Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Maksilofacijalni hirurg i zbrinjavanje deformacija lica i vilica

maksilofacijalni hirurg beograd centar 1

Maksilofacijalni hirurg i zbrinjavanje deformacija lica i vilica

Maksilofacijalni hirurg je specijalista u čiju delatnost spadaju oboljenja poglavine, lica i vrata. Povrede koštanih i mekih tkiva, infekcije i tumori zbrinjavaju se u okviru ove hirurške discipline. Urođeni ili stečeni defekti lica i vilica, rascep usne i nepca, te različita oboljenja pljuvačnih žlezda i temporomandibularnog zgloba takođe ulaze u domen maksilofacijalne hirurgije.

Maksilofacijalni hirurg – Kada je neophodno posetiti ga?

U Specijalističkoj ordinaciji za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar, pacijenti mogu pronaći pomoć iz oblasti ortognatske hirurgije, traumatologije i hirurgije rascepa.

Ljudi sa urođenim ili stečenim deformitetima vilica rešenje pronalaze u ortognatskoj hirurgiji, odnosno korektivnoj viličnoj hirurgiji. Naziv ove naučne discipline – podoblasti maksilofacijalne hirurgije, potiče od grč. orthos (prav, ravan) i lat. gnathus (vilica). Dakle, u okviru ortognatske hirurgije vrše se hirurške korekcije gornje i donje vilice. Ovi zahvati se izvode radi ispravljanja i nadomešćivanja njihovih funkcionalnih i estetskih nedostataka.

Mnogi se rađaju sa previše isturenom donjom vilicom (prognatizam) ili pak sa nedovoljno razvijenom (retrognatizam). Kod pacijenata sa ovim defektima, izvode se operativni zahvati sa ciljem uspostavljanja harmoničnog odnosa svih facijalnih delova.

Deformiteti lica mogu biti i posledica kakve traume: povrede u sportu, saobraćajnog udesa, udarca tupim predmetom ili velikog pada. Povrede na radu takođe mogu obuhvatiti regiju lica i biti uzrok značajnih anomalija u horizontalnoj i vertikalnoj ravni lica.

Pročitajte još i: Da li operacija vilice spada u domen maksilofacijalne hirurgije?

maksilofacijalni hirurg beograd centar 2

Ukoliko dođe do nezgode i frakture viličnih ili drugih kosti lica, veoma je važno odmah potražiti pomoć. U ordinaciji Beograd–Centar biće vam zakazan hitan specijalistički pregled, a maksilofacijalni hirurg će odrediti najbolju terapiju.

Hirurške metode koje prof. dr Zoran Stajčić više od tri decenije primenjuje, pokazale su se kao veoma efikasne i produktivne. Njihovim rezultatima zadovoljni su pacijenti koji su se borili sa upadljivim deformitetima vilica i drugih koštanih tkiva lica. Nakon operativnih zahvata i perioda rekonvalescencije, oni su se srećni i puni samopouzdanja vratili životnim aktivnostima.

Traumatologija lica i povrede maksilofacijalne regije

Lice je prvo sa čim se srećemo pri upoznavanju sa nekom osobom i njegove nepravilnosti se ne mogu lako sakriti. Zbog toga ne može čuditi što povrede facijalnih delova nose visok stepen fizičke i psihičke traume po pacijenta. Oni se vrlo često distanciraju od okoline, čak i od najbližih prijatelja. Povlačeći se u sebe, postaju depresivni i duboko nesrećni jer ne mogu voditi uobičajen život.

Ozlede maksilofacijalne regije mogu biti raznolike i obuhvatati:

povrede mekih tkiva lica i poglavine;
povrede mekih tkiva usne šupljine;
prelome kostiju lica i lobanje;
prelome vilica;
traumatske ekstrakcije zuba.

maksilofacijalni hirurg beograd centar 3

Povredom mogu biti obuhvaćene kosti i meka tkiva (koža, alveole), ali i očna regija i pljuvačne žlezde. Pri jakim udarcima najčešće stradaju zubi, koji mogu biti polomljeni ili sasvim izbijeni iz čašice. U nezgodama, može doći čak i do kompleksih i sveobuhvatnih ozleda koštanog i mekog tkiva lica. Vilice, nos, brada, jagodične kosti, kosti čeone regije samo su neki od delova koji mogu biti ozbiljno povređeni i zahtevati hiruršku intervenciju.

Pročitajte još i: Hirurško zbrinjavanje preloma nosa

Maksilofacijalni hirurg i njegova uloga u estetskoj hirurgiji lica

Lice naruženo urođenim defektom ili onim nastalim sticajem nesrećnih okolnosti, često je uzrok velikog nezadovoljstva.

Pacijenti se maksilofacijalnom hirurgu obraćaju ne bi li dobili ili povratili normalan izgled lica.

Maksilofacijalni hirurg će, nakon specijalističkog pregleda, ustanoviti o kakvom deformitetu je reč i odlučiti se za efikasan terapijski metod. Kao i pre drugih operacija, uobičajene su laboratorijske analize i rendgensko snimanje problematične regije. U zavisnosti od vrste povrede, odnosno problema, operativni zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji, analgosedaciji ili opštoj anesteziji.

Nakon zbrinjavanja frakturisanih delova i izvesnog perioda oporavka, pacijentu će biti predložen određeni estetski zahvat. Estetska hirurgija lica predstavlja odličan način da se konačno postigne željeni izgled lica.

Zakazivanje estetske operacije može se izvršiti na poslednjem kontrolnom pregledu kod odabranog hirurga. U skladu sa opštim stanjem pacijenta, njegovim željama, ali i objektivnim mogućnostima maksilofacijalne hirurgije, odrediće se efikasna estetska korekcija.

Pročitajte još i: Estetska hirurgija u Beogradu – Lepota je dostižna!

maksilofacijalni hirurg beograd centar 4

Dostignuća savremene maksilofacijalne hirurgije omogućavaju ispravljanje čak i onih nedostataka koje je pre samo tridesetak godina bilo nezamislivo korigovati.

Nove tehnologije i permanentno stručno usavršavanje maksilofacijalnih hirurga Specijalističke ordinacije BeogradCentar garant su izuzetnih rezultata i nesumnjive satisfakcije pacijenata.

Podelite:
27 Komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com