Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Izbijeni zub se može spasiti! Interesuje vas kako?

izbijeni zub beograd centar 1

Izbijeni zub se može spasiti! Interesuje vas kako?

Izbijeni zub je posledica akutne dentalne traume: pada, povrede u sportu ili udarca. Kao i u slučaju drugih ozleda kostiju lica i vilica, i do ove povrede najčešće dolazi prilikom bavljenja kontaktnim sportovima i pri fizičkim okršajima.

Međutim, i slučajni padovi tokom vožnje bicikla, rolera ili skejt-borda mogu rezultirati izbijenim zubom.

Pročitajte još i: Da li operacija vilice spada u domen maksilofacijalne hirurgije? >>

Izbijeni zub je nesumnjivo izvor velike neprijatnosti, koja može snaći i odrasle i decu. Kod mališana su to najčešće gornji centralni sekutići.

izbijeni zub beograd centar 2

Foto: Pixabay, Pascal Wiemers

Bol i krvarenje su uobičajene pojave posle avulzije (traumatskog izbijanja zuba iz čašice). U deci se prirodno javlja veliki strah, dok je kod odraslih prisutna dodatna zabrinutost za estetiku osmeha.

Kako se treba ponašati kada dođe do izbijanja zuba iz čašice?

Koliko god to bilo teško (naročito ako je vaše dete pretrpelo povredu), bitno je ostati pribran. Trebalo bi umiriti dete, pronaći zub i što pre krenuti ka stomatološkoj ordinaciji.

Vreme je odlučujući faktor u spasavanju izbijenog zuba. Od najveće je važnosti brzo delovati jer se tako povećavaju šanse da se zub sačuva.

Ako se zub nalazi još u ustima, ne treba ga nikako dirati. Naročito ako je ligamentima (končićima) još vezan za gingivu i alveolarnu kost. Naime, periodontalni ligamenti su od presudne važnosti za ponovno zarastanje zuba.

Ukoliko je pak zub pao na tlo, trebalo bi ga odmah pronaći. Sa zubom bi se potom moralo veoma pažljivo postupati. On se ne sme držati za koren, već isključivo za krunu (gornji deo).

Posle toga bi ga, ako je prljav, valjalo blago isprati hladnom vodom. Nikako sapunom i drugim hemijskim sredstvima. Zub se prilikom ispiranja ne sme trljati i posle njega sušiti. Na taj način će biti sprečeno oštećenje periodontalnih vlakana zadržanih na korenu zuba.

Može li pacijent sam vratiti izbijeni zub na mesto?

Nikako nemojte pokušavati da sami vratite zub u čašicu jer bi to moglo uzrokovati infekciju i druge komplikacije.

Umesto toga, zub stavite ispod jezika ili ga potopite u mleko ili slanu vodu (najbolje fiziološki rastvor). U krajnjem slučaju, zavijte ga u vlažnu maramicu ili drugu hidrofilnu sredinu (vata, gaza).

izbijeni zub beograd centar 3

Pacijent Specijalističke ordinacije Beograd-Centar

Na taj način zaštićen, izbijeni zub transportujte do najbliže stomatološke ordinacije koja se bavi replantacijom zuba. Od presudnog je značaja da to bude učinjeno tokom prvog sata od povrede. Izbijeni zub tada ima najbolju prognozu.

Iako zvuči neverovatno, svaki zub izbijen pri traumi, ako je sačuvanog integriteta, može se uspešno reimplantirati.

Izbijeni zub i njegova replantacija u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar

Primarni postulat stomatološke struke je sačuvati zub.

Kada pacijent sa avulziranim zubom stigne u Specijalističku ordinaciju Beograd–Centar, to zahteva urgentno zbrinjavanje. Tokom specijalističkog pregleda, uzima se anamneza, odnosno pojedinosti o vremenu i načinu povređivanja.

Pacijent će biti poslat na rendgensko snimanje kako bi se utvrdilo da li ima drugih povreda dentoalveolarnih struktura. To mogu biti intruzija zuba, frakura zubnog korena i povreda potpornog dentalnog aparata.

Ukoliko su dentoalveolarne povrede udružene sa povredama drugih maksilofacijalnih struktura, odnosno tvrdih i mekih tkiva poglavine i vrata, neophodna će biti intervencija maksilofacijalnog hirurga.

Na osnovu anamneze, kliničkog nalaza i RTG-snimka, oralni hirurzi naše ordinacije će se pobrinuti za izbijeni zub i, ako postoje uslovi, odmah izvršiti njegovu replantaciju.

Na koji način se izvodi replantacija izbijenog zuba?

Replantacija zuba je hitna hirurška intervencija, koja se izvodi sa ciljem da se reintegriše kompletno izbijeni zub. Obavlja se vraćanjem zuba u njegovu alveolu. Potom se vrši imobilizacija, i to najčešće kompozitnim splintom. Ovim metodom se obezbeđuju adekvatni uslovi za brže zarastanje periodontalnih ligamenata. Pacijentu se objasni da vrši blagi pritisak jezikom na fiksirani zub nekoliko puta u toku dana kako bi se izbegla ankiloza korena.

izbijeni zub beograd centar 4

Replantacija izbijenog zuba u Specijalističkoj ordinaciji Beograd-Centar

Oporavak posle replantacije zuba

Posle replantacije zuba, nastavak terapije je antibiotski i endodontski. Preporučljivo je sa endodontskim tretmanom (u smislu vađenja nekrotične pulpe i punjenja preparatima kalcijum-hidroksida) korena početi mesec dana od povrede. Definitivno punjenje se odlaže za nekoliko meseci.

