Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Genioplastika – korekcija brade i komplikacije hirurškog zahvata

Genioplastika – korekcija brade i komplikacije hirurškog zahvata

Živimo u 21. veku, vremenu kada  hirurgija estetske ili funkcionalne  prirode postaje sve prisutnija, dostupnija i prihvatljivija u našim životima.  Među brojnim  hirurškim procedurama koje menjanju naš izgled, poboljšavaju kvalitet života  podižući samopouzdanje, genioplastika je vremenom postala veoma tražena.

 

Genioplastika

Hirurška korekcija brade je estetski i rekonstruktivni postupak koji se sve češće primenjuje kako bi se poboljšao izgled donjeg dela lica iz estetskih razloga. Ovaj zahvat se koristi i za korekciju  brade koja je previše mala, preduga ili nesrazmerna u odnosu na ostatak lica.

Iako  ima pozitivne efekte na estetiku  lica, i na  individualni osećaj samopouzdanja,  genioplastika nosi sa sobom moguće  rizike i  komplikacije.

Na blogu sajta naše klinike Beograd- Centar, opširno smo obradili temu genioplastike, sam pojam, šta podrazumeva i proceduru izvođenja. Sa malim osvrtom na već napisano, u ovom blogu bavićemo se  komplikacijama genioplastike  koje je važno razumeti zbog optimalnih rezultata. Stručnost maksilofacijalnog hirurga  mora biti usklađena sa svešću i postoperativnim ponašanjem pacijenta da bi se potencijalne  komplikacije izbegle .

 

Pročitajte još i : ODLUČILI STE SE ZA UKLANJANJE PODBRATKA? OBRATITE SE NAJBOLJIMA!

Šta podrazumeva genioplastika?

Korekcija brade ili genioplastika je oblast maksilofacijalne hirurgije, i hirurški zahvat koji  podrazumeva:

Genioplastika - korekcija brade i komplikacije hirurškog zahvata 1

 • povećanje brade (augmentaciju);
 • smanjenje brade (redukciju)
 • vertikalnu korekciju brade
 • korekciju i oblikovanje brade pri hirurškoj maskulinizaciji i feminizaciji lica prilikom polne tranzicije koja je danas sve zastupljenija.

Genioplastika - korekcija brade i komplikacije hirurškog zahvata 3

Kada se može izvesti korekcija brade?

Za podvrgavanje genioplastici jako je bitno da lice pacijenta bude razvijeno, što se dešava u kasnim  tinejdžerskim godinama i zavisi od pola ( devojčice 16, dečaci 18 godina).

Osim fiziološke spremnosti lica za ovu vrstu korekcije jako je bitna I psihološka zrelost.

Profesionalnost naše klinike  i individualni pristup koji prema  svakom pacijentu ima naš  renomirani maksilofacijalni  hirurg prof.dr Zoran Stajčić  jako je bitan baš u delu kada se  osim medicinskih indikacija i fizičke spremnosti za proceduru procenjuje i psihološka spremnost koja može odrediti dalji tok lečenja i sprečiti potencijalne komplikacije genioplastike.

 Moguće komplikacije genioplastike

 • Infekcije: kao nakon svake hirurške intervencije i kod genioplastike  postoji rizik od infekcije na mestu reza. Simptomi se mogu ispoljiti u vidu   oticanja, crvenila, bola i gnojenja. Pravilna postoperativna nega  i sterilni uslovi koji su imperativ na našoj klinici  ključni su kako bi se smanjio broj komplikacija ovog tipa.
 • Oticanje i modrice: otečenost i modrice su česti nepoželjni efekti koji se javljaju kao komplikacija nakon operacije. Obično prolaze u narednim nedeljama, ali mogu neprijatno izgledati i biti  iritirajući za pacijenta.
 • Asimetrija: kod nekih pacijenata, posle operacije može doći do asimetrije brade, gde jedna strana izgleda drugačije od druge. Ova vrsta komplikacije genioplastike zahteva ponavljanje zahvata.
 • Oštećenje nerva: tokom izvođenja zahvata, postoji mogućnost da se ošteti mentalni nerv (engl. “mental nerve”), koji je grančica donje alveolarne grane trigeminalnog nerva. Mentalni nerv opskrbljuje osetljivošću kožu donje usne i kožu brade. Oštećenje ovog nerva može rezultirati trncima, smanjenom osetljivošću ili, u retkim slučajevima, gubitkom osećaja u tim oblastima.
 • Međutim, iskusni hirurzi su upoznati sa anatomijom lica i preuzimaju sve potrebne mere opreza kako bi smanjili rizik od oštećenja nerva.

 

       Koje se još komplikacije  pored navedenih mogu javiti?

 

 

 • Pomeranje implanta: Ako se za korekciju brade koriste imlanti, postoji šansa da se rotiraju i pomere dajući rezultate kojima pacijenti nisu zadovoljni i komplikacija ovakve genioplastike rešava se sekundarnim zahvatom koji vraća implant u pravi položaj. Naša klinika se iz tog razloga opredelila  za jedini pouzdan i permanentan način korigovanja brade, a to je klizna genioplastika, bez upotrebe implanata. Ova hirurška tehnika uključuje horizontalno (u obliku potkovice) sečenje mentuma i premeštanje koštane strukture u željenom pravcu. Na osnovu dijagnostikovane retrogenije ili progenije, kost se može premestiti napred ili povući nazad. Ako pacijent ima asimetriju brade, kost se premešta bočno.
 • Nezadovoljavajući rezultat: iako je cilj ove vrste hirurgije da reši postojeći estetki problem brade, može se desiti da krajnji rezultat bude nezadovoljavajući ili da ne bude u potpunosti onakav kakav je pacijent očekivao. Zbog sprečavanja ove nepotrebne vrste komplikacije genioplastike važno je pre zahvata proceniti pacijentovu psihičku spremnost, stabilnost I na najiskreniji način objasniti šta može, a šta ne može očekivati kao rezultat.

Pročitajte još i KOREKCIJA BRADE – HIRURŠKA INTERVENCIJA ZA NAJBOLJE REZULTATE

Genioplastika - korekcija brade i komplikacije hirurškog zahvata 3

Genioplastika – korekcija brade i komplikacije hirurškog zahvata

Genioplastika je efikasan postupak za poboljšanje izgleda  brade. Međutim kao i svaka hirurška procedura nosi određene komplikacije kojih  pacijenti trebaju biti svesni..Važno je da se pacijenti posle odluke koju su doneli da se podvrgnu ovoj vrsti zahvata konsultuju sa stručnim hirurgom kako bi razumeli  rizike i koristi ove operacije.

Kada razmišljate o genioplastici, ključno je izabrati iskusnog hirurga koji će vam obezbediti najbolji mogući stručni  tretman.

Pročitajte još i : SAZNAJTE DA LI OPERACIJA VILICE SPADA U DOMEN MAKSILOFACIJALNE HIRURGIJE!

Beograd- Centar je renomirana beogradska klinika koja se ponosi visokim standardima i mnogobrojnim   zadovoljnim pacijentima koji nam dolaze iz celog sveta.

Poklonite nam i Vi svoje poverenje,  pozovite i zakažite konsultacije kod prof.dr Zorana Stajčića , priznatog stručnjaka iz oblasti maksilofacijalne I rekonstruktivne plastične hirurgije.

Izvanredni rezultati, posvećenost i ljudskost čine ga pravim izborom za genioplastiku bez komplikacija, a Vaš dolazak  čini našu  kliniku bogatijom za još jednog pacijenta koji će izaći sa osmehom.

Podelite:
Trenutno bez komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com