Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Lifting vrata – Jeste li u pravim godinama za ovu estetsku korekciju?

lifting vrata beograd centar 1

Lifting vrata – Jeste li u pravim godinama za ovu estetsku korekciju?

Lifting vrata ili donja ritidektomija označava zatezanje kože i potkožnih struktura vrata kod kojih je, tokom vremena, došlo do opuštanja. S obzirom na to da se elastičnost dermisa gubi s godinama, ulazak u šestu deceniju (nekada i ranije) iziskuje neku od estetskih intervencija. To može biti zatezanje vrata, fejslifting, uklanjanje podbratka ili neki drugi zahvat koji će vaše lice učiniti lepšim i privlačnijim.

Pročitajte još i: Top 5 plastičnih operacija iz ugla maksilofacijalnog i estetskog hirurga >>

Pravo vreme za podizanje i zatezanje vrata

Zatezanje vrata (eng. neck lift) plastična je operacija veoma popularna u osoba starijih od 50 godina, ali joj se sve češće podvrgavaju i oni u četvrtoj deceniji. Razlog tome je što lifting lica ili vrata u tim godinama daje bolje, prirodnije i dugoročnije rezultate.

Genetske predispozicije su važan faktor koji može ukazivati na raniju, odnosno kasniju potrebu za rejuvenacijom lica i vrata. Neki su jednostavno mladoliki i u poznijim godinama, dok drugi nisu te sreće i izgledaju starije nego što zaista jesu. Nekada je dovoljno pogledati fotografije svojih predaka i predvideti na koji način i kojom brzinom ćemo i sami stariti.

lifting vrata beograd centar 4

Foto: Pixabay, Hans Braxmeier

Gubitak mladalačkih kontura lica i vrata ne zavisi samo od genetike, već je određen i drugim faktorima: životnim uslovima, stresom i neumitnom gravitacijom.

Prema tome, vremenski okvir za lifting vrata je individualan i hronološku granicu je teško generalizovati – zatražićete ga onda kada budete smatrali da vam je neophodan. Kod jednih je to posle 38. rođendana, kod drugih – posle 50.

Kome se preporučuje lifting vrata?

Oslabljeni vratni mišići, prekomerna masnoća i horizontalne linije koje se pojavljuju već posle 35. godine razlog su mnogog nezadovoljstva i nesigurnosti. Jer, opuštena koža na vratu upravo je jedan od najočitijih znakova starenja, pa se podizanje i zatezanje vrata preporučuje kao dobro rešenje.

Zato, kada kozmetički preparati prestanu da budu dovoljno delotvorni, a ešarpa nije prigodan modni detalj u svakoj prilici, potrebno je pokucati na vrata plastičnog hirurga. Uz pomoć donje ritidektomije, linija vrata će nesumnjivo biti poboljšana.

Prednost ovog hirurškog zahvata u odnosu na nehirurške tretmane podmlađivanja ogleda se u postizanju dugoročnijih i impresivnijih rezultata. Iako je starenje nezaustavljiv proces, metodi estetske hirurgije lica svakako mogu pomoći u odlaganju neminovnosti i dobijanju još nekoliko godina mladosti. A, to je privilegija koja jednostavno nema cenu!

Pročitajte još i: Plastična hirurgija i implantologija – Izgledajte savršeno za venčanje!

Zatezanje vrata – Intervencija i oporavak

Lifting vrata se vrši u analgosedaciji ili u opštoj anesteziji, u zavisnosti od potreba i zdravstvenog stanja pacijenta. Svi pacijenti ordinacije Beograd–Centar koji se operišu u opštoj anesteziji treba da znaju da tokom intervencije bivaju smešteni u Opštoj bolnici Bel Medic u Beogradu. U ovoj eminentnoj medicinskoj ustanovi, obezbeđeni su svi uslovi za bezbednu operaciju: anesteziolog, medikamenti i postoperativna medicinska nega.

Na čelu sa maksilofacijalnim i estetskim hirurgom, prof. dr Zoranom Stajčićem, željeni zahvat iz oblasti plastične hirurgije biće izveden uz poštovanje svih medicinskih standarda i u skladu sa dobrom hirurškom praksom i najvišom dobrobiti pacijenta.

Lifting vrata – Operativni postupak

Operacija podizanja i zatezanja vrata traje između dva i tri sata i njome su obuhvaćene sledeće etape:

  1. uklanjanje viška kože vrata;
  2. liposukcija vrata;
  3. zatezanje platizme.

