Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Maksilofacijalna hirurgija – Tumori kože lica

maksilofacijalna hirurgija tumori kože lica beograd centar 1

Maksilofacijalna hirurgija – Tumori kože lica

Maksilofacijalna hirurgija – tumori kože lica predstavljaju jedan od krucijalnih segmenata kojima se ova hirurška disciplina bavi. Promene na koži lica ne moraju uvek biti patološke prirode, ali ih je, svakako, neophodno pregledati i pratiti.

Sunce kao uzrok modifikacija kože

Onkolozi, maksilofacijalni hirurzi i dermatolozi neprestano upozoravaju na opasnost od preteranog izlaganja kože suncu. Štetno sunčevo zračenje, najintenzivnije u periodu 10–17 časova, često je uzrok nastanka različitih promena na koži.

Najistaknutiji su, svakako, delovi lica, ali i drugi delovi tela mogu se lako naći pod dejstvom UVA zraka.

Doktori su jednoglasni u savetu da se jedino izbegavanjem preteranog eksponiranja u kritičnom delu dana mogu preduprediti negativne posledice.

Pod adekvatnom zaštitom se podrazumevaju kreme sa visokim profilaktičkim UVA faktorom. Primarnu protekciju čini prekrivanje delova tela tkaninom svetle boje, zatim šeširi sa širokim obodom i odgovarajuće naočare za sunce.

Pročitajte još i: TOP 5 plastičnih operacija iz ugla maksilofacijalnog i estetskog hirurga >>

Vrste dermalnih promena

Budući da je koža organ koji je najviše izložen spoljašnjim uticajima, neminovne su različite promene u njenoj strukturi. Osim ultravioletnog zračenja, na nju negativno mogu uticati i razne hemijske supstance, kao i genetski poremećaji, odnosno predispozicije.

Neke promene se smatraju benignim, odnosno dobroćudnim, dok se neke svrstavaju u maligne ili zloćudne. U medijalnu kategoriju spadaju prekanceroze.

Benigne  promene kože čine:

  1. mladeži;
  2. papilomi;
  3. lipomi;
  4. keratoze;
  5. dermatofibromi;
  6. ateromi.

Mladeži – benigne promene na koži lica

Mladeži ili nevusi, kao najrasporostranjenija dermalna markiranost, nastaju tokom celog života i mogu se javiti na bilo kom delu tela. Prosečno, odrastao čovek ih ima oko dvadeset i oni mogu biti različite veličine, boje i strukture. Lekari ne preporučuju njihovo uklanjanje, osim ako se nalaze na specifičnoj poziciji, te ometaju svakodnevno funkcionisanje ili narušavaju estetiku tela.

tumori lica beograd centar 5

Kao i u slučaju drugih promena na koži, i mladeže treba pratiti. Ukoliko se uoči svrab, perutanje ili krvarenje, odnosno bilo kakva izmena boje ili dimenzija, hitno se treba obratiti dermatologu. Ako na dermatološkom pregledu bude dijagnostikovana neka patološka promena, pacijent će biti upućen određenom specijalisti.

Mladeži se uklanjaju hirurškom ekscizijom. Uzorak tkiva se obavezno šalje na patohistološku analizu kako bi se ustanovilo da li u njemu ima patološkog sadržaja.

Druge vrste benignih tumora

1. Lipom predstavlja potkožno masno tkivo u obliku kuglice manjih ili većih dimenzija. Nagomilana masnoća formira okruglastu ili elipsastu izraslinu, meku na dodir i prekrivenu kožom bez ikakvih promena. Lipomi se mogu javiti na bilo kom delu tela (lice, vrat, trup, nadlaktica, natkolenica). Uzroke nastanka lipoma nije lako odrediti. Neki od njih mogu biti gojaznost, dijabetes i genetska predispozicija.

Lipomi obično nisu bolni i ne uzrokuju nikakve tegobe. Međutim, ako puno narastu i vrše pritisak na neke organe, odnosno otežavaju funkcionalnost, preporučuje se njihovo hirurško odstranjivanje.

Pročitajte još i: Lipomi – Uklonite masno tkivo na licu, glavi i vratu! >>

2. Keratoza je žućkasto-braonkast izraštaj koji se pojavljuje na epidermisu lica, vrata, dekoltea, ruku i leđa, najčešće u srednjim godinama. Ukoliko se adekvatno ne tretira, keratoza može poprimiti zagasitu boju i dobiti hrapavu, bradavičastu površinsku strukturu.

