Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Gubitak implanta – Simptomi i uzroci

gubitak implanta simptomi beograd centar 1

Gubitak implanta – Simptomi i uzroci

Gubitak implanta simptomi – važna je tema za sve koji nameravaju da ugrade implantat ili su ga već ugradili. Ugradnja zubnih implantata kod većine pacijenata je bez komplikacija, ali se u 5–10 % slučajeva one ipak manifestuju.

odbacivanje implantata simptomi beograd centar 3

Glavna komplikacija implantološkog zahvata je gubitak implanta, a u tekstu koji sledi saznaćete kako do njega dolazi i na koji ga način možete prepoznati.

Pročitajte još i: Ugradnja zubnih implanata – Luksuz ili potreba? >>

Gubitak implanta simptomi

Nekoliko znakova i simptoma sigurno pokazuju da dolazi do gubitka implanta. Ponekad se oni javljaju rano, brzo po ugradnji implanta, dok su nekad potrebni meseci ili čak godine da bi se pokazali. To su:

 1. bol na mestu implantacije;
 2. otok;
 3. poteškoće sa žvakanjem;
 4. zapaljenje gingive oko implanta (periimplantitis);
 5. recesija (povlačenje) desni;
 6. rasklimanost implanta;
 7. povišena telesna temperatura.

Na kontrolnom pregledu će biti ustanovljeno o kakvom je problemu reč i da zaista postoji pretnja od gubitka implanta. U slučaju dijagnostikovanja periimplantitisa u ranoj fazi, moguće je sanirati ga čišćenjem implanta i okolnog područja. Tom prilikom će pacijent biti posavetovan da ubuduće obrati posebnu pažnju na sprovođenje temeljne higijene implanta.

Šta dovodi do gubitka implanta?

Faktori koji mogu biti presudni za gubitak implanata raznoliki su, a neki su određeni navikama samog pacijenta:

 • neuspela osteointegracija zbog nedostatka vilične kosti;
 • recesija gingive i periimplantitis;
 • resorpcija alveolarnog grebena donje vilice;
 • spušteni pod maksilarnog sinusa;
 • autoimune bolesti i druga stanja;
 • loša oralna higijena;
 • pušenje;
 • jatrogena trauma.

odbacivanje implantata simptomi beograd centar 2

Za planiranje implantološke terapije, neophodno je sagledati sve aspekte i utvrditi da li je pacijent odgovarajući kandidat za nju. Ponekad je bolje sačekati da se određene prepreke otklone, a sa njima i rizik od neuspeha implantacije.

Stoga se pregled iskusnog oralnog hirurga i implantologa, ortopantomografija i anamneza smatraju presudnim za uspeh implantološke terapije.
Pročitajte još i: Kako se ugrađuju zubni implanti? >>

Neuspela osteointegracija zbog nedostatka vilične kosti

Do smanjenja zapremine koštanog tkiva vilice dolazi zbog dugoročnog odlaganja nadoknade izgubljenih zuba implantima. Gubitak vilične kosti je inače moguća prepreka implantološkom zahvatu.

Ako se nedovoljna zapremina kosti zanemari pre ugradnje i ne nadoknadi koštanim transplantom, doći će do gubitka implanta. Ova komplikacija nastaje usled nedostatka uslova za osteointegraciju (srastanje implanta sa kosti).

Redukcija kosti je prisutna i u parcijalno i u potpuno bezubih pacijenata. Stoga, da bi se obezbedila odgovarajuća podrška implantu, izvodi se nadogradnja vilične kosti.

Pročitajte još i: Bezuba vilica i nadogradnja vilične kosti – Kako doći do implanata? >>

Recesija gingive i periimplantitis

Recesija gingive označava ogoljenje zubnog korena / implanta i, ako se ne operiše, može biti razlog neuspeha implantacije. Ovo stanje se zbrinjava u okviru mukogingivalne hirurgije.

Posle ugradnje implanata, obavezno je valjano održavanje oralne higijene. Da bi se sprečila pojava infekcije, veoma je važno uklanjati plak i sprečiti prodor patogena u okolno periradikularno tkivo.

Ukoliko se razvije i ne leči, infekcija zahvata viličnu kost oko implanta. Ovo oboljenje se naziva periimplantitis i dovodi do neuspeha, odnosno do gubitka implanta. Na sreću, postoje načini da se gingiva učini zdravom i da se stvore uslovi za implantološku intervenciju.