Kada se izvodi lifting vrata, rez se pravi u predelu ispod i iza ušiju, a završava u liniji kose na potiljku kako bi ožiljci bili skriveni. Za uklanjanje podvaljka i obezbeđenje pristupa prednjoj ivici platizme – vratnog mišića, potrebno je napraviti dodatni rez ispod brade.

lifting vrata beograd centar 2

Foto: Unsplash, Lucija Ros

Ako su kod pacijenta prisutne masne naslage na vratu, kroz pomenuti rez ispod brade vrši se njihova liposukcija. Koža se zatim odiže i zateže, njen višak se uklanja, a posle toga sledi ušivanje. Skidanje konaca se planira nedelju dana kasnije.

Postoperativni tok

U periodu posle zahvata, neophodno je vrat držati uspravno i izbegavati savijanje i naprezanje. Tome će svakako doprineti elastični zavoji postavljeni oko vrata i lica. Kako bi se ubrzalo zarastanje, a rizik od infekcije i bol bili smanjeni, pacijentu će biti ordinirani određeni lekovi i dati saveti o postoperativnoj nezi.

Treba računati na to da je, kao i posle svake hirurške procedure, potrebno izvesno vreme za oporavak. U većini slučajeva, to je period od oko dve nedelje. Zbog toga se mnogi za lifting vrata i fejslifting odlučuju za vreme godišnjeg odmora kako bi bilo dovoljno vremena za splašnjavanje otoka i povlačenje podliva. Na taj način će se poslovnim aktivnostima vratiti oporavljeni, odmorni i – podmlađeni.

Kada treba planirati plastičnu operaciju?

Važno je istaći sledeće: ukoliko je vaš motiv za ove ili druge estetske intervencije (zatezanje čela i podizanje kapaka, cat eyes, uklanjanje podbratka ili masnog jastučeta obraza) neki specijalan događaj (svadba, novogodišnja proslava i sl.), onda je potrebna blagovremena poseta estetskom hirurgu.

Da biste se konsultovali o željenom zahvatu i na vreme dogovorili termin operacije, svakoga radnog dana, 11–19 č., možete zakazati pregled kod prof. dr Stajčića.

Da li se lifting vrata može kombinovati sa drugim estetskim intervencijama?

U postupku rejuvenacije i opšteg poboljšanja izgleda lica i vrata, pored liftinga vrata mogu se primenjivati brojni postupci plastične hirurgije. Izlazeći u susret potrebama i željama pacijenata, u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar predlažu se određene intervencije i izrađuje individualan plan njihovog izvođenja.

Ukoliko je pacijentu potrebno kompletno podmlađivanje, biće mu preporučen fejslifting i možda uklanjanje podbratka – takozvane dvostruke brade.

Kod određenih pacijenata, moguće je istovremeno izvođenje više estetskih operacija, poput fejsliftinga i liftinga vrata.

Ponekad je za rejuvenaciju dovoljno samo zatezanje čela  i podizanje obrva, korekcija očnih kapaka i eliminisanje neatraktivnih vrećica ispod njih. Većini pacijenata je bitno da zadrže što prirodniji izgled – da izgledaju mlađe i lepše, ali da se ne može lako ustanoviti da su se podvrgli plastičnoj operaciji.

Pročitajte još i: Plastična hirurgija – Značajan doprinos estetici lica >>

Koji još zahvati utiču na poboljšanje izgleda, a izvode se u ordinaciji Beograd–Centar?

Poznato je da i usne s godinama gube na volumenu i postaju tanke i neprivlačne. Zbog toga se sve više dama odlučuje za hirurško povećanje usana, postupcima bull horn lift-a ili V-Y plastike. Ovim metodima se postižu trajni rezultati, a punoća usana se određuje prema želji pacijentkinje. U svakom slučaju, usne će izgledati prirodno jedre i biće izbegnut onaj poznati „plastični“ izgled.

lifting vrata beograd centar 3

Foto: Pexels, VK Studio

Hirurško povećanje jagodica još jedan je od načina da svoje lice učinite atraktivnijim i zanosnijim. Naglašene jagodične kosti uz lepe, negovane usne i zavodljive oči zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Zato, neka vaša prva stanica na putu ka obnavljanju lepote bude Specijalistička ordinacija za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar. Čekamo vas u Kraljice Natalije 35.

Pročitajte još i: Operacija ušiju – Otoplastikom do ušnih školjki kakve ste oduvek želeli! >>
Podelite:

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

ordbeogradcentar@gmail.com