Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Kako se prepoznaju i leče tumori orbite?

tumori orbite beograd centar 1

Kako se prepoznaju i leče tumori orbite?

Tumori orbite predstavljaju abnormalni rast tkiva u strukturama očne duplje. Dele se na benigne i maligne, a mogu se javiti i kod dece i kod odraslih.

Ovi tumori su primarno neuronskog porekla (iz same orbite) ili se razvijaju sekundarno. Sekundarni tumori orbite nastaju iz tumora kapaka, endokranijalnih tumora, tumora sinusa ili iz metastaza udaljenih organa.

Pročitajte još i: Tumori glave i vrata >>

Koji simptomi ukazuju na tumor očne duplje?

Kao i druge tumorske bolesti, tumori orbite dugo mogu ostati asimptomatski, dok se u nekim slučajevima simptomi manifestuju veoma brzo. Lokalizacija tumora i priroda simptoma važan su faktor za dijagnostikovanje tumora kao benignog ili malignog.

Dislokacija (izbočenje) očne jabučice (egzoftalmus ili proptoza), kao i oftalmoplegija (ograničena pokretljivost bulbusa), najčešći su pokazatelji tumora.

tumori orbite beograd centar 2

Usled prekomerne isturenosti bulbusa, čini se kao da su kapci potisnuti iza njega. Ovaj simptom se ponekad pogrešno tumači kao Bazedovljeva ili Grejvsova bolest, u čijoj je osnovi oboljenje štitne žlezde.

Osim navedenih, neki od pratećih simptoma tumora očne duplje su i slabljenje vida, diplopija (udvojene slike) ili akutni gubitak vida. Uz njih, prisutan je i bol, kao i osećaj pritiska u očnoj duplji.

Pročitajte još i: Prelom orbite >>

Tumori orbite – Dijagnostika

Dijagnoza tumora orbite se uspostavlja na osnovu kliničkog pregleda, simptoma i proverom funkcija orbitalnih struktura i rasta ekspanzivne formacije.

tumori orbite beograd centar 4

Za bolju procenu ovih lezija, dodatno se mogu koristiti ultrazvuk, kompjuterizovana tomografija (CT) i magnetna rezonanca (MR). Histološke analize (biopsija) služe za utvrđivanje tipa prisutnog tumora i postavljanja konačne dijagnoze.

Vrste tumora očne duplje

Kod dece i odraslih se obično ne formira isti tip tumora. Benigni tumori koji se kod dece najčešće javljaju jesu dermatoidni tumori i vaskularne lezije, poput hemangioma, limfangioma i arteriovenske (AV) malformacije.

U maligne tumore dece spadaju rabdomiosarkomi i metastatske lezije povezane sa neuroblastomom ili leukemijom. Rabdomiosarkom je izuzetno agresivan tumor.

Kod odraslih se javljaju sledeći dobroćudni tumori: meningiomi, mukokele, kavernozne venske malformacije, neurofibromi, švanomi i pleomorfni adenomi suzne žlezde (ređe).

Kada su u pitanju zloćudni tumori orbite odraslih, to su obično: limfom, sarkom, planocelularni karcinom, gliom, epidermoidni karcinom očnih kapaka ili metastaze tumora drugih organa. Najčešće udaljene metastaze potiču od pluća, dojki, prostate, ali i od melanoma (raka kože).

Tumori orbite – Lečenje

Tumori orbite zahtevaju hirurško odstranjivanje, posle čega se vrši rekonstrukcija kostiju orbite i lobanje. Rekonstrukcija je moguća uz pomoć koštanog autotransplanta ili titanijumskih ploča i zavrtanja, hidroksiapatitnog cementa i poroznog polietilena.

Zbog lokacije tumora, ova operacija se smatra delikatnom i veoma kompleksnom. Izvodi je maksilofacijalni hirurg, po potrebi u timu sa oftalmologom ili neurohirurgom.

tumori orbite beograd centar 3

Ako je kod pacijenta utvrđen malignitet, on po intervenciji biva upućen na onkološki konzilijum. Dalja terapija obično predviđa zračenje i hemioterapiju.

Hirurgija tumora očne duplje u Specijalističkoj ordinaciji za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar

Prilaz tumoru se određuje prema njegovoj lokaciji i prirodi, a može biti bočni, iznad ili ispod oka, sa rezom duž kapka ili obrve.

U određenim slučajevima, jedino rešenje je enukleacija (uklanjanje oka), egzenteracija (uklanjanje celokupnog sadržaja orbite – oka, mišića, masnog tkiva i periosta) i ugradnja veštačkog oka ili izrada facijalne proteze.

Zadržavanje pacijenta u bolnici je 3–7 dana, a oporavak ukupno traje 2–6 nedelja.

Koji tumori su još predmet zbrinjavanja u okviru maksilofacijalne hirurgije?

Pored tumora orbite, na našoj klinici se operišu i drugi kraniofacijalni tumori:

  • oralni karcinomi;
  • tumori kože lica i poglavine;
  • tumori kostiju lica i vilica;
  • tumori pljuvačnih žlezda.

Tumori glave i vrata najčešće nastaju u larinksu, usnoj šupljini, orofarinksu, nazofarinksu, nosnoj šupljini i paranazalnim sinusima, hipofarinksu i pljuvačnim žlezdama.

Osim pobrojanih vrsta, ovom kategorijom tumora su obuhvaćeni i:

  • tumor krvnih i limfnih sudova;
  • neurinom;
  • neurofibromatoza;
  • papilom;
  • granulom vilice i dr.

Ukoliko vam je već dijagnostikovan tumor ili sumnjate na njegov razvoj i(li) prirodu, zakažite pregled maksilofacijalnog hirurga na neki od sledećih brojeva telefona: +38111 3610 651 ili +38165 3610 651.  To možete učiniti svakog radnog dana, 11–19 č.

Pročitajte još i : Tumori kože lica >>
Podelite:
Trenutno bez komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com