Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Imate sindrom dugog lica? Pročitajte ovaj tekst!

sindrom dugog lica beograd centar 1

Imate sindrom dugog lica? Pročitajte ovaj tekst!

Sindrom dugog lica (eng. long face syndrome) predstavlja dentofacijalnu disproporcionalnost. Ovu anomaliju karakteriše znatno veća dužina srednje i donje trećine lica.

Šta uzrokuje sindrom dugog lica?

Biološki faktori koji utiču na pojavu sindroma dugog lica (koji mogu delovati pojedinačno ili kombinovano) jesu sledeći:

  1. prekomerno razvijena gornja vilica;
  2. otvoreni zagrižaj;
  3. hronična zapušenost nosa i uvećani krajnici;
  4. povećani alveolarni volumen (gummy smile);
  5. prekomerno usko lice;
  6. duga brada;
  7. izraženi podbradak.

Prekomerno razvijena gornja vilica

Prekomerni vertikalni rast gornje vilice smatra se osnovnim uzročnikom sindroma dugog lica. Osim toga, patološka prominencija maksile ometa normalno funkcionisanje pacijenta. Međutim, previše razvijena ili isturena gornja vilica (maksila), odnosno maksilarni prognatizam, najčešće nije uzrok sindroma dugog lica.

Pročitajte još i: Da li operacija vilice spada u domen maksilofacijalne hirurgije? >>

Otvoreni zagrižaj

Takozvani skeletni otvoreni zagrižaj je stanje kojem ne dolazi do kontakta između gornjih i donjih sekutića pri zatvorenim ustima. Kod takvih pacijenata su disanje, hranjenje, gutanje i govor znatno otežani.

Hronična zapušenost nosa i uvećanost krajnika

Hronična opstrukcija gornjih disajnih puteva i uvećanost krajnika takođe mogu uticati na prekomerni rast lica kod dece jer su dugoročno prinuđena da dišu na usta.

Pored toga, blokada nazalnih šupljina dovodi do zastoja disanja u snu (eng. sleep apnea), što ostavlja nepovoljne posledice na opšte zdravlje.

Pročitajte još i: Dijagnostikovana vam je devijacija nosa? Rešenje je u septorinoplastici! >>

Gummy smile

Povećanim alveolarnim volumenom, odnosno prekomerno vidljivom gingivom, smatra se ona visine 3 mm i više pri širokom osmehu. Gummy smile je prisutan kod većine pacijenata sa sindromom dugog lica.

sindrom dugog lica beograd centar 2

Pročitajte još i: Gummy smile – Kako se rešiti neprijatnog „konjskog osmeha? >>

Prekomerno usko lice

Isuviše usko ili duguljasto lice je duže od ovalnog, manje izraženih jagodičnih kostiju i širine. Dodatno ga obično karakteriše i dugačka brada.

Duga brada i sindrom dugog lica

Kod pacijenata sa izduženom bradom, kod kojih su donja i gornja vilica proporcionalne, neophodno je izvođenje klizne genioplastike. Ovaj hirurški metod podrazumeva horizontalnu (potkovičastu) osteotomiju i pomeranje kostiju brade u određenom smeru.

sindrom dugog lica beograd centar 4

Cilj genioplastike, kao i mnogih drugih intervencija iz domena maksilofacijalne hirurgije, jeste dovođenje svih delova lica u skladan odnos i postizanje harmoničnog izgleda.

Pročitajte još i: Imajte bradu kakvu želite uz pomoć genioplastike!

Izražen podbradak

Kod ljudi rođenih sa uvučenom donjom vilicom, ugao između vrata i vilice, odnosno brade, nedovoljno je definisan. Kod nekih se pak podvaljak stiče s vremenom: gomilanjem masnih naslaga, opuštanjem kože usled starenja i(li) gubitka velikog broja kilograma.

Obe pojave se manifestuju kao podbradak, koji ostavlja utisak stapanja vilice / brade sa vratom, pa se vrat doživljava kao nastavak lica.

Pročitajte još i: Odlučili ste se za uklanjanje podbratka? Obratite se najboljima! >>

U navedene uzroke nastanka sindroma dugog lica, ubraja se i određeni tip miopatije nedovoljne razvijenosti i slabosti mišićnog tkiva facijalne muskulature. 

Gde je moguće korigovati sindrom dugog lica?

Malformacije poput sindroma dugog lica hirurški se koriguju u Specijalističkoj ordinaciji za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar. Ortognatska hirurgija, u okviru koje se tretiraju mnogi nedostaci i povrede maksilofacijalne regije, jedna je od specijalnosti prof. dr Zorana Stajčića.

Pročitajte još i: Prelom donje vilice – Kako do njega dolazi i na koji način se leči? >>

Sindrom dugog lica – Operativni zahvat i postoperativni oporavak

Operacija sindroma dugog lica sastoji se iz osteotomije gornje vilice po tipu Le Fort I, uz skraćenje vertikalne dimenzije. U slučaju da je skraćenje veće od 6mm, izvodi se i konhotomija donjih nosnih školjki, kao i skraćenje nosne pregrade.

sindrom dugog lica beograd centar 3

Uz gornju vilicu, učini se i sagitalna osteotomija donje vilice, često i genioplastika uz korekciju visine brade. Operisane vilice se fiksiraju mini-pločama i zavrtnjima.

Otoci prolaze za desetak dana, a pacijent može da se javi na posao posle dve nedelje. Fizička aktivnost se obustavlja do mesec dana od operacije.

Pročitajte još i: Dijagnostikovana vam je devijacija nosa? Rešenje je u septorinoplastici!

Koji je prvi korak ka otklanjanju sindroma dugog lica?

Onog trenutka kada se odlučite da korigujete izgled svoga lica, možete zakazati pregled u Specijalističkoj ordinaciji za maksilofacijalnu hiruriju Beograd–Centar na dobro poznate telefone: +38111 3610 651 i +38165 3610 651.

Na konsultacijama sa prof. dr Zoranom Stajčićem, jednim od najboljih maksilofacijalnih hirurga današnjice, biće vam predočen protokol otklanjanja ovog sindroma i eventualnih drugih deformacija.

Podelite:
Trenutno bez komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com