Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Dijagnostikovana vam je devijacija nosa? Rešenje je u septorinoplastici!

devijacija nosa beograd centar1

Dijagnostikovana vam je devijacija nosa? Rešenje je u septorinoplastici!

Devijacija  nosa, odnosno septuma, predstavlja zakrivljenost nosne pregrade – tankog, hrskavičavog zida koji nosnu duplju i predvorje nosa razdvaja na dva dela.

Ova deformacija je većinom urođena i posledica je genetike ili nepravilnog razvoja kostiju i hrskavice lica i poglavine. Ona može nastati i prilikom porođaja, odnosno u najranijem detinjstvu, ali i pod uticajem zapaljanskog procesa, tumora ili operativnog zahvata. Ipak, kao njen najčešći uzrok navodi se trauma (padovi, povrede u saobraćaju, tuči i kontaktnim sportovima).

Pročitajte još i: Maksilofacijalni hirurg i zbrinjavanje deformacija lica i vilica >>

Devijacija nosa – Vrste, simptomi i lečenje

Postoji više tipova devijacija, koji se određuju prema formi i smeru zakrivljenja. neki od njih su:

  1. dijagonalna;
  2. tip C;
  3. tip S;
  4. lateralno izbočenje (koštani trn).

Kod prvog tipa devijacije, nosna pregrada se dijagonalno krivi ulevo ili udesno. Tip C pokazuje dislokaciju septuma nalik na latinično slovo C, a kod tipa S – u obliku te grafeme. Tip S rezultira bilateralnom nazalnom opstrukcijom, pa je pacijent prinuđen da uglavnom diše na usta.

devijacija-nosa-beograd-centar-3

Foto: Pinterest

Četvrti tip devijacije nosa podrazumeva oštro izbočenje septuma (nalik trnu ili grebenu) u jednu stranu, prilikom kojeg dolazi do kontakta sa nosnom školjkom.

Zbog otežanog prolaska fonacione struje i stvaranja pritiska, devijacije nosnog septuma mogu uzrokovati brojne hronične tegobe, poput glavobolje i bola u predelu korena nosa i ispod očiju.

Simptomi devijacije nosa

U odsustvu bilo kakvih tegoba ili spoljnih pokazatelja, mnogi ljudi nisu ni svesni da imaju devijaciju nosa. Ipak, određeni znaci i simptomi zasigurno ukazuju na ovu anomaliju, pa lekarsku pomoć treba zatražiti ako je prisutan neki od njih:

  1. opstrukcija (začepljenje) nosa;
  2. krvarenje iz nosa;
  3. hronični sinuzitis;
  4. bolovi u licu;
  5. hrkanje;
  6. nazalni ciklus.

Devijacija nosnog septuma obično dovodi do začepljenja jedne ili obe strane nosa, a time i do smanjenja protoka vazduha. Potencijalne posledice redukovane respiracije su otežano disanje, infekcija sinusna i delimični ili potpuni gubitak čula mirisa. Nazalni prizvuk u glasu (unjkavost) sekundarna je prateća pojava devijacije septuma.

Do povrede kapilara u nosu dolazi zato što je nosna sluznica sužena usled devijacije, a to rezultira krvarenjem iz nosa. Prekomerno isušivanje površine septuma usled nemogućnosti prolaska vazduha, može dovesti do zapaljenja sinusa (sinuzitisa). Ukoliko je krvarenje učestalo ili je prisutna dugotrajna upala sinusa, trebalo bi što pre zakazati pregled kod specijaliste.

Pri zakrivljenju nosne pregrade, ostvaruje se kontakt unutar nazalnog tkiva, što je uzrok stvaranja pritiska i bola u maksilofacijalnoj regiji.

Hrkanje i glasno disanje u snu takođe su mogući simptomi devijacije nosa, koji remete spavanje i rezultiraju iscrpljenošću organizma. Zbog prekida disanja tokom sna (eng. sleep apnea), koji redovno vodi ka diskontinuitetu sna, kod nekih pacijenata se javljaju hipertenzija i aritmija. Osim ovih oboljenja, prisutne su hronična glavobolja i depresija. Stoga je veoma važno potražiti pomoć na vreme kako bi negativan uticaj na celokupan organizam bio izbegnut ili bar umanjen.

Nazalni ciklus je pojava premeštanja začepljenja nosa s jedne na drugu stranu i takođe je razlog za posetu specijalisti.

Pročitajte još i: Frontalni i maksilarni sinusi – Oboljenja i hirurgija >>

Septorinoplastika – Hirurško lečenje devijacije nosne pregrade

Lečenje devijacije septuma nosa (DSN) podrazumeva hiruršku korekciju septuma, koja se naziva septorinoplastika. Po izvršenoj rinoskopiji i izradi CT-snimka nosa i sinusa, zahvat se izvodi u analgosedaciji ili u opštoj anesteziji.

Tom prilikom se uklanja deo nosne pregrade, posle čega se vrši repozicija i spajanje preostalih koštanih i hrskavičavih fragmenata. Na taj način se postiže važan funkcionalni cilj: omogućava se normalna, nesmetana respiracija.

devijacija-nosa-beograd-centar-4

Foto: Unsplash, Olga Kononenko

Septorinoplastici se ne mogu podvrgavati osobe mlađe od 17 godina, kada se okončava rast i razvoj nazalnih struktura. Ipak, u izuzetnim slučajevima je moguće izvođenje ove operacije i kod mlađih pacijenata.

Postoperativni oporavak nije dug: pacijent se na klinici zadržava jedan dan, a tamponi iz nosa se uklanjaju nekoliko dana kasnije. Pacijentu se savetuje izbegavanje intenzivnijih aktivnosti, naročito onih koje mogu dovesti do povrede nosa.

Da li je devijacija nosa povod za estetsku operaciju?

Budući da devijacija nosa može biti udružena sa deformitetom piramide nosa, ona većini pacijenata predstavlja ne samo zdravstveni, već i estetski problem. Kako bi nos i središnji deo lica izgledali lepše, maksilofacijalni hirurg će, pored septorinoplastike i septoplastike, primeniti još jedan od metoda rekonstruktivne hirurgije – rinoplastiku. Ova estetska intervencija omogućava korekciju vrha ili prominentnog grebena nosa, zatim širine nozdrva i ugla između nosa i gornje usne.

Pročitajte još i: Plastična hirurgija – Značajan doprinos estetici lica >>
devijacija nosa beograd centar 2

Foto: Unsplash, Sarah Wolfe

Bilo da se radi o zdravstvenom ili estetskom razlogu posete plastičnom hirurgu, najvažnije je da rešenje za svoj problem potražite kod iskusnog hirurga dobre reputacije. Prof. dr Zoran Stajčić je u svojoj višedecenijskoj karijeri izveo više od 2.000 estetskih i rekonstruktivnih zahvata, među kojima veliki broj čine upravo operacije nosa.

Pročitajte još i: TOP 5 plastičnih operacija iz ugla maksilofacijalnog i estetskog hirurga >>
Podelite:

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com