Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Saznajte: da li operacija vilice spada u domen maksilofacijalne hirurgije?

operacija vilice beograd centar 2

Saznajte: da li operacija vilice spada u domen maksilofacijalne hirurgije?

Operacija vilice je intervencija koju maksilofacijalni hirurg izvodi uz primenu metoda i tehnika ortognatske hirurgije, prilagođenih svakom zasebnom slučaju. U okviru ortognatske hirurgije leče se deformacije vilica i kostiju lica, urođene ili stečene.

Šta pacijenti najčešće podrazumevaju pod pojmom operacija vilice?

Mnogi ljudi se rađaju sa određenim anomalijama vilica, koji su za njih velika svakodnevna smetnja, bilo funkcionalna, bilo estetska. U brojnim slučajevima, ortodoncija sama ne može dati željene rezultate. Tada se ortognatska hirurgija nameće kao adekvatna podrška i izlaz iz date situacije.

operacija vilice beograd centar 3

Pod pojmom ortognatske hirurgije, odnosno operacije vilica, većina pretpostavlja korekciju deformacija kao što su:

 1. uvećana vilica;
 2. isturena donja vilica (mandibularni prognatizam);
 3. uvučena donja vilica (mandibularni retrognatizam);
 4. isturena gornja vilica (maksilarni prognatizam);
 5. uvučena gornja vilica (maksilarni retrognatizam);
 6. isturena brada (progenija);
 7. uvučena brada (retrogenija);
 8. izbačeni (istureni) gornji prednji zubi (alveolarna protruzija);
 9. otvoreni zagrižaj (apertognatija);
 10. duboki zagrižaj;
 11. ukršteni zagrižaj;
 12. asimetrija vilica.

Karakteristike anomalija vilica

Prvih deset tipova deformiteta vilica uočljivi su kada se lice sagledava iz profila (sagitalne nepravilnosti), dok su poslednja dva primetna gledano spreda (transferzalne nepravilnosti). Većina je genetskog karaktera, a njihova izraženost je manjeg ili većeg stepena.

Patološka prominencija gornje ili donje vilice obično ometa normalno funkcionisanje pacijenata. To je posebno slučaj kod poremećaja zagrižaja, kada su disanje, hranjenje, gutanje i govor znatno otežani.

Poremećaji donje i gornje vilice se manifestuju kao njihova preterana uvučenost ili isturenost. Kod pacijenata kod kojih je dijagnostikovan mandibularni ili maksilarni prognatizam, odnosno retrognatizam, maksilofacijalni hirurg će korigovati datu nepravilnost.

operacija vilice beograd centar 1

1. Poremećaji zagrižaja

Kod otvorenog zagrižaja ne dolazi do kontakta između gornjih i donjih sekutića čak ni pri zatvaranju usta. U slučaju alveolarne protruzije isto je primetno odsustvo međusobnog dodira vilica usled abnormalne izbačenosti gornjih zuba. Duboki zagrižaj podrazumeva takav odnos gornjih i donjih prednjih zuba u kom gornji zubi duboko prelaze preko zuba donje vilice, a donji zubi dodiruju nepce gornje vilice. Ukršteni zagrižaj može biti prednji i bočni. U prvom slučaju, dolazi do ukrštanja prednjih gornjih i donjih zuba, dok u drugom učestvuju bočni zubi.

2. Prognatizam / retrognatizam

Donja vilica u muškaraca je prirodno naglašenija u odnosu na ženski pol i jedan je od dominantnih delova muškog lica. Ipak, njena isturenost ili uvučenost ponekad su suviše izražene. Toliko da narušavaju estetiku cele maksilofacijalne oblasti. U tom slučaju, preporučljivo je podvrći se hirurškom vraćanju vilice u normalan odnos.

3. Asimetrija vilica

Asimetrija vilica nije retka pojava i ona takođe zahteva hiruršku intervenciju. Kod ovog poremećaja, vrši se ispravljanje vilica sa ciljem njihovog dovođenja u pravilan položaj.

4. Progenija / retrogenija

Brada takođe može biti u disharmoničnoj korelaciji sa ostatkom lica, što se manifestuje kao progenija ili retrogenija. Mnogi pacijenti već u adolescentskom dobu osećaju nelagodnost zbog upadljive izbačenosti ili uvučenosti brade. U nameri da za svoju tegobu pronađu efikasno rešenje, najpre zakazuju pregled, a potom i operaciju u Specijalističkoj ordinaciji za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar.

