Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Hirurško zbrinjavanje preloma nosa

prelom nosa beograd centar 3

Hirurško zbrinjavanje preloma nosa

Prelom nosa nastaje usled traume, odnosno direktnog tupog udarca, koji može biti slučajan (pad, saobraćajni sudar) ili pak intencionalan (fizički obračun). Sa prelomom nosnih kostiju su upoznati i oni koji se bave borilačkim sportovima ili grupnim sportovima sa neposrednim kontaktom.

Fraktura nosa predstavlja jednu od najčešćih maksilofacijalnih povreda (40%), a razlog tome je središnja pozicija i isturenost ovog dela lica.

prelom nosa beograd centar 1

Foto: Pexels / Pixabay

Komplikacije preloma nosnih kostiju

Osim povrede koštanog i hrskavičavog tkiva nosne regije, trauma može dovesti i do preloma gornje vilice, orbite i etmoidne kosti. Kao posledica preloma nosa javljaju se i ozlede nazolakrimalnih (suznih) kanala i hematom septuma. Infekcija, nekroza nosne hrskavice, meningitis i moždani apsces takođe su potencijalne komplikacije koje mogu nastati ukoliko se pomenute povrede na vreme ne saniraju.

Pročitajte još i: Maksilofacijalni hirurg i zbrinjavanje deformacija lica i vilica

Vrste preloma nosa

Klasifikacija preloma nosnih kostiju se vrši prema liniji frakture, položaju slomljenih kostiju i njihovoj korelaciji sa okolnim tkivom. Prema tome se razlikuju sledeći tipovi preloma:

 1. prelom bez dislokacije – naprsnuće;
 2. horizontalni;
 3. vertikalni;
 4. otvoreni;
 5. zatvoreni;
 6. složeni.

Razliku između zatvorenog i otvorenog preloma čini to što kod prvog nema oštećenja kože, dok je kod drugog ono prisutno i delovi kostiju su vidljivi. Složeni ili komplikovani prelom obuhvata frakturu većeg broja nosnih kostiju i difuziju koštanih fragmenata.

prelom nosa beograd centar 2

Foto: Unsplash, Anne Nygard

Prelom nosa često zahvata nosni septum, što dovodi do upadljivih spoljašnjih deformacija nosa.

Pročitajte još i : Operacija nosa – Rinoplastika

Znaci i simptomi frakture nosa

Sledeće estetske i funkcionalne deformacije su pokazatelj da je došlo do maksilofacijalne traume u vidu preloma nosnih kostiju i(li) hrskavice:

 1. otok nosa i(li) očnih kapaka (edem);
 2. bol;
 3. deformacija nosa;
 4. pokretljivost kostiju (hipermobilnost);
 5. pucketanje kostiju (krepitacija);
 6. krvarenje iz nosa (epistaksa);
 7. izliv krvi između hrskavice i perihondrijuma (hematom septuma);
 8. izlučivanje cerebrospinalne tečnosti kroz nos (rinoreja likvora);
 9. podliv (hematom);
 10. utrnulost (parestezija);
 11. zapušenost nosa (opstrukcija).

Prelom nosa – Na koji način se vrši zbrinjavanje ove povrede?

Prelom nosa sam po sebi zvuči zastrašujuće. Međutim, uz pomoć maksilofacijalne i estetske hirurgije čak i najkompleksniji slučajevi mogu biti sanirani tako da većina pacijenata ponovo ima nos kakav je bio pre nezgode.

U Specijalističkoj ordinaciji za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar, zbrinjavaju se najrazličitije povrede hrskavice i koštane piramide nosa. Važno je samo javiti se na vreme, a to je najbolje učiniti u roku od osam dana posle akcidenta, odnosno traume.

Hirurgija nosa u ordinaciji Beograd–Centar

Pre posete našoj ordinaciji, potrebno je staviti hladnu oblogu na povređeno mesto kako bi se smanjili bol, otok i krvarenje. Ukoliko je krvarenje obilno, naš lekarski tim će tamponiranjem pomoći u njegovom zaustavljanju.

Posle specijalističkog pregleda  prof. dr Stajčića, maksilofacijalnog i estetskog hirurga, izrađuje se RTG snimak slomljenih nosnih kostiju. Ukoliko postoji sumnja na druge prelome ili komplikacije, biće neophodan i CT kostiju lica.

prelom nosa beograd centar 4

Primarni cilj operacije je uspostava normalnog disanja, odnosno omogućavanje nesmetanog pristizanja vazduha do svih vitalnih organa.

Kada se stekne uvid u sve povrede, pristupa se hirurškoj intervenciji. Posle zaustavljanja krvarenja i splašnjavanja otoka (obično 3–5 dana posle povrede), vrši se repozicija i imobilizacija nosnih kostiju. Po vraćanju koštanih fragmenata u prvobitni položaj, sledi tamponada nosnih hodnika i spoljašnja imobilizacija. Ovim postupcima se koštani fragmenti održavaju u anatomskoj poziciji.

Po uklanjanju tampona, uspostavlja se prohodnost nazalnih šupljina i otklanjaju se vidljive deformacije nosne regije. Stabilnost koštanih struktura se uspostavlja posle 3–4 nedelje, dok se konačno zarastanje očekuje dva meseca kasnije.

Repozicija nosnih kostiju se kod odraslih pacijenata izvodi ambulantno ili u dnevnoj bolnici, u lokalnoj anesteziji sa analgosedacijom, dok je kod dece neophodna opšta anestezija.

Fraktura hrskavice nosa takođe se sanira repozicijom i imobilizacijom. U slučaju prisustva hematoma septuma, potrebno je odmah izvršiti inciziju i drenažu da bi se predupredila infekcija i nekroza.
Pročitajte još i: Dijagnostikovana vam je devijacija nosa? Rešenje je u septoplastici!

Prelom nosa i rinoplastika

U slučajevima neblagovremene hirurške intervencije, odnosno pojave deformacija nazalne oblasti posle operacije, maksilofacijalni, odnosno plastični hirurg će primeniti metode rinoplastike.

Korekcijom vertikalne projekcije nosa, nosne piramide, vrha nosa, veličine i oblika nozdrva, kao i ugla između nosa i gornje usne, dobija se izgled koji ispunjava estetske kriterijume.

Zahvaljujući rinoplastici, mnogi pacijenti koji su pretrpeli prelom nosa dobili su ponovo funkcionalan i dopadljiv nos.

Rinoplastici se mogu podvrći i svi oni koji su iz bilo kog razloga nezadovoljni veličinom ili formom svoga nosa, pa žele poboljšati njegov izgled. Na pregledu i konsultacijama, koje možete zakazati svakog radnog dana 11–19 č., dobićete sve neophodne informacije i sugestije kako možete svoj nos i lice učiniti lepšim.

Pročitajte još i: Operacija ušiju – Otoplastikom do ušnih školjki kakve ste oduvek želeli!
Podelite:

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com