Ponedeljak - Petak 11:00 - 19:00

Subota i nedelja: Zatvoreno

+381 11 3610 651

implantdentalvideo@gmail.com

Kraljice Natalije 35

11000 Beograd

PRATITE NAS

SINUS-LIFT, CISTA U SINUSU I ISTOVREMENA UGRADNJA IMPLANATA

SINUS-LIFT, CISTA U SINUSU I ISTOVREMENA UGRADNJA IMPLANATA

Ukoliko čitate ovaj članak postoji dobra šansa da razmišljate o postupku sinus lift, najverovatnije kao pripremi za ugradnju implanata. Do kraja teksta ćemo proći kroz nekoliko bitnih tačaka koje će vam razjasniti celu stvar.

Šta je Sinus Lift?

Pre nego što objasnimo šta je sinus lift, moramo razumeti strukturu i funkciju sinusa. U našem telu postoji nekoliko vrsta sinusa, ali ćemo se fokusirati na maksilarne. Oni se nalaze direktno iznad gornje vilice, pored nosa i ispod očiju, i igraju ključnu ulogu u našem zdravlju.

Sinusi su odgovorni za filtriranje, zagrevanje i vlaženje vazduha. Pored toga, maksilarni sinusi stvaraju sekret koji ima vitalnu ulogu u procesu disanja. Kroz ovaj sekret, patogene (loše) čestice iz vazduha se filtriraju, omogućavajući čist i zdrav vazduh koji dolazi do pluća. Zahvaljujući njima, naš organizam se štiti od potencijalno štetnih čestica i bakterija koje se mogu naći u spoljašnjem okruženju.

Zubni implanti i sinusi

Ovde dolazimo do ključnog pitanja. U kakvoj vezi stoje sinusi i ugradnja implanata? Implanti su mali titanijumski šrafovi koji imaju nekoliko fantastičnih osobina. Prvo, potpuno su biokompatibilni – što znači da ih telo odlično prihvata. Drugo, imaju izuzetno dug životni vek i treće, besprekorno funkcionišu kao veštački koreni zuba. 

Ali kao što je slučaj i sa svakim drugim šrafom (dozvolite jednu građevinsku metaforu) – zid u koji se šrafi je isto toliko važan kao i osobine samog šrafa. Naime, teška polica se i najboljim šrafom ne može zakačiti na zid debljine 1cm. Isto važi i ovde. Samo što je zid – vilična kost, tačnije, kost gornje vilice.

Vilična kost je odličan materijal za implante. Nakon što je implant ugrađen, kost dodatno srasta oko implanta čineći ga izuzetno čvrstim i stabilnim. No, ponekada se dešava da je kost koja naleže na sinus (dakle, na šupljinu) nedovoljno debela. To znači da ne može da obezbedi potrebnu potporu. Iako može da zvuči zastrašujuće, ovo je česta situacija i rešili smo ovaj problem za više hiljada pacijenata! Tu na scenu stupa sinus lift.

Šta je zapravo Sinus lift?

Sinus lift je hirurški postupak koji rešava ovaj problem. Ovaj postupak podrazumeva podizanje membrane ili poda maksilarnih sinusa da bi se stvorio prostor za dodatnu kost, uz istovremeno očuvanje vitalnih struktura.Postupak se može obaviti na jednom ili oba sinusa, sa visokom efikasnošću od čak 94%. Ova metoda se često koristi kod pacijenata koji su izgubili značajnu količinu kosti u zadnjem delu maksile, ili kod pacijenata sa prirodno tankom maksilarnom kosti. Na taj način se obezbeđuju uslovi za formiranje deblje kosti ispod sluzokože sinusa i time postavlja osnova za implantološki zahvat.

Kandidati za Sinus Lift

Postoji puno kategorija kandidata za sinus lift. Najčešće su to osobe koje su:

Izgubile više bočnih zuba u gornjoj vilici;
izgubile značajnu količinu kosti u zadnjem delu maksile;
imaju prirodno tanku maksilarnu kost; ili
imaju oštećenu maksilarnu kost zbog oboljenja, traume ili teške ekstrakcije. 

