Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Totalna bezubost

Totalna bezubost je stanje pri kojem pacijentu nedostaju svi zubi u gornjoj i(li) donjoj vilici.

Starije osobe su najčešći pacijenti budući da su tokom života gubili zube, imali mostove i proteze.

Zubni implanti - Totalna bezubost - Beograd Centar 1

Totalna bezubost se ređe javlja kod adolescenata,  odnosno mlađih odraslih. U ovoj grupi, zubi se gube kao posledica nelečene parodontopatije ili povrede.

Kako izgleda totalna bezubost i koje su njene posledice?

Totalna bezubost kod pacijenata bez atrofije vilica i pneumatizacije alveolarne kosti idealna je indikacija za jednostavnu ugradnju implanata.

Nažalost, u većine pacijenata bez zuba se javlja atrofija vilične kosti.

Interesantno je da implanti, pored funkcije stožera za izradu krunica ili proteza, obavljaju važnu ulogu očuvanja kosti, odnosno ulogu prevencije atrofije vilične kosti.

Zubni implanti - Totalna bezubost - Beograd Centar 2

Kod starijih pacijenata, koje odlikuje dugotrajan nedostatak velikog broja, odnosno svih zuba, često je prisutan kolaps lica. Ova nadasve neprijatna pojava podrazumeva vidno narušavanje izgleda donje trećine lica.

Atrofija alveolarne kosti u donjoj vilici, u koju su bili usađeni zubi, uzrokuje isturenost brade, kao i vizuelno skraćivanje lica (tzv. veštičija brada).

Kada pacijent ostane bez ijednog zuba, potrebno je da se što pre konsultuje sa implantologom, odnosno maksilofacijalnim hirurgom radi sprovođenja neophodne terapije.

Koja vrsta protetske nadoknade je najbolja u slučaju totalne bezubosti?

Pacijenti koji žele da implantima nadoknade nedostatak svih zuba, uglavnom se odlučuju za fiksne nadoknade.

Empirijski je utvrđeno da 6–8 implanata, ugrađenih u bezubu vilicu, mogu nositi most od 12–14 krunica.

Broj implanata zavisi od njihove dužine i prečnika, kao i od rasporeda zuba u suprotnoj vilici.

Zubni implanti - Totalna bezubost - Beograd Centar 3

Za razliku od zuba, fiksna protetska nadoknada na implantima može sadržati dva distalna ili mezijalna produžetka. Pri tome, mora se voditi računa da najdistalniji implanti trpe veliki pritisak sila žvakanja. Ovo je posebno važno ako u suprotnoj vilici u toj regiji postoje bočni zubi, implanti ili fiksna protetska nadoknada.

Važno je pomenuti da se u ordinaciji Beograd–Centar  koriste isključivo implanti najvišeg kvaliteta, renomiranih svetskih proizvođača Nobel Biocare i Straumann.

Njihovom primenom, ostvaruje se najbolja korelacija proizvoda i usluge, odnosno najviši rezultati oralnohirurške i implantološke intervencije.

Totalna bezubost i atrofija vilice

Atrofija vilice može zahvatiti celokupnu vilicu ili neke njene delove. Najčešće se javlja u predelu kutnjaka. U gornjoj vilici, pod maksilarnog sinusa se spušta u alveolarni greben (pneumatizacija kosti), a u donjoj vilici atrofija je posledica dugogodišnjeg nošenja parcijalne proteze.

Implantološko zbrinjavanje totalne bezubosti u slučaju atrofije vilica može se obaviti na dva načina: nadogradnjom kosti ili primenom principa all-on-4.

All-on-4

Postupak all-on-4 podrazumeva ugradnju po četiri implanta u prednju regiju gornje i(li) donje vilice i izradu privremene proteze neposredno po ugradnji implanata.

Posle oko tri meseca, konstruiše se protetska nadoknada, tzv. hibridna proteza, koja u sebi sadrži metalnu konstrukciju kao ojačanje. Na ovoj konstrukciji se izrađuje dvanaest kruna.

Zubni implanti - Totalna bezubost - Beograd Centar 4

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com