Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

Follow Us

Tumori glave i vrata

tumori glave i vrata beograd centar 3

Tumori glave i vrata

Tumori glave i vrata čine grupu najučestalijih karcinomskih oboljenja i u svetu su peti po redu oblik karcinoma. Ova vrsta tumora je predmet kliničke analize i tretmana više medicinskih disciplina: otorinolaringologije, onkologije, radiologije i maksilofacijalne hirurgije.

Tumori uopšteno predstavljaju abnormalno i nekontrolisano povećanje volumena određenog tkiva. U zavisnosti od rapidnosti rasta, forme i kompromitovanja okolnog tkiva, oni mogu biti benigni (dobroćudni) i maligni (zloćudni).

Tumori glave i vrata – Uzroci, lokalizacije i karakteristike

Kao najčešće uzroke tumora glave i vrata, literatura beleži pušenje, žvakanje duvana, alkohol i infekcije humanim papiloma virusima (HPV). Ovi tumori su karakteristični za takozvano srednje doba, odnosno za životni period 50–70. godine, ali se mogu javiti i ranije. Od njih češće oboljevaju muškarci nego žene.

Sistematizacija tumora glave i vrata vrši se prema regiji u kojoj se javljaju. Ovi tumori nastaju u gornjim disajnim i digestivnim putevima, zahvataju organe vida i sluha, ali i kosti baze lobanje.

Planocelularni karcinomi se mogu manifestovati i na sinusima, pljuvačnim žlezdama i tiroidi. Pojavljuju se i na mekim tkivima poglavine i vrata: uhu, nosu i paranazalnim šupljinama (sinusima). Česti su i u usnoj duplji, orofarinksu (ždrelu) i larinksu (grkljanu).

tumori glave i vrata beograd centar 4

Osim u ostvarivanju primarnih funkcija organizma (disanje, čula, hranjenje), većina ovih organa učestvuje u artikulaciji glasova. Zbog toga stvaranje tumora glave i vrata za posledicu ima i otežavanje, odnosno onemogućavanje govora.

Ipak, učestalost ovih tumora nije ravnomerna, te su neki češći od drugih. Posle malignog tumora usne duplje, laringealni karcinom predstavlja najčešći tumor glave i vrata.

Premaligne lezije i maligni tumori glave i vrata

Premaligne lezije, odnosno promene na sluznici, potencijalni su nosioci rizika pojave maligniteta. Leukoplakija predstavlja beličastu izmenu sluzokože i nosi rizik od pojave melanoma oko 30 %. Drugi premaligni simptom je eritroplakija – pojava tamnocrvene sluzokože, koja nosi kancerogeni rizik od čak 60 %.

Pokazatelji prisustva tumora glave i vrata mogu biti različiti i zavise od obima i regije koju su zahvatili.

Sledeći simptomi mogu upućivati na tumor: disfagija (otežano i bolno gutanje) i osećaj da se u ždrelu nalazi strano telo. Pokazatelj tumora može biti i promena boje glasa (naročito dugoročna promuklost). Učestalo nosno krvarenje, zapušenost jedne nozdrve i unjkavost takođe mogu biti znaci za zabrinutost. I zapušenost ušiju, oslabljenost sluha, dupliranje vizuelnih prikaza, paraliza kranijalnih nerava, ciste i otečenost vilice isto upozoravaju na kancerozno stanje.

Rast benignih tumora je spor i njihov oblik je strogo determinisan. Maligni tumori su pak brzorastući, nedefinisane forme i veoma agresivni i destruktivni – brzo razaraju hrskavicu i kosti. Oni su infiltrativni, što znači da prodiru duboko, šireći se u limfne čvorove (limfogene metastaze) i krvne sudove (hematogene metastaze). Na taj način, fatalno ugrožavaju i udaljene zdrave organe (najpre pluća).

Lekaru se hitno treba obratiti ukoliko su na usnama ili u usnoj duplji (jezik, nepca) prisutne ranice. Ako su krajnici uvećani, a na vratu i štitnoj žlezdi su primetni čvorovi, takođe treba otići na pregled. Simptomi kod dobroćudnih tumora uobičajeno su oskudni, dok se kod zloćudnih manifestuju tek u poodmakloj, i najčešće inoperabilnoj fazi.

tumori glave i vrata beograd centar 2

Za detekciju tumora maksilofacijalne regije, od primarne je važnosti precizno uzeta anamneza i detaljno sproveden klinički pregled. Ovaj pregled obuhvata CT radiografiju, magnentnu rezonancu, laboratoriju i, po potrebi, biopsiju. U maksilofacijalnoj hirurgiji, za dijagnostiku tumora krvnih sudova koristi se još i angiografija.

