

Sada imamo izuzetnu priliku da, uz dopuštenje naše transrodne pacijentkinje iz Velike Britanije, objavimo njene fotografije pre i nakon hirurške feminizacije lica, koju je izveo prof. dr Zoran Stajčić.

ffs beograd centar 5

Naša transrodna pacijentkinja iz Velike Britanije: PRE i POSLE hirurške feminizacije lica

Kao što se na fotografijama može uočiti, na licu ove pacijentkinje su izvršeni sledeći zahvati:

 1. modelacija čeone kosti;
 2. podizanje obrva;
 3. ekspanzija (proširenje) jagodičnih kostiju;
 4. genioplastika (korekcija brade);
 5. modelacija oblika donje vilice.

Pročitajte njene utiske o rezultatima FFS-a i profesoru Zoranu Stajčiću, koje je podelila na zvaničnom sajtu whatclinic.com:

ffs utisak pacijenta beograd centar 6

Recenzija naše transrodne pacijentkinje posle FFS-a, postavljena na sajtu WhatClinic.com

Šta treba uraditi ako ste kandidat za hiruršku feminizaciju lica (FFS)?

Ukoliko planirate promenu pola ili ste već u periodu tranzicije, najbolje je zakazati konsultacije u vezi sa hirurškim metodama feminizacije lica.

Bogato iskustvo prof. dr Stajčića u oblasti maksilofacijalne i kraniofacijalne hirurgije, kao i estetske hirurgije lica, doprineli su odličnim rezultatima u postizanju ženstvenog izgleda lica kod muških pacijenata koji su promenili pol.

Uz svesrdnu pomoć i stručnost hirurškog tima klinike Beograd–Centar, budite žena ne samo svojim bićem i osećajem, nego i ubedljivom pojavom.

Pročitajte još i: Hirurška maskulinizacija lica – Jedan od ključnih koraka u vašoj polnoj tranziciji >>
VAŽNO: Centar za prava LGBTIKA osoba Geten nevladina je organizacija koja se ne zalaže samo za različite vidove podrške LGBTIKA osobama, nego prevashodno za upoznavanje javnosti sa njihovim potrebama, socijalnim položajem i brojnim preprekama sa kojima se susreću.
Ukoliko želite da doprinesete nastojanju ove organizacije za ostvarenjem podjednakih prava svih naših građana, na njihovom sajtu se upoznajte sa mogućnošću doniranja i drugim vrstama pomoći.
Podelite:

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com