Dodatni uzroci za potrebu ovog postupka mogu biti dugotrajni gubitak zuba bez neophodne terapije, parodontopatija, maksilofacijalna trauma, cista ili tumor, ili urođeni nedostatak zuba. Dakle, ovaj postupak je neophodan za mnoge osobe koje žele da nadoknade izgubljene zube i vrate funkciju i estetiku svom osmehu.

Kako se Izvodi Sinus Lift?

Sinus lift se može izvoditi kroz različite metode. Najčešći pristupi uključuju bočni pristup kroz trepanacijski otvor ili pristup kroz ležište implanta (transkreastalna metoda). Sinus se podiže za najmanje 8-10 mm kako bi se stvorio prostor za ugradnju implanta. 

Otvor na lateralnom zidu sinusa se primenjuje kada je visina preostale alveolarne kosti manja od 6 mm, a omogućava podizanje poda sinusa do 10 mm. Postupak se izvodi uz lokalnu anesteziju ili analgosedaciju, i uključuje niz hirurških tehnika kao što su otvaranje i povlačenje mekog gingivalnog tkiva, otkrivanje i uklanjanje kosti, izlaganje i uklanjanje Šnajderove membrane (obloge šupljine maksilarnog sinusa) i ušivanje. 

Ova kompleksna procedura može da uključi augmentaciju sinusa sa granulama veštačke kosti ili mešavinom ovih granula i kosti domaćina kao i faktorima rasta (PRP). Cilj je ugradnja dodatne kosti ispod sluzokože maksilarnog sinusa kako bi na raspolaganju bila dovoljna količina koštanog tkiva kao podrška zubnom implantu, čime se obezbeđuje stabilnost i trajnost zubnog implanta.

Jedan čest problem sa sinusima – cista u sinusu

Već smo se dotakli problema tanke vilične kosti i toga kako se ona rešava – sinus liftom. No, treba imati u vidu da i sami sinusi mogu da budu problematične regije. Postoji nekoliko vrsta oboljenja sinusa: tumori, zapaljenja, povrede – ali najčešći problem sa kojim se susrećemo su ciste. Od ovih je ponovo najučestalija mukokela sinusa.

To je benigna promena koja je karakteristična po tome što je ispunjena sluznim sadržajem. Ova cista ima progresivnu tendenciju, što znači da može postepeno rasti i vršiti pritisak na okolne anatomske strukture, uključujući kosti i meka tkiva. Ovaj pritisak može dovesti dodelimičnog zatvaranja nosne šupljine kao i podizanja očne jabučice, što dalje komplikuje disanje i može izazvati bol. 

Indikacije za postojanje ciste

Znaci koji ukazuju na postojanje mukokele u sinusima uključuju nosnu opstrukciju, što znači da osoba može imati osećaj začepljenosti ili teškoće u disanju kroz nos; učestale glavobolje, posebno u predelu sinusa; otok obraza, što može biti vidljivo i osetljivo na dodir; i ispuštanje guste sluzave tečnosti iz nosa, koja može biti povezana s infekcijom. 

Ptoza gornjeg kapka (spuštanje gornjeg kapka) i diplopija (dvostruki vid) takođe mogu biti simptomi koji upućuju na mukokelu, jer povećanje ciste može pritisnuti okolne strukture, uključujući nerve i mišiće koji kontrolišu pokrete oka. 

Dijagnoza i lečenje ciste

Dijagnoza mukokele obično zahteva pažljivu kliničku procenu, uključujući pregled od strane stručnjaka, kao i moguću upotrebu dijagnostičkih slika kao što su CT skeniranje. 

Lečenje može uključivati medicinsku terapiju ili hiruršku intervenciju, u zavisnosti od veličine i lokacije ciste, kao i prisustva ili odsustva infekcije.

U našoj ordinaciji ovaj problem rešavamo hiruškim putem. To znači da se taj prostor fizički otvara i cista otklanja.

Po čemu je klinika Beograd Centar posebna?