Pročitajte još i: Imajte bradu kakvu želite uz pomoć genioplastike!
Mlada pacijentkinja K. A. obratila nam se kako bi rešila problem isturenosti i asimetrije donje vilice, ponekad pogrešno nazvanim progenijom. Kroz priređeni tekst i fotografije, može se saznati sve o njenom izgledu i tegobama koje je imala pre operacije mandibularnog prognatizma. Poboljšanje izgleda nakon izvođenja zahvata od strane prof. dr Zorana Stajčića rezultiralo je povratkom samopouzdanja i nesumnjivim zadovoljstvom.  

Na koji način se izvodi operacija vilice?

Cilj ortognatske hirurgije (grč. ortho, prav i lat. gnathus, vilica) jeste ispravljanje nepravilnosti viličnih kostiju i dovođenje vilica i zuba u normalnu poziciju. Kod određenih pacijenata, neophodno je izvršiti operaciju samo jedne vilice – maksilarnu ili mandibularnu osteotomiju. Ponekad je potrebna istovremena korekcija maksile i mandibule (bimaksilarna osteotomija).

Važno je znati da operacija vilice nije preporučljiva kod pacijenata mlađih od 18 godina, kada se završava rast i razvoj.

operacija vilice beograd centar 4

Primenom tradicionalnih i modernih metoda, uz korišćenje najsavremenijih tehnoloških dostignuća, prof. dr Zoran Stajčić stekao je reputaciju maksilofacijalnog hirurga koji uspešno operiše i najkomplikovanije deformitete i oboljenja vilica, lica, poglavine i vrata.

Na specijalističkom pregledu i nakon radiografije vilica, najpre se dijagnostikuje dati problem, a zatim se predočava plan njegovog hirurškog lečenja.

Operacija vilice se obično izvodi kroz usta i pacijent nema razloga da bude zabrinut zbog ožiljka. Prilikom ovog zahvata u opštoj anesteziji, vrši se osteotomija i repozicija viličnih kostiju. Zatim sledi njihovo fiksiranje titanijumskim mini-pločama i zavrtnjima kako bi ostale u novom položaju.

Pročitajte još i: Prelom donje vilice – Kako do njega dolazi i na koji način se leči?

Period oporavka posle operacije – Šta pacijent može očekivati?

Međusobno povezivanje vilica po pravilu nije potrebno. Ali, ono što je obavezno u tronedeljnom postoperativnom periodu jeste nošenje gumica kako bi rezultati bili očuvani, a zagrižaj stabilizovan. Prema planu ortodontske terapije, pacijent će nastaviti sa nošenjem ortodontskog aparata.

Očekivano je otežano otvaranje usta u prvim postoperativnim danima, a ishrana je tečna i kašasta. U prvih mesec dana, preporučuje se izbegavanje fizičkog napora i uobičajeno pranje zuba pastom i četkicom.

Iako hirurgija vilice može na prvi pogled izgledati zastrašujuće, sigurnost dolazi iz saznanja da problem koji imate poveravate jednom od najiskusnijih i najboljih hirurga na ovim prostorima – prof. dr Zoranu Stajčiću.

Sveobuhvatan i empatičan pristup svakom pacijentu, uz sagledavanje relevantnih aspekata koji se tiču isključivo njega, nemerljiva su beneficija svih onih koji su na klinici Beograd–Centar  korigovali nepravilnosti lica i vilica.

„Velika umetnost nastavlja tamo gde priroda završava.“ (Mark Šagal)

Možda bi se isto moglo reći i za maksilofacijalnu hirurgiju – ona koriguje prirodne ili stečene deformacije lica i vilica, doprinoseći izgledu lica, poglavine i vrata. Upravo primenom  pouzdanih metoda ove hirurške grane, ali i velikog znanja i iskustva, profesor Stajčić je brojnim pacijentima pomogao da unaprede svoj izgled. Operacijom vilice, nosa, čela, jagodica, usana ili brade, postignuto je usaglašavanje njihove forme sa potrebama i željama pacijenata.

Muče vas nedoumice u vezi sa korekcijama na vašem licu, poglavini ili vratu? Pozovite nas!

Bilo da imate jasnu predstavu kako želite da izgledate, bilo da niste sasvim sigurni šta bi na vašem licu tačno trebalo menjati, zakažite konsultacije na našoj klinici i dobijte prave odgovore. Kao jedan od najeminentnijih savremenih maksilofacijalnih i estetskih hirurga, prof. dr Zoran Stajčić će predložiti najsvrsishodnije rešenje za vas.

Možete nam se javiti svakog radnog dana, od 11 do 19 č., na neki od sledećih brojeva telefona: +38111 3610 365 ili +38165 3610 651.

