Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Ateromi na glavi, licu i vratu – Najefikasniji način uklanjanja

ateromi na glavi i licu beograd centar 1

Ateromi na glavi, licu i vratu – Najefikasniji način uklanjanja

Ateromi na glavi, licu i vratu su poznati još i kao lojne ciste. Oni se mogu pojaviti ne samo na pomenutim mestima, nego i na drugim delovima tela.

Ateromi su epidermalne izrasline benignog porekla. Česti su na leđima, na prednjoj strani grudnog koša, ispod pazuha, a neretko ih ima i na ekstremitetima, preponama i genitalijama.

Na koji način nastaju ateromi na glavi, licu i vratu?

Ateromi na glavi, licu i vratu mogu biti urođeni ili stečeni. Obično se javljaju posle adolescentskog uzrasta usled intenzivnog lučenja testosterona i prisustva akni. Hormonski disbalans čini ih čestim i u srednjem dobu, kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Formiranje ateroma se dovodi u vezu sa upalom i otokom folikula dlake, kao i prekomernim znojenjem, odnosno narušavanjem funkcije kože.

Različita oboljenja metabolizma – poremećaj u radu nadbubrežnih žlezda ili u sistemu organa za varenje – isto mogu biti uzročnici pojave ateroma. Razvoju lojnih cisti nesumnjivo doprinosi i upotreba određenih lekova. Ipak, njihova pojava se prvenstveno vezuje za pojačanu sekreciju lojnih žlezda.

Kako izgleda aterom?

Usled većeg lučenja sebuma i nemogućnosti prirodnog pražnjenja kroz pore, dolazi do njegovog zadržavanja. Tako, zapušavanjem izvodnih kanala masnih žlezda, nastaju potkožne cistične promene nalik na kesice. One se manifestuju kao veća ili manja ispupčenja na površini kože ili ispod nje, koja su relativno pokretna, elastična i meka na dodir. Mogu biti u boji same kože, ali i crvenkasta, sa izrazitim kapilarima.

ateromi na glavi i licu beograd centar 2

Sadržaj ateroma

Površinski prekriven kožom, aterom ponekad ima središnji čep. Njegovim spontanim otvaranjem, dolazi do ispuštanja sekreta beličaste ili žućkaste boje, siraste strukture i specifičnog, neprijatnog mirisa. Ukoliko na ateromu nije prisutan pomenuti čep, sadržaj je nemoguće ukloniti bez hirurške intervencije.

Osim sebuma, sadržaj ateroma mogu činiti i delovi epiderma, protein keratin, izumrle organske ćelije i čestice masnoće, odnosno holesterola.

Na kojim mestima se pojavljuju ateromi?

Kada je u pitanju poglavina, ateromi se obično javljaju iza ušiju ili na kosmatom delu lobanje. Ovaj drugi tip lokalizacije lojne ciste je prisutniji kod žena nego kod muškaraca.

Da li ateromi rastu?

Usled kumulacije loja, ateromi na glavi, licu i telu pokazuju tendenciju rasta. Veličina im varira od nekoliko milimetara do pet centimetara, katkad i više.

Ciste locirane iza uha ili u vlasištu manje su primetne, naročito ako nisu velikih dimenzija. Međutim, ukoliko se nalaze na kapcima, obrazu, nosu, bradi, čelu ili vratu, veoma su upadljive i bude neprijatnost kod pacijenata.

Osim toga, ponekad predstavljaju i smetnju pri svakodnevnim aktivnostima (oblačenju, vežbanju i sl.), što može dovesti do njihove povrede i potencijalnih komplikacija.

ateromi na glavi i licu beograd centar 4

Komplikacije koje mogu uzrokovati ateromi na glavi, licu i vratu

Ako se aterom predugo zadrži na postojećem mestu, moguće su upale, zagnojenja i infekcije ne samo te izrasline, nego i okolnog tkiva. Razvoj zapaljenskog procesa predstavlja uobičajenu komplikaciju ateroma na glavi, licu i vratu. Upala je praćena edemom i bolom, a jedini način lečenja je hirurški.

Pročitajte još i: Tumori kože lica

Operativno uklanjanje – Najpouzdaniji način lečenja ateroma

U Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar, izvodi se incizija, odnosno hirurško otvaranje ateroma da bi se omogućilo odstranjivanje gnojne sadržine. Tom prilikom se postavlja dren i čeka se nekoliko dana da bi se gnoj uklonio. Ova intervencija se izvodi ambulantno, u lokalnoj anesteziji, i bezbolna je.

Posle uklanjanja sekreta i stišavanja upale, vrši se ekscizija jer se cistična kapsula mora u potpunosti evakuisati.

Na taj način se sprečava ponovna pojava ateroma. Po završetku intervencije, rana se tretira antiseptikom, rez se ušiva i ordinira se antibiotska terapija. Period oporavka nije bolan i dug i traje od sedam do deset dana. Ožiljak je manje ili više primetan – u zavisnosti od obima i lokacije ciste, odnosno veličine reza.

Srećom, aterom obično nije praćen upalom i eksciziju je moguće odmah izvršiti i tako pacijentu već pri prvoj poseti olakšati tegobe.

Pročitajte još i: Oralna hirurgija u Beogradu – Kada je operacija neophodna?

Šta raditi ako se pojave ateromi na glavi, licu i vratu?

Ukoliko se aterom na glavi, licu ili vratu pojavi, ne treba čekati da on isuviše poraste jer će u tom slučaju njegovo uklanjanje ostaviti veći ožiljak na koži.

Nažalost, pacijenti se hirurgu obično obrate tek posle nekoliko godina od pojave ateroma, kada je on već poprimio velike dimenzije. Tome je najčešće uzrok neznanje i nada da će neprijatna izraslina nestati sama od sebe.

ateromi na glavi i licu beograd centar 3

Ako ste na svom licu, glavi ili vratu primetili bilo kakvu kvržicu, najbolje je odmah potražiti pomoć i zakazati specijalistički pregled. Na klinici Beograd–Centar, pronaći ćete sigurno i pouzdano rešenje za otklanjanje ovog problema pre nego što on postane isuviše upadljiv i neprijatan.

Pročitajte još i: Tumori glave i vrata
Podelite:
4 Komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com