Standardni pristup vs. objedinjavanje procedura 

Primenjivanje ove tri procedure odvojeno je čest slučaj u stomatologiji. Naime, između sinus lifta i ugradnje implanta obično prođe 6 do 9 meseci, vreme koje je neophodno da nova kost zaraste i postane dovoljno čvrsta za ugradnju novog implanta. Ovaj period predstavlja osetljivo vreme za pacijenta, tokom kojeg mora da čeka i prati poseban režim nege.

U klinici Beograd Centar postupamo drugačije. Naš tim renomiranih implantologa i stručnjaka može da obavi sve tri procedure odjednom. To znači da se u isto vreme kada se radi sinus lift, otklanja cista i ugrađuju implanti. Ova metoda štedi vreme i olakšava proces za pacijente, a zahteva visoku stručnost i tehnologiju.

 

Zašto ova metoda nije široko rasprostranjena?

Iako predstavlja izvanrednu metodu, ovaj kombinovani pristup nije čest u praksi. Razlog je jednostavan – mnoge klinike nemaju potrebnu stručnost i tehnologiju. Preciznost i sinhronizacija u obavljanju ovih kompleksnih zahvata zahtevaju iskustvo i znanje na najvišem nivou.

Klinika Beograd Centar se izdvaja po svom timu svetski priznatih implantologa, uključujući dr. Zorana Stajčića, čije su publikacije prepoznate globalno i čak prevođene na kineski jezik. Stručnost tima osigurava da su sve procedure urađene sa najvišim standardom kvaliteta i sigurnosti.

Dr Stajcic - Knjiga o implantologiji

Benefiti objedinjavanja svih procedura

Prvi i očigledan benefit je drastično skraćenje vremena potrebnog za lečenje bezubosti – više od pola godine može biti ušteđeno. Ovo je izuzetno vredno, ne samo zbog estetike i funkcije već i za opštu dobrobit pacijenta.

Drugi benefit tiče se stresa koji svaka operacija nosi, kako na fizičkom, tako i na psihološkom planu. Obavljanjem svih procedura odjednom, stres se smanjuje, što dovodi do bržeg i prijatnijeg oporavka. Manje stresa znači kraće vreme oporavka i brži povratak normalnom životu.

Ubedljiva rešenja u Klinici Beograd Centar

Ovi napredni pristupi čine kliniku Beograd Centar liderom u oblasti implantologije i stomatoloških hirurških intervencija. Objedinjavanje sinus lifta, otklanjanja ciste i ugradnje implanata omogućava pacijentima brže, efikasnije i prijatnije iskustvo.

Investiranje u stručnost, tehnologiju i inovacije je ono što postavlja kliniku Beograd Centar na vrh stomatološke prakse. Pacijenti su ovde u rukama svetski poznatih stručnjaka koji im nude najbolje moguće rešenje za njihove dentalne probleme, uz minimalno vreme oporavka i stresa. Ovo je model koji postavlja nove standarde u oblasti dentalne medicine, dokazujući da izvanredna nega i efikasnost mogu ići ruku pod ruku.

Ukoliko se još uvek premišljate oko toga kome da ukažete poverenje, pogledajte ogromnu listu pozitivnih utisaka i poruka koje su nam ostavili pacijenti iz Srbije, regiona i sveta. Ovde takođe možete da pogledate i šta su mediji pisali o našoj klinici.

Slobodno nam se obratite – pozovite i zakažite pregled. Nalazimo se na istom mestu već više od 20 godina. U Kraljice Natalije 35 u Beogradu smo rešili probleme hiljada pacijenata. 

Podelite:
Trenutno bez komentara

OSTAVITE KOMENTAR

ZAKAŽITE PREGLED,

Pregled u Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar moguće je zakazati telefonom ili putem imejla.

Svakog radnog dana, 11–19 č., na raspolaganju su vam sledeći brojevi telefona:

+381 11 3610 651 i +381 65 3610 651

Pitanje u pisanoj formi možete nam poslati na imejl-adresu:

implantdentalvideo@gmail.com