Odontogeni tumori i tumori usne šupljine i viličnih kostiju

U tumore specifične za orofacijalnu regiju spadaju tumori dentalnih tkiva i tumori viličnih kostiju.

Fibrom predstavlja jedan od najčešćih tumora mekog vezivnog tkiva. Najčešće se javlja na koži orofacijalne regije, odnosno u sluzokoži usta. Retko se javlja u viličnim kostima. Tada se manifestuje kroz tri forme: kao periostalni fibrom, centralni fibrom ili osificirajući fibrom. Prvi je čvrsto spojen sa kosti, ali u nju ne prodire. Drugi se javlja unutar kosti, naduvava je i pomera zube iz ležišta. Treći fibrom pak stvara koštano tkivo, najčešće u donjoj vilici.

Miksom je redak benigni tumor, koji nastaje u mekim tkivima oralne i nazalne duplje, odnosno u viličnim kostima (odontogeni miksom). Zbog svog okruglog oblika i meke strukture, miksom mekih tkiva često navodi na zaključak da se radi o cisti.

Odontogeni miksom se češće javlja u gornjoj nego u donjoj vilici. Od fibroma se obično razlikuje po mekšoj konzistenciji. Međutim, nekada je neophodno izvršiti histološku analizu kako bi se utvrdila vrsta tumora.

Lipom (benigni tumor masnog tkiva) u usnoj duplji se retko javlja. Ako se pojavi, to je na jeziku, sluzokoži obraza ili na podu usne duplje. U tom slučaju, obavezna je ekstirpacija, odnosno hirurško odstranjenje.

Miom nije čest u maksilofacijalnom području i javlja se obično unutar kože, u veličini zrna graška. Ovaj dobroćudni tumor se retko javlja na gingivama i sluzokoži tvrdog nepca i jezika.

Hondrom je tumor hrskavičnog i koštanog tkiva, koji se retko javlja u viličnim kostima. U ustima, obično se nalazi na lateralnoj strani donje vilice ili u predelu viličnog zgloba. Najčešća pozicija je na nepcu ili oko korena jezika.

U tumore glave i vrata spadaju još i: tumori krvnih i limfnih sudova, osteomi, egzostoze, neurinomi neurofibromatoze.  Javljaju se još i papilomi,granulomi vilica, odontomi, ameloblastomi i dr.

Terapija tumora glave i vrata

Terapija tumora glave i vrata podrazumeva maksilofacijalnu hirurgiju i zračenje. One mogu biti primenjivane pojedinačno ili u kombinaciji sa hemioterapijom.

Maksilofacijalna hirurgija je hirurška dispilina u čiji domen spada operativno lečenje traumatologije vilice, kostiju i mekih facijalnih tkiva, te hirurško zbrinjavanje karcinoma usne duplje i pljuvačnih žlezda.

tumori glave i vrata beograd centar 1

U delokrug ove discipline spada terapija fibroma mekih tkiva i viličnih kostiju. U slučaju fibroma mekih tkiva, obavezna je ekscizija tumora, pri čemu se defekti kože ušivaju.

Kod fibroma viličnih kostiju, obavezna je resekcija tumorom zahvaćenog koštanog dela.

Tumori glave i vrata – Period rekonvalescencije

Postoperativno lečenje obuhvata redovne kontrole kod ordinirajućeg hirurga kako bi se predupredio recidiv.

Budući da je konzumiranje duvana i alkohola na prvom mestu uzročnika raka, od pacijenata se očekuje prestanak njihove upotrebe. To je najbolji način sprečavanja recidiva bolesti ili njene metastaze na druge organe, poput pluća ili jednjaka.

Važno je potražiti pomoć na vreme

Od egzistencijalne je važnosti prepoznati simptome na vreme. Pri prvim naznakama i neuobičajenim pojavama u predelu glave i vrata, neophodno je što pre zakazati pregled. Nemojte čekati da vas izraslina zaboli – bol je najčešće pokazatelj faze u kojoj je izlečenje najčešće nemoguće.

Višedecenijsko iskustvo u hirurškom lečenju tumora glave i vrata u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar reper je za kvalitetnu medicinsku negu.

Ne dajte da vas strah osujeti: ne odlažite konsultacije i eventualno dijagnostičko ispitivanje. Nekad je svaki minut važan!

Leave a Reply