Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Lateralizacija (transpozicija) nerva kao priprema za zubne implante

Lateralizacija (transpozicija) nerva kao priprema za zubne implante

Lateralizacija (transpozicija) nerva označava oralnohirurški zahvat nužan u slučaju znatnog gubitka kosti alveolarnog grebena donje vilice. Naziv lateralizacija nerva se često izjednačava sa nazivom transpozicija nerva mentalnog otvora. U mnogim slučajevima, ove intervencije se istovremeno izvode. 

Kao i nadogradnja kosti vilicesinus-lift, lateralizacija (transpozicija) nerva takođe za cilj ima omogućavanje ugradnje zubnih implanata.

Pročitajte još i: Ugradnja zubnih implanata – Luksuz ili potreba? >>

Kada je indikovana lateralizacija (transpozicija) nerva?

Velika resorpcija koštanog tkiva mandibule posteriorno od mentalnog otvora indikacija je za lateralizaciju donjeg alveolarnog nerva.  Transpozicijom ovog nerva pomoću osteotomije, postižu se uslovi za postavljanje implanata veće dužine i ostvaruje se njihova bolja stabilnost.

Dakle, odgovarajućom hirurškom i implantološkom intervencijom, sprovodi se protetska rehabilitacija atrofičnog dela donje vilice.

Pročitajte još i: Bezuba vilica i nadogradnja kosti – Kako doći do implanata? >>

Koji su uzroci resorpcije kosti?

Progresivna resorpcija alveolarne kosti posledica je dugoročnog nezbrinjavanja vilice posle gubitka zuba. Do ekstrakcije zuba dolazi posle njihovog traumatskog izbijanja iz alveolarne čašice, kao i usled parodontopatije, hroničnih dentogenih infekcija i tumora vilica.

Ipak, najčešći razlog gubitka zuba i posledične resorpcije kosti jesu nelečene, uznapredovale karijesne lezije.

Kada dođe do redukcije zapremine kosti, smanjuje se i površina mastikatorne sluzokože i donjeg alveolarnog nerva, što onemogućava implantološki postupak.

Pročitajte još i: Nadogradnja vilične kosti radi ugradnje implanta >>

Kako se izvodi lateralizacija (transpozicija) nerva u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar?

Lateralizacija (transpozicija) nerva se primenjuje kod kosti čija je visina manja od 10 mm. Ovaj zahvat podrazumeva lateralno (bočno) preusmeravanje toka donjeg alveolarnog nerva. Izvodi se u lokalnoj anesteziji ili analgosedaciji, a prethodi mu klinički pregled i ortopantomografija.

Hirurški postupak

Po odizanju mukoperiostalnog režnja, oralni hirurg okruglim borerom uklanja korteks u projekciji mandibularnog kanala u željenom segmentu.

U jednom delu stvorenog žleba u korteksu, kiretom se odstranjuje spongioza do sadržaja kanala. Pogodnim instrumentom, „šesticom “ ili uzanom kiretom, koji se uvodi u kanal između neurovaskularnog snopa i spongioze, štiti se nerv od mogućeg oštećenja borerom.

Do oštećenja može doći prilikom finalnog uklanjanja kosti lateralnog zida mandibularnog kanala.

lateralizacija transpozicija nerva beograd centar 1

Neurovaskularni snop se kiretom odvaja od zidova mandibularnog kanala i pomera lateralno kako bi se stvorio prostor za bezbednu ugradnju implanata. Posle implantacije, neurovaskularni snop se pušta da pasivno nalegne na implante.

Kada je indikovana i transpozicija mentalnog otvora, učini se cirkumferentna osteotomija, oko 1 mm udaljena od mentalnog otvora.

Na taj način se kortikalni deo kosti mandibule (koji čini mentalni otvor) odvoji od spongioze u vidu prstena. Taj prsten se preseče na dva mesta i odvoji od mentalnog nerva.

U slučaju potrebe za ugradnjom većeg broja implanata, ponekad je indikovano i presecanje incizivnog nerva. Ovaj živac inerviše sekutiće. Kada su izvađeni, gubi svoju funkciju, što je najčešće slučaj kod indikacije za lateralizaciju (transpoziciju) nerva.

Ovakvim postupkom se postiže veća fleksibilnost pomenutih nerava, čime se smanjuje rizik od komplikacija.

Lateralizacija (transpozicija) nerva – Rizici i prednosti

Lateralizacija (transpozicija) nerva potpada pod intervencije višeg rizika sa aspekta funkcije alveolarnog i mentalnog nerva. Ipak, prednosti ove tehnike su mnogo značajnije:

  • istovremena ugradnja implanata tokom lateralizacije nerva, čime se smanjuje broj operacija i skraćuje vreme lečenja;
  • otklanjanje potrebe za vertikalnom augmentacijom alveolarnog grebena;
  • stabilnost ugrađenih implanata iznosi preko 95 %.

lateralizacija transpozicija nerva beograd centar 1

Pročitajte još i: Implantologija – Efikasno rešenje za problem bezubosti >>

Primat zubnih implanata u odnosu na druge protetske nadoknade

Zubni implanti su najsavremeniji i najpouzdaniji vid protetske nadoknade. S obzirom na to da ovi titanijumski šrafovi (ređe cilindri) imitiraju koren prirodnih zuba i da je njihovo srastanje sa viličnom kosti visokih 95 %, veoma su popularni.

lateralizacija transpozicija nerva beograd centar 4

Na tržištu postoje i implanti od cirkonijuma, namenjeni pacijentima koji iz bilo kog razloga ne žele prisustvo metala u organizmu ili su alergični na titanijum.

Koji god odabir da je u pitanju, na implantima se uspešno postavljaju krunice, mostovi i proteze u slučaju totalne bezubosti.

Tim oralnih hirurga i implantologa Specijalističke ordinacije za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar odgovoriće na sve potrebe i zahteve pacijenata u vezi sa protetskom rehabilitacijom vilica.

Pregled i intervencija se mogu zakazati svakog radnog dana, 11–19 č., pozivom na sledeće brojeve telefona: +38111 3610 651 i +38165 3610 651. Naše ljubazno i predusretljivo osoblje će zakazati konsultacije u terminu koji vam najviše odgovara.

Pročitajte još i: Zubna proteza na implantima >>
Podelite:
Trenutno bez komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com