Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Traumatologija

Povrede maksilofacijalne regije deluju zastrašujuće mada retko ugrožavaju život. Ove povrede lica, zbog svoje lokalizacije, nose sa sobom visok stepen fizičke i psihičke traume po pacijenta.

Saobraćajne nesreće, slučajni padovi, sportske povrede, tuče i povrede na radu samo su neki od mnogobrojnih mehanizama nastanka maksilofacijalne traume.

Ove ozlede su vrlo često udružene sa povredama drugih delova tela ili organa (politrauma), kada se određuje prioritet zbrinjavanja. Zbog kompleksnosti oštećenja drugih delova tela, koja ugrožavaju život povređenog, zbrinjavanje maksilofacijalnih povreda se odlaže sve dok se zdravstveno stanje pacijenta ne stabilizuje.

U pojedinim slučajevima dugotrajnog lečenja i zbrinjavanja povreda koje ugrožavaju život, primarno zbrinjavanje se zamenjuje rekonstruktivnom hirurgijom.

U maksilofacijalne povrede spadaju:

povrede mekih tkiva lica i poglavine;

povrede mekih tkiva usne šupljine;

prelomi kostiju lica i lobanje;

prelomi vilica;

traumatske ekstrakcije zuba.

Mekotkivne povrede maksilofacijalne regije

Kada je u pitanju mekotkivna povreda, poput posekotine, ona se sanira odmah, ušivanjem rane, radi što boljeg kozmetskog efekta na licu i vratu. Nagnječena tkiva se ostavljaju za period lečenja, tek pošto se otklone mogućnosti komplikacija koje mogu ugroziti život pacijenta.

Koštane povrede maksilofacijalne regije

Prelomi kostiju lica se tretiraju na manje-više istovetan način kao i prelomi kostiju nekih drugih delova tela. Poseban način lečenja je određen mnoštvom faktora. Oni obuhvataju lokalizaciju preloma, utvrđivanje njegove prirode, starost i opšte stanje pacijenta.

Kada su u pitanju polomljena ruka ili noga, najčešće se postavlja gips koji imobiliše kost i omogućava njeno zarastanje. Pošto gips ne može da se postavi na lice, pronađeni su drugi načini koji omogućuju stabilizaciju kostiju lica. Jedan od njih uključuje vezivanje gornje i donje vilice, jedne za drugu. Kod nekih tipova preloma to se izvodi žicom, dok kod drugih zahteva hirurško postavljanje mini-ploča i zavrtanja na frakturne segmente. Ovaj način dopušta da vilice ne budu vezane u periodu zarastanja i naziva se „rigidna fiksacija” preloma.

Razvitak lečenja preloma na ovaj način izuzetno je unapredio period oporavka kod mnogih pacijenata, omogućivši im da se, za relativno kratko vreme, vrate normalnom funkcionisanju.

Tretman lečenja preloma kostiju lica trebalo bi da se odvija na jedan predvidiv način. Svi pristupi kostima lica treba da budu sprovedeni kroz samo nekoliko rezova. Oni moraju biti napravljeni na pravim mestima i, ukoliko je to moguće, da budu dobro sakriveni.

Povrede zuba i okolnih struktura

Izolovane povrede zuba su prilično uobičajene. Oralni hirurzi su često u prilici da vrše replantacije kod izbijenih zuba i saniraju prelome delova kosti koji su povređeni.

Povrede ovog tipa se saniraju tako što se povređeni zubi imobilišu uz pomoć žice i lepljive supstance, kojom se vezuju za susedne zube.

Izbijeni zub do trenutka replantacije treba držati u slanoj vodi ili mleku. Što pre se zub vrati u zubnu čašicu, to daje više šansi za bolji oporavak. Nikad ne treba pokušavati odvojiti povređeni zub potpuno od ležišta ako je ostao da visi na par končastih struktura. To su ligamenti koji drže zub u vilici i presudni su za uspeh replantacije. U slučajevima kada povređeni zub ne može biti spasen, zubni implant je najbolji zamenik prirodnog zuba.

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

ordbeogradcentar@gmail.com