Uklanjanje splinta se vrši na prvom pregledu, po isteku dve, odnosno četiri nedelje. Efikasnost replantacije potrebno je verifikovati radiografskim snimkom.

Naredni kontrolni pregledi se obavljaju periodično: posle tri meseca, posle šest meseci i posle godinu dana. Zatim je potrebna provera jednom godišnje.

Uspešno replantovan zub će pacijenta služiti godinama.

Replantacija traumatski ekstrakovanog zuba se u našoj ordinaciji vrši u lokalnoj anesteziji. Izuzetak čine deca i odrasli koji ne mogu da prevladaju strah. Oni se stoga uvode u analgosedaciju ili opštu anesteziju.

Ovi vidovi anestezije su primenjivi ne samo u ovih pacijenata, nego i kod osoba sa određenim smetnjama u psihofizičkom razvoju.

Izbijeni zub i mlečna denticija – Da li se vrši replantacija mlečnih zuba?

Kada dođe do traumatske ekstrakcije mlečnih zuba, replantacija se ne vrši. Ova interevencija se izvodi kod dece školskog uzrasta, odnosno kod one sa stalnim zubima.

Kako sprečiti izbijanje zuba iz alveole?

Iako do ovog akcidenta može doći i u odraslom dobu iz različitih razloga, detinjstvo je ipak veći izazov za očuvanje dentalne strukture. U periodu odrastanja, za vreme igre ili sporta, deca često ne mogu predvideti moguće posledice svojih aktivnosti.

Zbog toga im roditelji moraju obezbediti adekvatnu opremu (štitnike za usta i zube, kacige i dr.) i prevenirati eventualne akcidente (avulziju ili frakturu zuba, prelom vilice, nosa, i dr.). Upravo iz tog razloga, mnogi stomatolozi preporučuju nošenje štitnika tokom bilo koje rekreativne aktivnosti ne bi li usta i zubi bili zaštićeni od ozleda.

Pročitajte još i: Koliko složen može biti prelom gornje vilice? >>

Štitnici za zube imaju takva svojstva da prave barijeru između zuba i izvora sile, ublažavaju udarac i ravnomerno distribuiraju pritisak. U tom smislu, prevencija je nesumnjivo najbolji vid strategije za očuvanje dentalnog niza.

Svakako, dobra informisanost je ključna u neželjenim situacijama ukoliko do njih ipak dođe.

Roditelji moraju imati saznanja da nije sve izgubljeno i da se izbijeni zub može vratiti u alveolu. Samo na taj način, oni će blagovremeno reagovati i sačuvati zub svoga deteta.

Ne zaboravite adresu pravih specijalista za replantaciju izbijenih zuba!

Mnogobrojnim pacijentima koji su se susreli sa problemom hitnog zbrinjavanja izbijenog zuba poznata je beogradska klinika u Kraljice Natalije 35.

Prof. dr Zoran Stajčić, specijalista maksilofacijalne hirurgije, oralne hirurgije i implantologije, doktor stomatoloških nauka, u svojoj višedecenijskoj karijeri replantirao je na desetine izbijenih zuba.

Specijalistička ordinacija Beograd–Centar, koju je osnovao pre dvadesetak godina, prepoznata je kao pouzdano mesto za dentalnu i maksilofacijalnu traumatologiju.

Osim u replantaciji zuba, u čemu vam oralna hirurgija sve može pomoći?

Oralna hirurgija obuhvata brojne intervencije koje naši specijalisti svakodnevno sprovode i tako pacijentima pomažu da reše probleme u vezi sa zubima i oralnim zdravljem. To su:

  1. vađenje zuba;
  2. hirurško vađenje zalomljenih i impaktiranih zuba;
  3. hirurško oslobađanje impaktiranih zuba u ortodontske svrhe;
  4. replantacija zuba;
  5. transplantacija zuba;
  6. apikotomija (resekcija) korena zuba;
  7. operacija viličnih cista;
  8. operacija maksilarnih sinusa;
  9. pretprotetska hirurgija;
  10. lečenje hroničnog bola lica i vilica.

Oralna hirurgija spada u  jednu od stomatoloških specijalističkih disciplina kojima se profesor Stajčić decenijama bavi. Bilo kroz univerzitetsku profesuru, bilo kroz hiruršku praksu.

oralna hirurgija intervencije beograd centar 5

Ako vam je potreban bilo koji od navedenih oralnohirurških zahvata, zakažite pregled u našoj ordinaciji. Tako ćete doći do specijalističkog mišljenja i intervencije jednog od najeminentnijih oralnih i maksilofacijalnih hirurga.

Od ponedeljka do petka, 11–19 č., telefoni klinike Beograd–Centar su otvoreni za vaš poziv i zakazivanje termina: +38111 3610 651 i +38165 3610 651.

Pročitajte još i: Fraktura zuba – Koliko je teško sanirati slomljeni zub? >>
Podelite:

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

ordbeogradcentar@gmail.com