Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

ordbeogradcentar@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Prelom orbite (očne duplje)

prelom orbite beograd centar 1

Prelom orbite (očne duplje)

Prelom orbite, odnosno očne duplje, spada u jednu od najkompleksnijih kraniofacijalnih povreda. Kao i druge fronto-orbitalne povrede, zahteva hirurško lečenje.

Pročitajte još i: Da li se prelom vilice može lečiti u ambulantnim uslovima? >>

Pozicija i struktura očne duplje

Očne duplje i oči su pozicionirane u centralnom delu glave, neposredno ispod mozga. Građu orbite čini: osam kostiju lobanje i lica i četiri zida. Zidovi orbite su podeljeni na: gornji (krov orbite), donji (pod orbite), medijalni (unutrašnji zid) i lateralni (spoljašnji zid).

U orbiti se nalazi oko, očni živac i šest mišića koji ga pokreću u svim pravcima, kao i arterije i venski splet. Uz njih, prisutni su i: suzna žlezda i periorbitalno masno tkivo.

Prelom orbite – Tipovi, simptomi i klinička slika

Prelomi orbite nastaju usled traume i obično su udruženi sa drugim povredama maksilofacijalne regije i optičkog nerva.

Pročitajte još i: Koliko složen može biti prelom gornje vilice? >>

prelom orbite beograd centar 2

Prema lokalizaciji, prelomi očne duplje se klasifikuju na sledeći način:

  • prelom krova orbite;
  • prelom spoljašnjeg zida orbite;
  • prelom unutrašnjeg zida orbite;
  • prelom poda orbite.

Fraktura orbite može zahvatiti samo jedan ili više njenih zidova, što zavisi od intenziteta i pravca traumatske sile, kao i od debljine zidova očne duplje.

U zavisnosti od koštane dislokacije, dele se na:

  • blow-out;
  • blow-in frakture.

Pri blow-out frakturama, koštani zid orbite dislokovan je van, najčešće u maksilarni ili etmoidni sinus (ređe frontalni) ili u temporalnu jamu. Kod blow-in preloma dolazi do prodora koštanih fragmenata u očnu šupljinu.

prelom orbite beograd centar 4

Najčešći opšti simptomi preloma orbite su: otok, hematom, bol u očnoj regiji, krvarenje nosa i maksilarnog sinusa, diplopija (dupla slika), parestezija, uvučenost očnih jabučica (grč. enophthalmos), slepilo i dr.

Prelom krova orbite

Prelom krova orbite, po pravilu je udružen sa fronto-etmoidnim povredama ili kompleksnim maksilofacijalnim prelomima. U ređim slučajevima, događa se izolovani prelom gornje orbitalne ivice pri direktnoj traumi prouzrokovanoj tvrdim predmetom.

Fraktura spoljašnjeg zida (oboda) orbite

Prelom spoljašnjeg zida orbite se izuzetno retko javlja kao izolovan (u slučaju direktne sile tvrdim predmetom). Frakture zigomatične kosti i srednjeg masiva lica (Lefort III) po pravilu zahvataju bočni zid orbite.

Fraktura unutrašnjeg zida orbite

Prelom unutrašnjeg zida orbite je najčešće udružen sa fronto-etmoidnim prelomom. Udarac pesnicom ili bejzbol i teniskom loptom su glavni etiološki faktori ove frakture.

Do ovog tipa frakture dolazi iz razloga što očna jabučica i sadržaj orbite vrše pritisak na tanku bazu očne duplje. Tom prilikom najčešće puca tanki unutrašnji zid očne duplje (lat. lamina papiracea) usled povećanja intraorbitalnog pritiska.

Sa nastankom frakture, dolazi do kontrakcije očnog mišića i drugih struktura oka, kao i do prolapsa sadržaja orbite prema etmoidnom sinusu.

Pročitajte još i: Frontalni i maksilarni sinusi  Oboljenja i hirurgija >>

Fraktura poda orbite

Tanki pod orbite podložan je traumatskim povredama više nego drugi delovi očne duplje. Bulbokonjuktivalno krvarenje i krvarenje iz nosa na povređenoj strani tipični su simptomi ovog preloma. Po pravilu se fraktura poda orbite javlja udružena sa prelomom zigomatične kosti.

Izolovani prelom poda orbite sa dislokacijom fragmenta kosti se definiše kao blow-out prelom. Ovakva povreda je posledica direktne traume usmerene na očnu jabučicu, najčešće pesnicom, teniskom ili bezbol loptom.

Najkarakterističniji znak blow-out preloma jeste enoftalmos i diplopija kao posledica prodora orbitalnog sadržaja u maksilarni sinus.

Pročitajte još i: Hirurško zbrinjavanje preloma nosa >>

Prelom orbite – Operativno zbrinjavanje u Specijalističkoj ordinaciji BeogradCentar

Hirurško zbrinjavanje preloma orbite za cilj ima dovođenje oka i sadržaja očne duplje u normalne anatomske položaje i međusobne odnose. Pristup se obavlja kroz očni kapak, kada se identifikuje prelom, izvrši repozicija fragmenata i po potrebi osteosinteza.

U ređim slučajevima, načini se drugi pristup kroz maksilarni sinus. Tada se kažiprstomp otisne nagore prelomljeni zid orbite. Time se prolabirani sadržaj (donji pravi mišić i periorbitalno masno tkivo) vraća u anatomski položaj.

prelom orbite beograd centar 3

Ukoliko se radi o zastareloj frakturi očne duplje, koja za posledicu po pravilu ima enoftalmos (ponekad uz diplopiju), maksilofacijalni hirurg ubacuje autotransplant hrskavice (ređe implant), oblika kišne kapi. Ovi materijali se postavljaju između poda orbite i donjeg pravog mišića tako da širi deo kapi dolazi iza bulbusa, a uži deo ispod.

Na ovaj način, bulbus (očna jabučica) potiskuje se više napred, a manje nagore. Ovakav manevar istovremeno koriguje enoftalmos i duple slike.

Pročitajte još i: Prelom jagodične kosti – Kome se treba obratiti? >>
Podelite:
1Komentar

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com