Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Na koji način se uklanjaju ksantelazme sa očnih kapaka?

ksantelazme beograd centar 1

Na koji način se uklanjaju ksantelazme sa očnih kapaka?

Ksantelazme na očnim kapcima se manifestuju kao upadljive pločaste izrasline žućkasto-beličaste boje, mekane na dodir. Ove neprijatne naslage, ravne ili blago izdignute, najčešće su lokalizovane u unutrašnjim uglovima gornjih, odnosno donjih kapaka. Budući da su benigne prirode i da uglavnom ne narušavaju funkciju očne regije, estetski faktor je primarni motiv za njihovo uklanjanje.

Osećajući da im je izgled lica vidno naružen, pacijenti se često podvrgavaju hirurgiji očnih kapaka. Ovaj metod, koji se primenjuje u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar, efikasan je, pouzdan i trajan vid uklanjanja ksantelazmi.

Zbog čega nastaju ksantelazme?

Ksantelazme se uglavnom javljaju u četvrtoj ili petoj deceniji života, i to češće među ženama nego među muškarcima. Kod više od polovine pacijenata, pojava ksantelazmi se vezuje za povišene reference holesterola, odnosno LDL-lipoproteina. Zbog toga je veoma važno pratiti nivo masnoća u krvi i blagovremeno na njih delovati.

Uzrok pojave ksantelazmi mogu biti i različiti metabolički poremećaji organizma, ateroskleroza, bilijarna ciroza jetre, dijabetes ili karcinom. Svakako, kao i kod većine drugih bolesti, genetski faktor takođe može imati snažan uticaj na njihov nastanak.

ksantelazme beograd centar 3

Foto: Wikipedia

Po svojoj prirodi, ksantelazme nisu bolne i obično ne remete funkcionisanje očnih kapaka. Ali, ukoliko dođe do njihove izrazite augmentacije, mogu izazvati ptozu kapka, odnosno uticati na njegovo spuštanje. U tom slučaju, kapci natkriljuju zenice, ometaju vidik i ponekad dovode do određenih neželjenih situacija.

Površina ksantelazmi je jasno ograničena, ovalne su ili okrugle forme i pokazuju tendenciju rasta. Progresija obično nije rapidna, ali ipak ne bi trebalo isuviše čekati s operacijom jer se s vremenom broj ovih naslaga povećava. To na posletku može dovesti do njihovog međusobnog spajanja i jače izraženosti. Spojene, počinju uokvirivati kapke, postajući znatno upadljivije. Srećom, postoje estetski hirurški zahvati koji pomažu da se postigne prijatan izgled lica, a time i zadovoljstvo pacijenta.

Hirurško uklanjanje ksantelazmi

Ksantelazme se ne mogu ublažiti ili prekriti šminkom kao što je to slučaj sa, na primer, hiperpigmentacijom kože lica. Zbog toga je obraćanje maksilofacijalnom, odnosno estetskom hirurgu prvi korak u rešavanju ovog problema.

Po izvršenom dijagnostičkom pregledu, izvodi se hirurška intervencija. Budući da ove izrasline mogu biti smeštene na različitoj dubini, sigurne i dugotrajne rezultate pruža jedino njihovo hirurško lečenje.

Ksantelazme se uklanjaju u lokalnoj anesteziji, dok pacijent nakon intervencije odmah odlazi kući. Sam operativni zahvat je bezbedan, kratkotrajan i bezbolan, pa se već sutradan najčešće može pristupiti obavljanju redovnih aktivnosti.

ksantelazme beograd centar 2

Pacijenta ne treba da plaše otok i mogući podlivi u predelu očne regije jer su to uobičajene postoperativne pojave, koje brzo jenjavaju. Posle nedelju dana, sledi kontrola na kojoj hirurguklanja konce. Povoljni rezultati su odmah uočljivi, a ožiljci gotovo neprimetni.

Mogu li se ksantelazme ponovo pojaviti?

U zavisnosti od opšteg stanja organizma, navika u ishrani i genetskog nasleđa, ksantelazme se, nažalost, opet mogu pojaviti na očnim kapcima ili ispod njih. U cilju prevencije njihovog recidiva, trebalo bi redovno kontrolisati nivo masnoće u krvi i usvojiti zdrav režim ishrane. Uz to, nužno je izbegavati pušenje, istovremeno sprovodeći redovne fizičke aktivnosti, poput trčanja, brzog hodanja i različitih vežbi.

Ove preventivne mere nesumnjivo su važne i za predupređenje ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja. Infarkt miokarda, moždani udar, ateroskleroza i druge bolesti srca i krvnih sudova nose visok rizik od fatalnog ishoda.

ksantelazme beograd centar 4

Foto: Pixabay

Prof. dr Zoran Stajčić, osnivač i vlasnik Specijalističke ordinacije za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar, odgovoriće na sva pitanja i, u skladu sa zdravstvenim ili estetskim problemom koji pacijent ima, odrediti individualnu terapiju.

Odlaganje rešavanja problema, naročito ako je on ozbiljne prirode, može imati dugoročne negativne posledice. Ukoliko ste na svome licu, poglavini ili vratu uočili bilo kakve promene u vidu izraštaja, diskoloracije ili bola, zakažite pregled u našoj ordinaciji. Višedecenijsko međunarodno iskustvo profesora Stajčića reprezent je uspešne borbe i sa najkomplikovanijim slučajevima.

 

Leave a Reply

error: Content is protected !!