Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Replantacija zuba

Replantacija zuba je hitna hirurška intervencija koja se izvodi sa ciljem da se reintegriše kompletno izbijeni zub.

Prilikom povrede, bitno je:

pronaći izbijeni zub;

pokušati dodirivati samo krunični deo zuba;

isprati zub pod vodom;

staviti ga u vlažnu sredinu (najbolje u fiziološki rastvor, mleko, pod jezik unesrećenog ili u vlažnu maramicu);

što pre se javiti doktoru stomatologije.

Zbrinjavanje izbijenog zuba do odlaska stomatologu

Kada dođe do traumatskog izbijanja zuba, vreme je odlučujući faktor u njegovom spasavanju. Od najveće je važnosti brzo delovati jer se tako povećavaju šanse da se zub sačuva.

Ako se zub nalazi još u ustima, ne treba ga nikako dirati. Naročito ako je ligamentima još vezan za gingivu i alveolarnu kost. Naime, periodontalni ligamenti su od presudne važnosti za ponovno zarastanje zuba.

Replantacija zuba - Beograd Centar 1

Ukoliko je pak zub pao na tlo, trebalo bi ga odmah pronaći. Sa zubom bi se potom moralo veoma pažljivo postupati. On se ne sme držati za koren, već isključivo za krunu.

Posle toga bi ga, ako je prljav, valjalo blago isprati hladnom vodom. Nikako sapunom i drugim hemijskim sredstvima. Zub se prilikom ispiranja ne sme trljati i posle njega sušiti. Na taj način će biti sprečeno oštećenje periodontalnih vlakana zadržanih na korenu zuba.

Pacijent nikako ne bi trebalo da pokušava sam da vrati zub u čašicu jer bi to moglo uzrokovati infekciju i druge komplikacije.

Umesto toga, zub treba staviti ispod jezika ili ga potopiti u mleko ili slanu vodu (najbolje fiziološki rastvor). U krajnjem slučaju, zaviti ga u vlažnu maramicu ili drugu hidrofilnu sredinu (vata, gaza).

Kako se izvodi replantacija zuba?

Replantacija zuba je hitna hirurška intervencija koja se izvodi sa ciljem da se kompletno izbijeni zub vrati u svoje mesto (alveolu).

Potom se vrši imobilizacija, i to najčešće kompozitnim splintom, ređe žicom ili šinom. Ovim metodom se obezbeđuju adekvatni uslovi za brže zarastanje periodontalnih ligamenata.

Replantacija zuba - Beograd Centar 2

Pacijentu se, po intervenciji, objasni da vrši blagi pritisak jezikom na fiksirani zub nekoliko puta u toku dana kako bi se izbegla ankiloza korena.

Svaki zub izbijen pri traumi (kod dece su to najčešće prednji zubi), ako je sačuvanog integriteta, može se reimplantirati.

Važno je istaći da se mlečni zubi se ne replantiraju.

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com