Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Saznajte: da li operacija vilice spada u domen maksilofacijalne hirurgije?

operacija vilice beograd centar 2

Saznajte: da li operacija vilice spada u domen maksilofacijalne hirurgije?

Operacija vilice je intervencija koju maksilofacijalni hirurg izvodi uz primenu metoda i tehnika ortognatske hirurgije, prilagođenih svakom zasebnom slučaju. U okviru ortognatske hirurgije leče se deformacije vilica i kostiju lica, urođene ili stečene.

Šta pacijenti najčešće podrazumevaju pod pojmom operacije vilice?

Mnogi ljudi se rađaju sa određenim anomalijama vilica, koji su za njih velika svakodnevna smetnja, bilo funkcionalna, bilo estetska. U brojnim slučajevima, ortodoncija sama ne može dati željene rezultate. Tada se ortognatska hirurgija nameće kao adekvatna podrška i izlaz iz date situacije.

operacija vilice beograd centar 3

Pod pojmom ortognatske hirurgije, odnosno operacije vilica, većina pretpostavlja korekciju deformiteta kao što su:

 1. uvećana vilica;
 2. isturena donja vilica – mandibularni prognatizam;
 3. uvučena donja vilica – mandibularni retrognatizam;
 4. isturena gornja vilica – maksilarni prognatizam;
 5. uvučena gornja vilica – maksilarni retrognatizam;
 6. isturena brada – progenija;
 7. uvučena brada – retrogenija;
 8. izbačeni (istureni) gornji prednji zubi – alveolarna protruzija;
 9. otvoreni zagrižaj – apertognatija;
 10. duboki zagrižaj;
 11. ukršteni zagrižaj;
 12. asimetrija vilica.

Karakteristike anomalija vilica

Prvih deset tipova deformiteta vilica uočljivi su kada se lice sagledava iz profila (sagitalne nepravilnosti), dok su poslednja dva primetna gledano spreda (transferzalne nepravilnosti). Većina je genetskog karaktera, a njihova izraženost je manjeg ili većeg stepena. Patološka prominencija gornje ili donje vilice obično ometa normalno funkcionisanje pacijenata. To je posebno slučaj kod poremećaja zagrižaja, kada su disanje, hranjenje, gutanje i govor znatno otežani.

Poremećaji donje i gornje vilice se manifestuju kao njihova preterana uvučenost ili isturenost. Kod pacijenata kod kojih je dijagnostikovan mandibularni ili maksilarni prognatizam, odnosno retrognatizam, maksilofacijalni hirurg će korigovati datu nepravilnost.

operacija vilice beograd centar 1

Kod otvorenog zagrižaja ne dolazi do kontakta između gornjih i donjih sekutića čak ni pri zatvaranju usta. U slučaju alveolarne protruzije isto je primetno odsustvo međusobnog dodira vilica usled abnormalne izbačenosti gornjih zuba. Duboki zagrižaj podrazumeva takav odnos gornjih i donjih prednjih zuba u kom gornji zubi duboko prelaze preko zuba donje vilice, a donji zubi dodiruju nepce gornje vilice. Ukršteni zagrižaj može biti prednji i bočni. U prvom slučaju, dolazi do ukrštanja prednjih gornjih i donjih zuba, dok u drugom učestvuju bočni zubi.

Donja vilica u muškaraca je prirodno naglašenija u odnosu na ženski pol i jedan je od dominantnih delova muškog lica. Ipak, njena isturenost ili uvučenost ponekad su suviše izražene, toliko da narušavaju estetiku cele maksilofacijalne oblasti. U tom slučaju, preporučljivo je podvrći se hirurškom vraćanju vilice u normalan odnos.

Asimetrija vilica nije retka pojava i ona takođe zahteva hiruršku intervenciju. Kod ovog poremećaja, vrši se ispravljanje vilica sa ciljem njihovog dovođenja u pravilan položaj.

Brada takođe može biti u disharmoničnom odnosu sa ostatkom lica, što se manifestuje kao progenija ili retrogenija. Mnogi pacijenti već u adolescentskom dobu osećaju nelagodnost zbog upadljive izbačenosti ili uvučenosti brade. U nameri da za svoju tegobu pronađu efikasno rešenje, najpre zakazuju pregled, a potom i operaciju u Specijalističkoj ordinaciji za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar.

Mlada pacijentkinja K. A. obratila nam se kako bi rešila problem isturenosti i asimetrije donje vilice, ponekad pogrešno nazvanim progenijom. Kroz priređeni tekst i fotografije, može se saznati sve o njenom izgledu i tegobama koje je imala pre operacije mandibularnog prognatizma. Poboljšanje izgleda nakon izvođenja zahvata od strane prof. dr Zorana Stajčića rezultiralo je povratkom samopouzdanja i nesumnjivim zadovoljstvom.  

Na koji način se izvodi operacija vilice?

Cilj ortognatske hirurgije (grč. ortho, prav i lat. gnathus, vilica) jeste ispravljanje nepravilnosti viličnih kostiju i dovođenje vilica i zuba u normalnu poziciju. Kod određenih pacijenata, neophodno je izvršiti operaciju samo jedne vilice – maksilarnu ili mandibularnu osteotomiju. Ponekad je potrebna istovremena korekcija maksile i mandibule (bimaksilarna osteotomija).

Važno je znati da operacija vilice nije preporučljiva kod pacijenata mlađih od 18 godina, kada se završava rast i razvoj.

operacija vilice beograd centar 4

Primenom tradicionalnih i modernih metoda, uz korišćenje najsavremenijih tehnoloških dostignuća, prof. dr Zoran Stajčić stekao je reputaciju maksilofacijalnog hirurga koji uspešno operiše i najkomplikovanije deformitete i oboljenja vilica, lica, poglavine i vrata.

Na specijalističkom pregledu i nakon radiografije vilica, najpre se dijagnostikuje dati problem, a zatim se predočava plan njegovog hirurškog lečenja.

Operacija vilice se obično izvodi kroz usta i pacijent nema razloga da bude zabrinut zbog ožiljka. Prilikom ovog zahvata u opštoj anesteziji, vrši se osteotomija i repozicija viličnih kostiju. Zatim sledi njihovo fiksiranje titanijumskim mini-pločama i zavrtnjima kako bi ostale u novom položaju.

Period oporavka posle operacije

Međusobno povezivanje vilica po pravilu nije potrebno. Ali, ono što je obavezno u tronedeljnom postoperativnom periodu jeste nošenje gumica kako bi rezultati bili očuvani, a zagrižaj stabilizovan. Prema planu ortodontske terapije, pacijent će nastaviti sa nošenjem ortodontskog aparata.

Očekivano je otežano otvaranje usta u prvim postoperativnim danima, a ishrana je tečna i kašasta. U prvih mesec dana, preporučuje se izbegavanje fizičkog napora i uobičajeno pranje zuba pastom i četkicom.

Iako hirurgija vilice može na prvi pogled izgledati zastrašujuće, sigurnost dolazi iz saznanja da problem koji imate poveravate jednom od najiskusnijih i najboljih hirurga na ovim prostorima.

Sveobuhvatan i empatičan pristup svakom pacijentu, uz sagledavanje relevantnih aspekata koji se tiču isključivo njega, nemerljiva su beneficija svih onih koji na klinici Beograd–Centar  korigovali nepravilnost vilica.

Leave a Reply