Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Rascep usne i rascep nepca

rascep usne i nepca dr stajčić 4

Rascep usne i rascep nepca

Rascep usne i rascep nepca predstavljaju urođene anomalije, koje se manifestuju netipičnim facijalnim strukturama. Rascepi nastaju usled nesrastanja maksilarnih nastavaka sa nazofrontalnim. Ove kongenitalne malformacije se javljaju tokom embrionalnog razvitka i najčešće se utvrđuju pre rođenja deteta.

Rascep usne i rascep nepca – Vrste i zdravstvene posledice

Rascepi mogu obuhvatiti usnu, nepce ili usnu i nepce zajedno. Oni zahvataju pod nozdrve i usnu na jednoj ili obe strane. Dalje se mogu protezati kroz alveolarni luk, tvrdo nepce (palatum) i celo meko nepce (velum).

U zavisnosti od stepena izraženosti i zahvaćenih struktura, govori se o potpunim i nepotpunim rascepima. Česta prateća deformacija je poremećaj mekih tkiva i hrskavica nosnih krila i kupole nosa.

Ponekad se javljaju i submukozni rascepi, koji nisu vidljivi spolja. Njih karakteriše bifidna uvula (rascepljena resica), kao i veliko udubljenje na mekom nepcu. Usled defekta veluma, sisanje novorođenčeta je onemogućeno.

Takođe, rascep može uzrokovati oštećenje sluha i nepovoljno uticati na verbalni razvoj deteta.

Uzroci nastanka i učestalost rascepa usne i nepca

Uzroci nastanka rascepa (eng. cleft) mogu biti raznoliki. U literaturi se najčešće navode genetske mutacije, odnosno predispozicije, kao determinišući faktori. Međutim, i egzogeni procesi mogu biti uzrokom rascepa usne i nepca. Preko majke, oni utiču na razvoj orofacijalne regije. Prva tri meseca trudnoće su najrizičnija jer se tada virusne infekcije i druga oboljenja majke mogu direktno odraziti na plod.

Hepatitis, sifilis, rubeola, dijabetes, epilepsija, čak i grip mogu biti veoma opasni za razvitak fetusa. Među uzročnicima rascepa nalaze se i rendgensko zračenje, terapija citostaticima i gestacijska hormonska terapija. Nesumnjivo, rascep usne i rascep nepca su česta posledica konzumiranja droge, alkohola i cigareta tokom graviditeta.

rascep usne i nepca beograd centar 1

Rascep usne i rascep nepca su relativno česta pojava – na oko 700 novorođenčadi, pojavi se jedan slučaj rascepa. Takođe, statistički podaci pokazuju da je verovatnoća pojave rascepa veća kod dečaka, nego kod devojčica.

Rascep usne i rascep nepca – Palatoplastika

Rascep usne (takozvana zečija usna), može biti jednostran i obostran. Optimalno vreme za zatvaranje rascepa usne je od tri do šest meseci života. Najčešće je potrebno nekoliko zahvata do postizanja zadovoljavajućih rezultata.

Rascep nepca, u narodu poznat kao vučije ždrelo, zahteva brzu izradu ortodontskih ploča, odmah po rođenju deteta. Njihovom postupnom adaptacijom, sužava se rascep i omogućava dojenje.

Rascep nepca se definitivno zatvara hirurškim putem, operacijom poznatom kao palatoplastika. Ovaj operativni zahvat se izvodi u periodu između devet i osamnaest meseci starosti odojčeta. Operativno zatvaranje nepca je neophodno jer, osim hranjenja, omogućava pravilnu artikulaciju glasova. Na taj način se doprinosi normalnom govornom razvoju deteta.

rascep usne i nepca beograd centar 3

Operacija rascepa usne i nepca

Preoperativna priprema obuhvata pedijatrijski pregled, laboratorijske analize i kontrolu brisa iz nosa i usta. Operacija traje oko dva sata i sprovodi se u opštoj endotrahealnoj anesteziji. Pri zatvaranju usne, osvežavaju se ivice rascepa i mobiliše okolno tkivo. Takođe, vrši se rekonstrukcija poda nozdrve, a potom i oblikovanje usne.

Kod obostranog rascepa, prvo se operiše jedna strana usne, a nakon tri meseca i druga. Deformiteti nosa i lica se koriguju posle kompletnog završetka rasta kostiju i hrskavica.

Pročitajte još i: Maksilofacijalni hirurg i zbrinjavanje deformacija lica i vilica

Multidisciplinarni pristup problemu rascepa

Kod dece sa rascepom, prisutne su česte infekcije disajnih organa, koje se javljaju kao posledica oralne aspiracije (disanja na usta). Usled širokog razmaka između usne i nosne duplje, onemogućeno je vlaženje i zagrevanje vazduha. To dovodi do recidivirajućih zapaljenskih procesa koji se manifestuju u sluzokoži nosa, paranazalnim šupljinama, grkljanu i bronhijama. Zbog toga je u tretmanu rascepa obavezna konsultacija otorinolaringologa.

Problemu rascepa se mora prići multidisciplinarno, pa je u lekarskom timu prisutan i specijalista ortodoncije. Tokom celog perioda denticije (rasta mlečnih i stalnih zuba), uloga ortodonta je od izuzetne važnosti.

Kako bi bila omogućena pravilna artikulacija, u predškolskom uzrastu je neophodno i sprovođenje logopedske terapije. Govorna rehabilitacija je najuspešnija ukoliko se operativni zahvati izvedu do kraja detetove druge godine. Ukoliko se operacija rascepa izvrši nakon završetka uspostavljanja govora, teže će se korigovati već usvojeni nepravilni verbalni obrasci.

Pročitajte još i: Estetske intervencije na licu u dvedesetim godinama

Hirurgija rascepa i psihosocijalni faktori

U rešavanju ovog složenog problema, ne treba prenebregnuti ni psihosocijalni značaj njegovog rešavanja. Ukoliko se rascep usne i(li) rascep nepca adekvatno ne regulišu, dete bi moglo imati poteškoća u socijalnoj interakciji.

Introvertnost i odsustvo samopouzdanja samo su neke od psihičkih posledica koje dete sa rascepom može pretrpeti. Stoga je preporučljivo što pre započeti sa tretmanom rascepa.

Međutim, ponekad se odgovarajući tretman iz nekog razloga propusti u najranijem uzrastu. U slučaju starijih pacijenata, ohrabrujuće mogu delovati dostignuća u različitim hirurškim oblastima. Zahvati u okviru maksilofacijalne i oralne hirurgije omogućavaju zadovoljavajuće funkcionalne i estetske rezultate i kod ovih pacijenata.

rascep usne i nepca dr stajčić 5

U Specijalističkoj ordinaciji Beograd-Centar, uspešno se izvode svi zahvati iz oblasti maksilofacijalne hirurgije, odnosno hirurgije rascepa.

Naš hirurški tim više od tri decenije uspešno sarađuje sa specijalistima čija je ekspertiza relevantna u zbrinjavanju rascepa. Pregled možete zakazati već danas i konsultovati se u vezi sa problemom rascepa usne, odnosno nepca.

Podelite:
5 Komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com