Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Smanjenje Adamove jabučice ili hirurška feminizacija vrata

smanjenje adamove jabučice beograd centar 1

Smanjenje Adamove jabučice ili hirurška feminizacija vrata

Smanjenje Adamove jabučice je indikovano u nekoliko slučajeva: kod transrodnih žena pri izvođenju hirurške feminizacije lica, kod nebinarnih  osoba i kod bioloških (cisdžender) žena kod kojih je ovaj organ patološki uvećan. Ukoliko spadate u bilo koju od navedenih kategorija, idealan ste kandidat za ovu vrstu hirurške intervencije.

Indikacije za smanjenje Adamove jabučice

Adamova jabučica je anatomski naziv za spoljašnje ispupčenje hrskavice grkljana u muškaraca. Kod pripadnika ovog pola postoji prirodna tendencija formiranja većeg larinksa, koji predstavlja njihovo sekundarno polno obeležje. Razvijanje larinksa tokom puberteta dovodi do potiskivanja hrskavice prema spolja, što je čini prominentnom u manjoj ili većoj meri.

Ovaj organ, bez određene funkcije u organizmu, ponekad može biti neprirodno izražen i kod žena, te im predstavljati znatan estetski problem. Smanjenje Adamove jabučice u žena je dosta retko i najčešće se vezuje za hormonski disbalans, prouzrokovan neregularnim radom štitne žlezde. Endokrinološkom i eventualnom hirurškom terapijom, ovaj problem se efikasno otklanja.

smanjenje adamove jabučice beograd centar 4

Foto: Pixabay, Barbora Hnyková

Međutim, redukcija ovog organa je gotovo nezaobilazan zahvat kada je u pitanju hirurška feminizacija lica. Trans-žene i nebinarne, dženderkvir osobe, podvrgavaju se ovoj intervenciji kako bi njihov vrat dobio fine, ženstvene, odnosno rodno neutralne linije. Budući da se Adamova jabučica doživljava kao tipično muška karakteristika, njeno smanjenje je bitan faktor u usaglašavanju polnog i rodnog identiteta.

Pročitajte još i: Hirurška feminizacija lica u Beogradu >>

Kako se vrši hirurška feminizacija vrata?

Tridesetogodišnje međunarodno iskustvo prof. dr Zorana Stajčića u maksilofacijalnoj hirurgiji, posebno u hirurškoj feminizaciji i maskulinizaciji lica, može vam biti od velike pomoći za donošenje odluke gde ćete se podvrći smanjenju Adamove jabučice (eng. tracheal shave).

adamova jabučica smanjenje beograd centar 5

Hondrolaringoplastika se u Specijalističkoj ordinaciji Beograd—Centar uspešno sprovodi nad svim pacijentima kojima je iz bilo kog razloga potrebno smanjenje tiroidne hrskavice. Sagledavanjem anatomskih karakteristika i zdravstvenog stanja pacijenta, predočavaju se realni rezultati koji se mogu očekivati nakon operacije feminizacije vrata.

Ukoliko se izvodi zasebno, redukcija Adamove jabučice se sprovodi ambulantno, u lokalnoj anesteziji, i traje obično oko jedan sat.

Mnogi pacijenti se pak odlučuju za istovremeno izvođenje više operacija feminizacije lica. U tom slučaju, neophodno je uvođenje u opštu anesteziju, kojoj prethode uobičajene laboratorijske analize.

smanjenje adamove jabučice beograd centar 3

Foto: Pixabay, Sasin Tipchai

Mali horizontalni rez, dužine oko 2 cm, pravi se u naboru kože ispod brade ili vilice, što će ožiljak kasnije učiniti neznatnim. Nakon toga se mišići razdvajaju iznad tiroidne hrskavice kako bi se ona učinila diskretnijom, a vratna regija glatkijom.

Uloga hrskavice grkljana ogleda se u protekciji glasnih žica. Zbog toga se strogo vodi računa da ne dođe do povrede glasnica i okolnog mekog tkiva. Zato je od izuzetne važnosti da smanjenje Adamove jabučice izvodi iskusan i vešt hirurg. On će se pobrinuti da rizik bude sveden na najmanju meru.

Iako ne previše kompleksna, hirurška feminizacija vrata može načiniti veliku razliku u integraciji transrodne osobe kao žene, kako u njenom ličnom poimanju sebe, tako i u prihvatanju od strane okoline.

Nakon ove operacije, trans-žena će se sasvim sigurno osećati ženstvenije i sigurnije.

Pročitajte još i: Lifting vrata – Jeste li u pravim godinama za ovu estetsku intervenciju? >>

Smanjenje Adamove jabučice – Operacija i postoperativni period

Na pregledu kod prof. dr Stajčića, dobićete sve relevantne informacije o preoperativnim pripremama, o samom toku operacije i postoperativnom periodu.

Ako intervencija zahteva totalnu anesteziju, bićete operisani u Opštoj bolnici Bel Medic u Beogradu, sa kojom ordinacija Beograd—Centar ima višegodišnji Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Na odeljenju ćete biti zadržani bar jedan dan kako bi se propratilo vaše zdravstveno stanje posle zahvata.

Tokom oporavka, biće vam savetovano da što manje govorite i ne naprežete glasne žice kako ne biste pojačavali osećaj nelagodnosti u grlu. Da bi se smanjila iritacija grla, a gutanje bilo olakšano, biće vam preporučeno da u prvim danima konzumirate tečnu ili kašastu hranu. Dobićete još i uputstva kako čistiti ranu i kada treba doći na kontrolu i uklanjanje konaca.

smanjenje adamove jabučice beograd centar 2

Foto: Unsplash, Baran Lotfollahi

Nemojte biti zabrinuti usled otoka, podliva i blagog bola jer su to uobičajene postoperativne pojave i prolaznog su karaktera. Čim otok splasne, videćete željene rezultate — nepostojeću, odnosno jedva primetnu Adamovu jabučicu.

Zbog toga, nemojte oklevati i već danas zakažite  pregled u našoj ordinaciji. Smanjenje Adamove jabučice i ženstvena forma vrata nikada vam nisu bili bliže.

Pročitajte još i: TOP 5 plastičnih operacija iz ugla maksilofacijalnog i estetskog hirurga >>
VAŽNO: Centar za prava LGBTIKA osoba Geten nevladina je organizacija koja se ne zalaže samo za različite vidove podrške LGBTIKA osobama, nego prevashodno za upoznavanje javnosti sa njihovim potrebama, socijalnim položajem i brojnim preprekama sa kojima se susreću.
Ukoliko želite da doprinesete nastojanju ove organizacije za ostvarenjem podjednakih prava svih naših građana, na njihovom sajtu se upoznajte sa mogućnošću doniranja i drugim vrstama pomoći.
Podelite:
10 Komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com