Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

Komplikacije preloma vilice

Komplikacije preloma vilice

Prelom vilice predstavlja veoma ozbiljnu i bolnu povredu. Zbog svoje složenosti  zahteva intervenciju maksilofacijalnog hirurga, u cilju  sprečavanja komplikacije preloma vilice. Komplikacije  mogu nastati usled neadekvatnog tretmana  nakon traume i posle operacije.

Uzroci preloma vilice sa kojima se najčešće srećemo u Beograd- Centru:

 

 Uprkos tome što vilica predstavlja jednu od najjačih kostiju u ljudskom telu, može biti podložna prelomima različitih uzoka:

  • saobraćajne nesreće su čest uzročnik preloma vilice koji zbrinjavamo na našoj klinici
  • nasilje dovodi do ozbiljnih trauma i preloma
  • sportske povredekontaktni i borilački sportovi i pored štitnika koji se nose, i kod dece i kod odraslih , ako je udarac previše jak, može dovesti do preloma vilice
  • patološki prelomi bolesti koje oslabljuju kosti, poput osteoporoze, mogu povećati rizik od preloma vilice. Također, maligni ili benigni tumori unutar kosti mogu oslabiti kost i povećati rizik od preloma.

Procedura nakon prijema pacijenta sa prelomom vilice u Beograd-Centar

Dolaskom na našu kliniku, ma kako bio bolan i nerešivo izgledao Vaš problem, naš tim ponudiće Vam stručnu pomoć.  Nakon uzete anamneze, izveštaja o uzroku povrede, rendgenskog snimka, maksilofacijalni hirurg postavlja dijagnozu. Ceo tim donosi odluku koja terapija će se primeniti, a to je uvek ona koja će biti najefikasnija i najsigurnija  za pacijenta. Ovakvim pristupom smanjuje se mogućnost  za eventualne  komplikacije  kojima bi posle zahvata pacijent mogao biti izložen.

Pročitajte još: KOLIKO SLOŽEN MOŽE BITI PRELOM GORNJE VILICE?

 

Komplikacije preloma vilice - Beograd Centar 3

Koje komplikacije se mogu javiti posle operacije preloma vilice?

Kada se ipak suočimo sa potrebom za hirurškom intervencijom, poput operacije preloma vilice, da bi se kosti  vratile u prvobitan položaj, prirodno je da nas brine ishod i moguće komplikacije koje mogu uslediti nakon hirurškog zahvata.

Hematom je jedna od mogućih komplikacija preloma vilice. Javlja se kao rezultat krvarenja unutar tkiva usled oštećenja krvnih sudova prilikom preloma. Krv koja ističe iz oštećenih krvnih sudova se zadržava ispod kože ili sluznice, stvarajući nakupljanje krvi koje se naziva hematom.
Hematom može biti vidljiv kao modrica ili otok na površini kože, ili se može nalaziti unutar mekih tkiva. Osim estetskog problema, hematom može prouzrokovati dodatne tegobe kao što su bol, otežano otvaranje usta ili probleme sa žvakanjem.
Hematom se može rešiti sam od sebe tokom vremena, ali u nekim slučajevima može biti potrebna intervencija medicinskog stručnjaka. Lečenje može uključivati primenu hladnih obloga, primenu odgovarajućih lekova za ublažavanje bolova  ili  uklanjanje hematoma putem drenaže.

Komplikacije preloma vilice - Beograd Centar 4

 

Pareza kao komplikacija preloma vilice

Pareza – paraliza marginalne grane nervus facialis, poznata je i kao periferna facijalna pareza. Može se javiti kao jedna od komplikacija  hirurškog lečenja preloma vilice, najčešće  preloma kondilarnog nastavka. Nervus facialis je glavni živac koji kontroliše pokrete mišića lica, uključujući mimiku i izraze lica.
Osobe sa parezom nervus facialis mogu osetiti razne simptome. Smanjena ili izgubljena kontrola nad mišićima lica, asimetrija lica, teškoće pri sastavljanju usana ili zadržavanje pljuvačke u ustima. Ovi simptomi mogu biti privremeni ili trajni, u zavisnosti od stepena oštećenja nervusa facialis.
U lečenju pareze nervus facialis kao komplikacije preloma vilice, važno je konsultovati se sa specijalistom, poput maksilofacijalnog hirurga. Može se preporučiti  fizikalna terapija, vežbe za jačanje mišića lica, elektrostimulacija ili  hirurgija  kako bi se poboljšala funkcija mišića lica.
Redovni pregledi  su važni kako bi se utvrdio napredak oporavka i  napravili dodatni koraci u lečenju pareze nervus facialis.
Važno je shvatiti da svaki slučaj pareze nervus facialis može biti jedinstven, pa je stoga važno individualno procenjivati i lečiti pacijente.

 

Utrnulost  posle preloma vilice

Utrnulost donje usne je još jedna moguća komplikacija preloma vilice. Javlja se kao rezultat oštećenja živaca koji prolaze kroz područje preloma.
Utrnulost može biti privremena ili trajna, u zavisnosti od ozbiljnosti povrede živaca. U nekim slučajevima, oštećenje živaca može se popraviti tokom vremena, ili može doći do trajnog gubitka senzitivnosti ili motoričke funkcije.
Osobe koje iskuse utrnulost kao komplikaciju preloma vilice mogu imati poteškoće sa žvakanjem, govorom, gutanjem ili osećajem u donjem delu lica. Ova stanja mogu biti frustrirajuća i  zahtevaju prilagođavanje ishrane ili terapiju kako bi se olakšali simptomi.
U slučaju utrnulosti kao komplikacije preloma vilice, važno je posetiti maksilofacijalnog hirurga koji će izvršiti pregled i pratiti stanje tokom oporavka.