Terapija radiotalasima predstavlja najefikasniji vid uklanjanja keratoza manjeg obima, dok se za veće površine preporučuje hirurška intervencija.

3. Aterom ili epidermalna cista nastaje prilikom zapušenja izlaznih kanala lojnih žlezda, odnosno odnosno zbog upale i otoka folikula dlake. Nakupljanjem lojnog sadržaja i formiranjem kapsule oko njega, stvaraju se beličasta ispupčenja. Ona se javljaju na koži lica, vrata, ušiju i kosmatog dela glave. Ateromi se ponekad pojavljuju na grudima i leđima, a neretko i na genitalijama.

Pročitajte još i: Ateromi na glavi, licu i vratu – Najefikasniji način uklanjanja >>

Šta su prekanceroze?

Prekanceroze ili premaligni tumori su dermalne lezije, koje se, usled metaboličkih promena organizma, mogu razviti u karcinom.

Progresija ove vrste tumora najčešće je podstaknuta različitim spoljašnjim faktorima, poput arena, koji se nalaze u fosilnim gorivima. Pogodno tlo za nastanak ovih patoloških promena na licu svakako je i dugoročno izlaganje kože intenzivnom sunčevom zračenju.

Maksilofacijalna hirurgija – Tumori kože lica i razvoj maligniteta

Kako bi se predupredili ili na vreme zbrinuli zloćudni tumori kože lica, neophodno je javiti se dermatologu posle prvih promena. Ukoliko postoji potreba, pacijent će biti upućen maksilofacijalnom hirurgu, čime se šanse za izlečenje znatno povećavaju. Maksilofacijalna hirurgija je primarna disciplina kada se moraju zbrinuti tumori kože lica.

U početnoj fazi, maligni tumori najčešće ne manifestuju bol, tako da pacijenti na njih ne obraćaju pažnju. Zbog toga se, u većini slučajeva, prekasno obrate lekaru, kada je malignitet u uznapredovalom i teško izlečivom stupnju.

Stoga se preporučuju redovni samopregledi i primenjivanje svih preporučenih protektivnih mera u pogledu štetnog UV-zračenja.

Pročitajte još i: Maksilofacijalni hirurg i zbrinjavanje deformacija lica i vilica >>

Vrste zloćudnih tumora kože lica

Maligni tumor nastaje neoplastičnom transformacijom tkiva i ćelija. Ovaj višestepeni proces dovodi do biohemijskih i morfoloških promena ćelije. Na taj način dolazi do nekontrolisane deobe ćelije i pojave kancera. Za razliku od benignih promena, maligni tumori imaju tendenciju širenja na okolna tkiva, odnosno sklonost ka metastazi.

Kancerogena tkiva se međusobno razlikuju prema invanzivnosti, rapidnosti rasta malignih ćelija, kao i prema brzini širenja metastaza. Stoga se maligni tumori kože lica svrstavaju u tri grupe:

  1. melanomi;
  2. bazocelularni karcinomi;
  3. planocelularni karcinomi.

1. Melanom je najagresivnija i najopasnija vrsta tumora kože. Zbog izuzetno velikog metastatskog potencijala i recidivantnosti, melanom uzrokuje najveći procenat smrtnosti. Nakon probijanja granične dermalne membrane i prodora u dublje strukture tkiva, on se veoma brzo širi i zahvata okolno tkivo.

Faktori rizika za pojavu melanona su mladeži, dugotrajno izlaganje ultraljubičastom zračenju, bela put, hormoni, hemijski činioci i genetska predodređenost.

2. Bazocelularni karcinom kože se javlja na licu ili šakama, odnosno na delovima tela koji su najviše izloženi sunčevom zračenju. Može biti ispupčen ili pljosnat, da se ljuspa ili svrbi. Širi se u širinu i u dubinu, te dovodi do oštećenja okolnih tkiva. U tom slučaju, dugo lečenje je neizbežno.

maksilofacijalna hirurgija tumori kože lica beograd centar 2

3. Planocelularni karcinom se može pojaviti na bilo kom delu kože lica, a najčešće je to na očima, čelu ili nosu. Javlja se u formi okruglaste rane, malih dimenzija i prekrivene krastom. Može se manifestovati i kao reljefasta izbočina koja s vremenom prodire u hipodermis. Ova vrsta tumora pokazuje veću tendenciju ka razvoju maligniteta i recidivu u odnosu na bazocelularni karcinom. Zbog toga je neophodno njegovo hitno operativno zbrinjavanje.

