Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS
Beograd Centar  >  Implantologija   >  Implantologija − Efikasno rešenje za problem bezubosti
implantologija beograd centar

Implantologija − Efikasno rešenje za problem bezubosti

Implantologija predstavlja naučnu disciplinu čiji je predmet ugradnja implanata u viličnu kost, parcijalno ili totalno bezubu. Ugrađivanjem implanata, postiže se prevashodno funkcionalni efekat: narušeni dentalni niz ponovo se uspostavlja, čime se omogućava normalno funkcionisanje vilica.

Zašto su nam zubi toliko važni?

Zubi služe za kidanje i žvakanje hrane, odnosno vrše njenu pripremu za digestivni trakt. Iako je primarna upotreba zuba, dakle, biološki determinisana, ne treba zanemariti ni njihovu estetsku funkciju. Lep i širok osmeh ozrači lice i budi prijatnost kod posmatrača, odnosno sagovornika.

U kojim slučajevima implantologija nalazi svoju primenu?

Implantologija ima najznačajniju ulogu u slučajevima gubitka zuba usled traume, karijesa ili parodontoze.

Neredovno i nepravilno pranje zuba može imati dugoročne posledice. Oboljenja krunice, vrata ili korena zuba, kao i okolnog tkiva, samo su neke od njih. Negativne promene na zubima se manifestuju kao karijes, odnosno kao zapaljenski proces ili cista.

Pročitajte još i: Oralna hirurgija – Dentogene infekcije

Implantologija i njena uloga u lečenju parodontopatije

Nedovoljna higijena zuba i usne duplje može dovesti i do pojave ozbiljnog i progresivnog oboljenja − parodontopatije.

Alveolarno povlačenje i ogoljenje vrata zuba javlja se postepeno. Usled slabosti potpornog tkiva, zubi počinju da se klate i na kraju ispadaju. Ukoliko se ne leči, parodontoza može dovesti do trajnog gubitka zuba i poremećaja celog dentalnog niza.

Zahvaljujući razvoju implantologije, ovaj problem je lako rešiv u Specijalističkoj ordinaciji Beograd−Centar.

Pročitajte još i: Ugradnja zubnih implanata – Luksuz ili potreba?

Prof. dr Zoran Stajčić govori o važnosti implanata.

Značaj implanata za oralno zdravlje

Delimična ili potpuna bezubost rešavaju se ugradnjom najsavremenijih i najpouzdanijih implanata renomiranih proizvođača. Ugradnjom implanta, čuvaju se okolni zubi, koji bi, u slučaju postavljanja mosta, morali biti brušeni.

implantologija beograd centar

U vilici bez ijednog zuba, implanti imaju zaista izuzetnu ulogu. Kao zamenici korena zuba, oni postaju nosači ne samo veštačke krunice, nego i parcijalnih i totalnih proteza.

Pročitajte još i: Zubna proteza na implantima

Zdravstveni značaj implanata ogleda se u tome što su izrađeni od najkvalitetnijeg materijala − titana, koji ne uzrokuje alergijske reakcije. Budući da su biokompatibilni, oni srastaju sa kosti i ljudski organizam ih ne odbacuje kao strano telo. Zbog toga mogu ostati u svom ležištu praktično do kraja života.

Vrste implanata

U zavisnosti od stomatološkog problema, implantolozima i pacijentima je na raspolaganju nekoliko vrsta implanata:

  1. transdentalni;
  2. endoosealni;
  3. subperiostalni;
  4. intramukozni.

Transdentalni implanti se javljaju u obliku igle i ugrađuju se kroz koren postojećeg zuba. S obzirom na to da su duži od korena, praktično produžavaju njegovu osovinu čineći ga stabilnijim. Indikovana stanja za primenu ove vrste implanata jesu slučajevi resorpcije ili preloma korene kosti, odnosno progresivnih cista i uznapredovale parodontopatije.

Endoosealni implanti se proizvode u formi cilindra ili šrafa i najzastupljeniji su u implantološkoj praksi (preko 95 %). Posebnom hirurškom tehnikom, ugrađuju se direktno u dentalnu kost. Nakon njihove ugradnje, omogućeno je lako postavljanje krunica, odnosno dentalnih mostova.

implantologija beograd centar

Subperiostalni implanti

Specifičnost ovih implanata ogleda se u njihovoj mrežastoj strukturi i složenosti njihove ugradnje. Primena ovih implanata je indikovana u slučajevima izraženog propadanja zuba, kada nije moguća primena endoosealnog implanta.

Komplikovanost ugradnje subperiostalnih implanata, ali i nastanak infekcije nakon nje, čine ih slabo zastupljenim u implantologiji (svega 5 %).

Intramukozni implanti

Primena ove vrste implanata nije česta zbog toga što se ne fiksiraju za kost, već za meko tkivo, odnosno sluzokožu. Nestabilnost tako ugrađene proteze, kao i pojava ranica i bola na sluzokoži, čine ih nepouzdanim i, time, slabo primenjivanim.

Pročitajte još i: Kako se ugrađuju zubni implanti?

Implantologija − Kreativno rešenje za dentalne komplikacije

Koliko je implantologija izazovna oblast medicine, svedoči veliko interesovanje stručne javnosti za rešavanje komplikovanih slučajeva.

U  monografiji Atlas dentalne implantologije i hirurgije očuvanja zuba, prof. dr Stajčić iznosi praktične i često revolucionarne sanacije najzahtevnijih komplikacija usta i zuba.

Promocija knjige „Atlas dentalne implantologije i hirurgije očuvanja zuba“

U čemu se ogleda značaj Atlasa?

Kreativnim podnaslovom ovog monumentalnog dela: Kako komplikaciju pretvoriti u kreaciju?, zainteresovanim implantolozima i oralnim hirurzima ponuđene su efikasne procedure, potkrepljene obiljem autentičnih ilustracija i video-priloga.

Govoreći o primerima iz prakse, prof. dr Stajčić je posebnu pažnju obratio na zadovoljstvo pacijenata zbog uspostavljanja normalne funkcije vilica. Njihova dodatna satisfakcija svakako proizilazi i iz poboljšane opšte estetike lica.

U Specijalističkoj ordinaciji Beograd−Centar, oralno zdravlje i dobrobit pacijenta uvek su na prvom mestu. Bogato iskustvo iz oblasti implantologije, maksilofacijalne i oralne hirurgije potvrda su kvaliteta naših intervencija.

Pročitajte još i: Maksilofacijalni hirurg i zbrinjavanje deformacija lica i vilica
Podelite:

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com