Pročitajte još: DA LI SE PRELOM VILICE MOŽE LEČITI U AMBULANTNIM USLOVIMA?

Bakterijski osteomijelitis je jedna od komplikacija posle operacije preloma vilice koja se svrstava u postoperativne infekcije. Definisana je kao infekcija koštane srži i kosti. Kada je infekcija uzrokovana bakterijama, to se naziva bakterijski osteomijelitis.  Nastaje kada se bakterije, najčešće Staphylococcus aureus, prošire do kosti iz obližnjeg zaraženog tkiva ili putem krvotoka. Infekcija može  biti  rezultat povrede ili operacije, ako je bila postavljena metalna proteza ili ako su korišćeni šrafovi i ploče. Lečenje bakterijskog osteomijelitisa  uključuje antibiotike, a nekada i   hiruršku intervenciju u kojoj se otklanja mrtvo koštano tkivo, drenira gnoj i stabilizuje kost.

 Pročitajte još: PRELOM DONJE VILICE – KAKO DO NJEGA DOLAZI I NA KOJI NAČIN SE LEČI?

Koje se još komplikacije preloma vilice mogu javiti?

 Pseudoartroza se odnosi na neuspelo spajanje prelomljene kosti nakon perioda očekivanog zarastanja. U osnovi, to je prelom koji nije zacelio pravilno, stvarajući “lažni” zglob (odatle naziv “pseudo” – lažno, “artroza” – zglob).Uzroci pseudoartroze mogu se odnositi na nedovoljnu stabilizaciju preloma šrafovima ili pločama. To izaziva pokrete na mestu preloma i samim tim nemogućnost zaceljenja. Jedan od uzroka komplikacije kao sto je pseudoartroza je loša cirkulacija koja je jako bitna i nekada ključna za zarastanje na mestu preloma.Najčešći simptom pseudoartroze je bol na mestu preloma koji traje duže nego što je to obično očekivano za proces zaceljenja. Pored boli, može postojati i pokretljivost na mestu preloma. Dijagnostika obično uključuje rendgenske snimke, CT skeniranje ili nalaz magnetne rezonance. Lečenje pseudoartroze često zahteva hiruršku intervenciju. Hirurg može koristiti različite tehnike, uključujući koštane graftove (gde se koštano tkivo uzima s drugog mesta u telu ili koristi donirana kost kako bi podstaklo zaceljenje), upotrebu metalnih ploča i šrafova za stabilizaciju.

 

Apsces i flegmona

Apsces kao komplikacija preloma vilice predstavlja ozbiljno stanje koje zahteva brzo lečenje. Kod preloma vilice, postoji mogućnost da bakterije uđu u povređeno područje, bilo iz okoline ili iz usne šupljine koja je prirodno puna bakterija. Kada bakterije prodiru u tkiva i razmnožavaju se, mogu stvoriti džep ispunjen gnojem, poznat kao apsces. Apsces se obično razvija kada postoji kombinacija oštećenog tkiva (kao što je fraktura vilice) i prisustvo bakterija. Usna šupljina je kompleksno okruženje sa mnogo različitih vrsta bakterija, a neke od njih mogu uzrokovati infekciju ako dobiju priliku da prodiru dublje u tkiva. Lečenje obično počinje primenom antibiotika kako bi se borilo protiv infekcije. Apsces može zahtevati hiruršku drenažu kako bi se uklonio gnoj i omogućilo pravilno zaceljenje.U nekim slučajevima, može biti potrebna dodatna hirurška intervencija, naročito ako je prelom vilice ozbiljan ili ako postoji potreba za stabilizacijom frakture.

Flegmona je difuzna, upala mekih tkiva . To je gnojna infekcija koja se širi kroz tkiva, ali nije ograničena na jednu određenu oblast, kao što je apsces. Flegmona može nastati kao rezultat bakterijske infekcije koja ulazi u telo kroz povredu, rez ili hirurški zahvat.  Lečenje ove komplikacije se sprovodi antibioticima i hirurgijom kada je potrebno drenirati infekciju i ukloniti nekrotično tkivo,

Da bi izbegli moguće komplikacije obratite se stručnjacima

Nekada se komplikacije posle bilo kojeg hirurškog zahvata ne mogu izbeći. Zavise od faktora na koje koje se ne može uticati u trenutku hirurgije. Međutim, dolaskom u Beograd-Centar deo posle hirurgije, koji podrazumeva komplikacije koje  se dešavaju posle operacije preloma vilice kod nas su svedene na minimum. Naša klinika ima impertiv, a to je sigurnost pacijenta.

Ako ste imali povrede koje  mogu izazvati prelom vilice, osećate bol koja je pojačana prilikom žvakanja hrane ili pomeranja vilice… Ako imate promene u zagrižaju, krvarenje, deformitet koji je izražen, pozovite  ordinaciju Beograd-Centar i sprečite dodatne komplikacije preloma vilice.

Podelite:
Trenutno bez komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com