U odnosu na melanome, bazocelularni i planocelularni tumori svakako sporije rastu i ređe metastaziraju. Njihova najčešća posledica su upadljivi ožiljci na licu.
Pročitajte još i: Opekotine na licu i GO-DERM koncept lečenja >>

Maksilofacijalna hirurgija – Tumori kože lica i njihovo tretiranje

Dermatoskopskim pregledom najčešće se detektuju kancerogene promene na koži (nevus je promenio boju i oblik, često svrbi ili krvari). Nakon toga, pristupa se njihovom hirurškom uklanjanju.

Operacija tumora kože lica u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar

Operativni zahvat podrazumeva širok rez kako bi se predupredio potencijalni recidiv oboljenja. Nakon ekscizije, odnosno potpunog hirurškog odstranjenja melanoma, uzorak tkiva tumora šalje se na patohistološki pregled.

U zavisnosti od histološke verifikacije, određuje se medikamentna terapija. Ona najčešće obuhvata hemioterapiju, odnosno lečenje citostaticima.

maksilofacijalna hirurgija tumori kože lica beograd centar 3

Pogledajte i snimak: Operacija tumora kože u ordinaciji Beograd–Centar >>

Estetske intervencije posle operacije tumora kože lica

Po završetku hirurške intervencije, vrši se saniranje postoperativnog deformiteta tkiva. Primena različitih rekonstruktivnih plastično-hirurških metoda, kao i njihovi funkcionalni i estetski rezultati, zavise od lokalizacije i obima defekta.

Ukoliko je defekt manji, rekonstruktivni zahvat se može izvršiti prostim privlačenjem, odnosno direktnim ušivanjem ivica rane. U tom slučaju, ožiljak će biti minimalan i lako će se uklopiti u datu regiju lica.

Postoje pacijenti kod kojih je postoperativna deformacija kože veća i gde je nije moguće direktno zatvoriti. U takvim slučajevima, biće primenjena neka od sledećih rekonstruktivnih metoda: autotransplant ili režanj.

Autotransplant ili presađivanje epidermisa vrši se u slučajevima defekta kada nije izložena hrskavica, kao kod operacije nosa ili ušiju.

Rekonstrukcija uz upotrebu režnja (lokalnog ili udaljenog) indikovana je kod obimnijih gubitaka mekog tkiva, koji dovode do eksponiranosti vitalnih organa.

Pročitajte još i: Operacija ušiju – Otoplastikom do ušnih školjki kakve ste oduvek želeli >>

Maksilofacijalna hirurgija – Tumori kože lica mogu biti izlečeni

Osobe svetle kože i sa velikim brojem mladeža po telu u najvećem su riziku za dobijanje tumora. Pod velikim rizikom su i oni koji su se dugotrajno izlagali sunčevom i veštačkom UV zračenju. Takođe, na oprezu moraju biti svi koji imaju genetsku predispoziciju za razvitak maligniteta.

Mladež postaje suspektan na maligno oboljenje ukoliko postane asimetričan, dobije nepravilne ili nazubljene ivice, odnosno delimično ili potpuno promeni boju.

Dermatologu se morate javiti i ako primetite krvarenje mladeža, izdignuće nekog njegovog dela ili dijagonalu duža od 6 mm.

Rano dermoskopsko dijagnostikovanje pigmentnih lezija epidermisa od izuzetne je važnosti za uspešno lečenje malignih oboljenja. Ukoliko postoje indikacije, maksilofacijalna i plastična hirurgija se smatraju nezamenljivim u hirurgiji tumora kože.

maksilofacijalna hirurgija tumori kože lica beograd centar 4

Ako primetite bilo koju sumnjivu promenu na koži ili vam je već dijagnostikovan tumor, zakažite pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar.

Veliko iskustvo u hirurškom zbrinjavanju melanoma kože, odnosno u maksilofacijalnoj hirurgiji i estetskoj hirurgiji lica, preporučilo nas je brojnim pacijentima.

Pročitajte još i: Tumori glave i vrata >>
Podelite:

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

ordbeogradcentar@gmail.com