Pročitajte još i: Plastična hirurgija – Značajan doprinos estetici lica
46 Comments
 • Vlada
  09/05/2021 at 19:34

  Pozdrav
  Koliko Kosta operacija za mandibularni prognatizam? Ili progenija

 • Marija Škrbić
  29/05/2021 at 20:50

  Pozdravljeni, imam uvucenu gornju vilicu, zanima me priblizba cijena zahvata operativnog kod vas i informacija, po citanju ako sam zakljucila dobro i poslije operacije se nosi proteza, koliko dugo i da li je i ona uracunata u cijenu? Hvala unaprijed. Lp, Marija

 • Marko
  21/06/2021 at 23:12

  Postovani, koja je cena celog pripremanja za operaciju i sama operacija, znaci sve zajedno sa ortodontskim aparatom i operacijom? Unapred hvala

 • Anna
  24/06/2021 at 04:04

  Imam uvučenu donju vilicu, pritom je sa jedne strane kraća što prouzrokuje asimetričnost. Zanima me otprilike cena korekcije takvog problema. Pozdrav.

 • Sandra Radovanović
  23/07/2021 at 22:09

  Dobar dan, imam nedovoljno razvijeniju gornju vilicu a samim tim i problem sa donjom vilicom koja je šira i isturenija od gornje? Koja je cena operacije?

 • Ivan
  03/08/2021 at 13:52

  Pozdrav, imao sam prelom donje vilice na sparingu, otprilike lokacija 2 cm ispod uveta. Zanima me cena operacije sa titanijumskim poločicama i da li se ona preporučuje? Hvala

 • Maja
  16/09/2021 at 20:34

  Poštovani,
  Imam progeniju i zanima me cena operacije. Hvala unapred na odgovoru.

 • Stefan
  25/09/2021 at 09:48

  Postovani, imam uvucenu donju vilicu i zanima me cena celog procesa operacije?

 • Stefan
  25/09/2021 at 09:49

  Postovani, zanima me cena celokupnog procesa operacije uvucene donje vilice?

 • B. Zeljkovic
  05/10/2021 at 12:27

  Poštovani,
  Oko same pripreme i izvođenja operacije progenija sam već prilično informisan. Ono što me zanima je da li se posle operacije, mislim na duži period vremena, pojavljuju neki problemi zbog titanijuma koji ostaje u telu i da li je zbog lomljenja kostiju moguće na tim mestima očekivati pojavu nekih dodatnih zapleta (npr. rak čeljusti). Ukratko, da li imamo višedecinijska iskustva pacijenata koji su imali ovu vrstu operacije. U napred Vam se zahvaljujem za odgovor.

 • Mirko
  25/10/2021 at 12:31

  Postovani,

  Mozete li mi poslati cenu operacije donje uvucene vilice?

  Hvala

 • Tamara
  25/10/2021 at 21:10

  Postovani,

  Gornja vilica mi je uska i manje razvijena od donje sto stvara cudan izgled mom licu i meni licno se ne svidja. Sa 11 godina su mi vadili sve cetvorke iz vilice jer mi je vilica previse uska da bi stali svi zubi i tako su mi “resili“ problem uskog osmeha. Takodje jagodicne kosti su mi manje izrazene kao i cela gornja vilica i jedna jagodicna kost je vise udubljena od druge. Ono sto me zanima je cena operacije za uvucenu gornju vilicu.

  Hvala unapred.

 • Stefan
  01/11/2021 at 21:47

  Postovani.
  Imam izbacenu donju vilicu i ide u levu stranu za dva zuba posto je desna strana vilice duza.Prednji sekutici se ne podudaraju zbog izbacenosti donje vilice i ne izgovaram jasno reci. Interesuje me koji operacijski zahvat preporucujete i cenu takve operacije. UNAPRED ZAHVALAN.

 • Mihajlo
  07/11/2021 at 23:30

  Postovani, imam izbacenu donju vilicu. Stomatolog mi je rekao da treba da idem na operaciju i donje i gore vilice(da bi bilo perfektno), takodje mi je rekao da treba i vrh brade da mi se skrati. Koliko kosta cela operacija, vec nosim fiksnu protezu oko 2 godine ali ne znam kolika je cena, vokeo bih da uradim kod Vas

 • Jelena
  10/11/2021 at 17:12

  Postovani,
  Imam uvucenu donju vilicu. Zanima me cena ove celokupne operacije.
  Hvala unapred na odgovoru.

Ostavite komentar