Pacijentima kojima je dijagnostikovana parodontopatija ili drugi problemi sa desnima, savetuje se neka od terapijskih metoda parodontalne hirurgije:

Resorpcija alveolarnog grebena donje vilice

Gubljenje zuba u donjoj vilici (mandibuli) vodi ka smanjenju, odnosno spuštanju alveolarnog grebena, što onemogućava ugrađivanje implanata. Jedini način da se ovaj problem reši jeste lateralizacija (transpozicija) donjoviličnog nerva. Ova intervencija smanjuje rizik od gubitka implanta.

Pročitajte još i: Lateralizacija (transpozicija) nerva kao priprema za zubne implante >>

Spušteni pod maksilarnog sinusa

Ukoliko je pod gornjoviličnog sinusa spušten (što se isto događa zbog gubitka zuba), potrebno je pacijenta podvrgnuti operaciji podizanja poda sinusa. Ovaj zahvat je poznat pod nazivom sinus-lift. Ukoliko se ne izvede, može doći do prodora implanta u sinusnu šupljinu i samim tim do neuspeha implantološkog zahvata.

Pročitajte još i: Sinus-lift Podizanje poda sinusa i zubni implanti >>

Autoimune bolesti i druga stanja

Do nepovoljnog ishoda implantacije dolazi zbog autoimunih i drugih bolesti i stanja (dijabetes, reumatoidni artritis, hemioterapija, bruksizam, terapija antidepresivima). Ove bolesti i stanja mogu usporiti zarastanje, odnosno onemogućiti osteointegraciju implanta.

Loša oralna higijena

Temeljno čišćenje zuba je osnova oralne higijene i jedan od prvih uslova za održavanje i dugotrajnost implanata. Implanti i krunice / mostovi na njima čiste se kao i pravi zubi: četkicom i pastom za zube, uz obaveznu upotrebu interdentalnih četkica.

Ukoliko se higijena ne sprovodi na dobar način, oko implanta se nakuplja plak, a patogeni mikroorganizmi prodiru u parodontalno tkivo i uzrokuju infekcije. Inflamatorna stanja u većini slučajeva vode ka komplikacijama i krajnjem gubitku ugrađenog implanta.

Pušenje

Pušenje ograničava dotok krvi u alveole i ometa proces srastanja implanta sa kosti. Pušači generalno imaju visok stepen prevalencije razvoja periimplantnih oboljenja i time veću sklonost ka gubitku implanta.

Preporuka je da se sa ovom negativnom navikom prestane bar 2–3 nedelje pre ugradnje implanata i minimum dva meseca posle intervencije. Idealno je odreći je se zauvek.

Jatrogene traume

Ugrađivanje implanata trebalo bi poveriti iskusnom hirurgu, čiji rad neće dovesti do jatrogene traume, u ovom slučaju do povrede parodontalnog tkiva.

On će napraviti plan terapije prema stanju vilica pacijenta i odrediti koliko implanata je moguće ugraditi u konkretnom slučaju. Ukoliko je potrebno, izvešće neku od pripremnih operacija: sinus-lift, nadogradnju vilične kosti ili lateralizaciju donjoviličnog nerva.

Gubitak implanta simptomi i postupci u slučaju gubitka implanta

Ako je gubitak implanta nastupio zbog neuspešne osteointegracije usled smanjene količine koštanog tkiva, nadogradnja kosti će biti potrebna pre njegove ponovne ugradnje.

U slučaju da je implant pukao zbog preopterećenja, biće odstranjen i na njegovo mesto ugrađen novi.

odbacivanje implantata simptomi beograd centar 4

Ukoliko je dijagnostikovan periimplantitis, moguće je sačuvati implant tretiranjem inficiranog područja, i to samo ako je oboljenje otkriveno u početnoj fazi.

S obzirom na to da se izvode u lokalnoj anesteziji, sve ove intervencije su bezbolne.

Pacijentu se savetuje da svakodnevno održava higijenu usta i zuba (s posebnom pažnjom usmerenom na implante) i da obavlja preglede na 3–6 meseci. Ako primeti bilo koji od navedenih simptoma gubitka implanta, veoma je bitno da odmah poseti implantologa.

Specijalistička ordinacija Beograd–Centar važi za jednu od malobrojnih u kojoj pomoć pronalaze svi oni koji su odbijeni kao „nemogući slučajevi“. Naša specijalnost su različita oboljenja i komplikovana stanja koja se tiču zuba, vilica, lica, glave i vrata. Gubitak implanta svakako spada u ovu grupu.

Zato, pre nego što pomislite da za vaš problem nema rešenja, pozovite nas i zakažite pregled. Naša adresa je više od 20 godina ista: Kraljice Natalije 35, Beograd.

Pročitajte još i: Zubna proteza na implantima >>
Podelite:
1Komentar

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com