Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Plastična hirurgija – Značajan doprinos estetici lica

plastična hirurgija beograd centar 1

Plastična hirurgija – Značajan doprinos estetici lica

Plastična hirurgija je široka medicinska oblast, čiji je predmet korekcija, odnosno rekonstrukcija delova ljudskog tela. Potrebe za plastičnom hirurgijom mogu biti raznolike. Ipak, sve se mogu podvesti pod cilj uspostavljanja maksimalne telesne funkcionalnosti ili lepšeg izgleda.

Razvoj plastične hirurgije

Premda se misli kako je plastična hirurgija tekovina modernog doba, ona svoje početke nalazi još u doba starog Egipta. Drevni Egipćani su između 3000. i 2500. g. p. n. e. ostavili prvi zapis o operaciji slomljenog nosa. O uspešnosti te operacije svedoči i to što su egipatske tehnike hirurške rekonstrukcije frakturisanih kostiju prenete kasnije u Indiju.

Ondašnji lekar Sušruta bio je prvi koji je primenio metod prenošenja kože sa čeone regije kako bi rekonstruisao nos.

U to vreme, amputacija nosa je bila prisutna ne samo kod indijskih ratnih invalida, nego i kao kazna za krađu.

Pomenuti lekar je iznašao hiruršku metodu kojom je unesrećenima uspevao da koliko-toliko vrati normalan izgled. Budući da je ovo bio inicijalni zahvat rekonstrukcije nosa kožom sa čela, u modernoj rinoplastici on se naziva Indijskom metodom.

Zahvaljujući britanskim hirurzima, koji su odlazili u Indiju da bi naučili autentične tehnike rinoplastike, ova metoda je preneta širom sveta. Početkom XX veka, novozelandski otorinolaringolog Ser Harold Giliz usavršio je ajurvedsku operativnu tehniku. Kasnije, u vojnoj bolnici u Kembridžu, sa svojim saradnicima osniva prvu kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju. Zbog svog naučnog i praktičnog doprinosa, smatra se utemeljiteljem savremene plastične hirurgije.

Primenjujući njene principe u Londonu nakon Prvog svetskog rata, pomogao je mnogim povratnicima sa ratišta u sanaciji teških povreda lica. Naime, vojnici su se iz rata vraćali sa licima unakaženim do neprepoznavanja. Zahvaljujući metodama plastične hirurgije, oni su dobijali svojevrsne maske kojima bi prekrivali nagrđene delove.

U to vreme, plastične intervencije na licu bile su nezamislivo bolne i rizične po život. Ipak, invalidi su im pribegavali jer su pomoću njih mogli ponovo voditi relativno normalan život.

Pročitajte još: Maksilofacijalni hirurg i zbrinjavanje deformacija lica i vilica

Da li su isto plastična hirurgija i estetska hirurgija?

Plastična hirurgija je širi pojam od estetske hirurgije iako je ova druga jedna od najpoznatijih njenih grana. Ova hirurška oblast uključuje različite vidove rekonstruktivne hirurgije, hirurgije ruku, mikrohirurgije i saniranja opekotina.

plastična hirurgija beograd centar 2

Od druge polovine XX veka, plastičnom hirurgu se obraća sve veći broj ljudi isključivo sa estetskim zahtevima. Nos, čelo, jagodice, usne, brada ili uši… Sve su to delovi poglavine i lica koje je moguće korigovati prema željama pacijenata.

Korekcija očnih kapaka, zatezanje lica i uklanjanje bora takođe su neki od zahvata koji spadaju u domen estetske hirurgije lica.

Pročitajte još i: TOP 5 plastičnih operacija iz ugla maksilofacijalnog i estetskog hirurga

Plastična hirurgija – Kada treba stati sa intervencijama?

Sa ekspanzijom masmedija, popularna kultura je vršila veliki uticaj i na „obične“ ljude. Upućeni na svetske filmske i estradne zvezde, mnogi su poželeli da i sami izgledaju isto. Plastične operacije su popularizovane i predstavljene kao nešto svakodnevno i lako dostupno.

Tako je korigovanje delova lica u skladu sa trendovima poslednje tri decenije uobičajeno i u našoj sredini.

Sve je više estetskih intervencija koje većina sebi može priuštiti.

plastična hirurgija beograd centar 3

Međutim, odsustvo estetskih i funkcionalnih kriterijuma, mnoge odvodi u krajnost.

Gotovo izobličeni od silikonskih filera i plastičnih operacija, mnogi na kraju postaju nezadovoljni svojim izgledom. Osim toga, njihovo lice gubi primarne funkcije, te je otežana ili čak onemogućena mimika. Pacijenti teško pomeraju usne, ne mogu skupiti obrve ili naborati čelo, otežano je hranjenje i osmehivanje. Lice dobija plastičan, neprirodan izgled i postaje odurno.

Estetski hirurg koji drži do lekarske etike i kvaliteta svoga rada, nikada neće pristati da preko mere operiše pacijenta. On će mu predložiti rešenje koje će odgovarati i njegovim željama i medicinskim postulatima.

Pročitajte još i: Estetske intervencije na licu u dvadesetim godinama

Fejslifting i plastična hirurgija

Većina ljudi, kada dođe u kasne tridesete, počinje da razmišlja o vremenu i tragu koji ono ostavlja na njihovom licu. Opuštena koža i vrećice ispod očiju čest su razlog zbog kojih se kuca na vrata estetskog hirurga. Ako uz ove dokaze vremenskog proticanja postoji i neki genetski defekt, donosi se odluka o estetskoj korekciji.

Takozvana antiejdžing medicina ponekad se meša sa plastičnom hirurgijom. Međutim, kozmetički tretmani za podmlađivanje najčešće podrazumevaju primenu botoksa i filera. Zbog toga se oni koriste u cilju manjih modifikacija na licu i telu. Uz to, ovom vrstom korekcija mogu se baviti i kozmetičari, dok se hirurgijom mogu baviti isključivo plastični i estetski hirurzi.

plastična hirurgija beograd centar 4

Pored rejuvenacije lica, savremena plastična hirurgija nudi mogućnost korigovanja urođenih ili stečenih facijalnih deformiteta. Frakture kostiju lica, poglavine i vrata, leče se u okviru plastične i maksilofacijalne hirurgije. Tumori kože lica, kao i glave i vrata takođe spadaju u delokrug intervencija koje se izvode u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar.

Estetske i druge hirurške korekcije  zahvati su kojima već treću deceniju pristupamo profesionalno i odgovorno. Preko 2.000 rekonstruktivnih i estetskih zahvata dokaz su da naš rad nailazi na dobar prijem i poverenje pacijenata.

Pročitajte još i: Estetska hirurgija i implantologija – Izgledajte savršeno za venčanje!
Podelite:
17 Komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com